Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa lisiecka wg. Kostka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 06 lut 2016 - 17:07

Załączony plik  P1010999.JPG   143,45 KB   219 Ilość pobrań

 

Skład:

Mięso wp. KL I 8 kg. (szynka)

Mięso wp. KL II 1 kg ( 30/70)

Mięso wp. KL III 1 kg (mięso chude z rozbioru golonki)

 

Pokrojone mięsa na kawałki ok.3X4 cm.mieszamy z peklosolą w dawce  16 gr ma 1 kg mięsa i osobno klasami peklujemy w  pojemnikach, przez co najmniej 48 godz w lodówce.

 

Rozdrabnianie surowca:

 

KL I zostawiamy tak jak przeznaczyliśmy do peklowania.

KL II sitko nr 10 mm

KL III sitko nr 2,5 mm

 

Przyprawy dodane do farszu na 10 kg.

Cukier 15 gr

Czosnek 35 gr

Pieprz biały mielony 30 gr.

Woda ok 5 % wielkości całego wsadu.

 

Wyrabianie farszu:

Kl III wyrabiamy z przyprawami i wodą ,następnie wyrabiamy KL I i jak się zrobi kleista to łączymy z KL III,wyrabiamy dalej i na końcu dokładamy KL II.Masa musi być dobrze wyrobiona aby kiełbasa finalnie była dobrze sklejona.

 

Napełniamy w jelita wołowe wiankowe 45-55 i układamy na kijach wędzarniczych w zwojach wg. naturalnego skrętu jelit.

 

Osadzanie 2-3 godz w temp pokojowej.

 

Wędzenie:

Osuszanie w temp 50-55 st bez dymu  ok .40-50 min.

Wędzenie właściwe w temp ok 60 st przez  ok. 150 min.

Podpiekanie w temp. 90-95 st do osiągnięcia 68-70 st w środku wyrobu.

 

Kiełbasę można kilka dni podsuszyć,wtedy jest najlepsza.

 

Załączony plik  P1011101.JPG   152,49 KB   227 Ilość pobrań

 

Załączony plik  P1011118.JPG   145,94 KB   195 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik chudziak edytował ten post 06 lut 2016 - 23:11


#2 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 lut 2016 - 18:07

wygląda bardzo apetycznie

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 lut 2016 - 18:14

Kostek, a ja Twoj przepis sobie zaraz wsadze w mojue przepisy. Bo nauczona doswiadczeniem wiem, ze zawsze mi kielbasa wyjdzie  :thumbsup:  :D



#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6868 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 lut 2016 - 18:16

Jacku... jestes nie do podrobienia :clap: :clap: :clap:



#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2431 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 06 lut 2016 - 21:14

Piekna :clap: :clap: :clap: :clap:



#6 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 lut 2016 - 21:22

Kiełbasę można kilka dni podsuszyć,wtedy jest najlepsza.

 

 

Kostek , no piękna i już :D :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam



#7 Samosia

Samosia

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćköln

Napisano 06 lut 2016 - 22:26

kielbaski super ,napewno tak jak wygladaja tak super smakuja!!!! pozdrawiam :clap: :clap: :clap:



#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 lut 2016 - 22:36

Kostek klasy w rozdrabnianiu popraw ;)
PS
Bardzo zacna kiełbaska ;)

Tapniete z GT-I9500

#9 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 836 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 06 lut 2016 - 22:48

Kiełbasa Lisiecka wg.Mądrego z Liszek.

 



#10 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 06 lut 2016 - 22:56

Dziękuję wszystkim za dobre słowo :) Roger będzie poprawione dzięki :)



#11 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4165 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 lut 2016 - 23:00

Kostek fajnie ci to wyszło :) Lisiecka znaczy... Dałbyś spróbować....



#12 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 06 lut 2016 - 23:26

Dałbyś spróbować.
Poki nie ma sprawy :) jak będę w Polsce to czemu nie :)

#13 krybyk

krybyk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćleicester

Napisano 07 lut 2016 - 18:17

Wypas

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

#14 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 10 lut 2016 - 18:25

Lisiecka z przepisu po pięciu dniach podsuszania.

 

Załączony plik  P1011043.JPG   144,1 KB   103 Ilość pobrań

 

Załączony plik  P1011042.JPG   143,18 KB   97 Ilość pobrań

 

Załączony plik  P1011041.JPG   143,34 KB   93 Ilość pobrań

 

 



#15 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1120 postów

Napisano 10 lut 2016 - 20:15

Kiełbasa wyśmienita! Parę razy robiłem Lisiecką ale nie do porównania do twojej.winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif



#16 hiram

hiram

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćMullingar

Napisano 10 lut 2016 - 20:34

Piekna Kostku, jak bym sie uparl, to za godzine jestem na degustacji ;). Pozdrawiam

Sent from my HUAWEI Y625-U21 using Tapatalk

#17 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 10 lut 2016 - 21:17

Parę razy robiłem
Dziękuję,życzył bym sobie żeby moje wyroby wyglądały tak jak Twoje.

jak bym sie uparl, to za godzine jestem
Nie da się ukryć,masz do mnie blisko :) Pozdrawiam :)

#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 lut 2016 - 12:04

hiram, dnia 11 Lut 2016 - 06:34, napisał: jak bym sie uparl, to za godzine jestem Nie da się ukryć,masz do mnie blisko Pozdrawiam
 

 Jato dopiero za 2 dni bym doleciala, ale na taka lisiecka to warto pomyslec, czy moze buty sznurowac i na lotnisko gonic  ;)  :D

 Albo sobie zrobie sama,  :D



#19 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 11 lut 2016 - 17:16

ale na taka lisiecka to warto pomyslec
Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem :)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 11 lut 2016 - 17:52

,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę

Taką właśnie na bazie polędwicy często  robię wg przepisu http://wedlinydomowe...elbasa-lisiecka w jelicie wołowym. To ulubiona kiełbasa mojej LP. Podpiekam ją do temp. 60-62 *C w środku batonu. Jest super smaczna. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych