Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa lisiecka wg. Kostka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#21 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 lut 2016 - 18:00

Lisiecka z przepisu po pięciu dniach podsuszania.

 

Przepiękna :thumbsup: :clap:  

 

Pozdrawiam



#22 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 lut 2016 - 20:47

Za dużo nie myśl,tylko zrób,zamiast mięsa z szynki daj polędwicę i pochwal się wyrobem
 

 Myslenie nie ma tutaj nic do robienia Kostek, brak czasu i nawet oslonek.  :hmm:  Musze jakos zorganizowac sie moze za 2-3 tygodnie.



#23 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 20 lut 2016 - 21:27

Wlaśnie jestem po degustacji kiełbaski przeze mnie wykonanej. Potwierdzam - przesmaczna 😊

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 20 lut 2016 - 21:28


#24 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 20 lut 2016 - 21:49

jestem po degustacji kiełbaski przeze mnie wykonanej
A gdzie zdjęcia wykonu,,bom ciekaw,, :)

#25 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 20 lut 2016 - 22:54

Zrobiłem jedynie 3 pętka w jelicie 34-36 bo nie wiedziałem czego się spodziewać. Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin i podpiekłem w piekarniku do osiągnięcia 70°C wewnątrz batonu.
e12c8427173121fd884a02ecc637ccc9.jpg
b00f3c8e2ccd16386da9681ac0d581f4.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#26 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 21 lut 2016 - 00:39

. Kmin rzymski zastąpiłem kminkiem, czosnek świeży - granulowanym. Z racji wędzenia kiełbasy węgierskiej na zimno, przewędziłem ją 2 dni po 5-6 godzin i

Sorki ,ale to nie ten przepis,robiłeś chyba  z przepisu Szczepana,Ja do lisieckiej kminu nie stosuję :cool:


Użytkownik kostek61 edytował ten post 21 lut 2016 - 00:41


#27 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 21 lut 2016 - 00:45

Masz rację. Podczas produkcji sugerowałem się oboma przepisami. Koniec końców kiełbasa bardzo smaczna.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#28 suniok

suniok

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćStarowa Góra

Napisano 11 cze 2016 - 19:12

Cześć,

 

Dzisiaj zrobiłem Twoją Lisiecką, jest to moja pierwsza kiełbasa w życiu. Dzięki za przepis. Jedyny problem to podpiekanie - trzymałem 1,5g w 90st  i jak wkładałem sonde, to pokazywało masz 68st, więc ją trochę sparzyłem. Pycha.

 

6aa031697e76842amed.jpg



#29 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 11 cze 2016 - 19:29

Niepotrzebnie , jak kiełbasa dostała 68 stopni , to po zakończeniu temperatura rośnie wewnątrz i to parzenie  można było sobie odpuścić. 



#30 suniok

suniok

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćStarowa Góra

Napisano 11 cze 2016 - 20:25

db wiedzieć. dzięki

#31 darxxxx

darxxxx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 15 cze 2016 - 07:58

Przymierzam się do lisieckiej w sobotę. Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku ? Maszynka ręczna 10. Czy lepiej pokroić jak w przepisie?


Użytkownik darxxxx edytował ten post 15 cze 2016 - 08:00


#32 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 15 cze 2016 - 21:22

Dzisiaj zrobiłem
Kiełba wygląda dobrze,jak pisał Heniu ,przy 68st by było wszystko ok.

Czy jedynkę mogę przepuścić na szarpaku
Lepiej zrób tak jak jest w przepisie :)

#33 KazikIRL

KazikIRL

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćElbląg obecnie Rathfriland Irlandia

Napisano 18 cze 2016 - 15:14

Kostek tak pieknie ta lisiecka wyglada ze chyba,przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil


Użytkownik KazikIRL edytował ten post 18 cze 2016 - 15:25


#34 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 18 cze 2016 - 15:44

przyjade na degustacje mam do ciebie 125 mil
No to blisko,zawsze można coś ukręcić :)

#35 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 sie 2016 - 12:24

Lisiecka jest jak miodzik, wiem bo sam robiłem, kto nie robił ten gapa.



#36 jayc

jayc

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Miejscowośćmielec

Napisano 02 wrz 2016 - 20:24

Jakie to jest mięso wieprzowe tłuste.czy to np tłuste od łopatki czy np. podgardle

#37 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 20 lis 2016 - 21:59

Wczoraj udało mi się zrobić kiełbasę wedle twojego przepisu Kostek. Ja swoją tym razem nabijałem w jelita wiankowe wołowe (nie spodziewałem się takiego zapaszku 😛) Potwierdzam - jest naprawdę smaczna

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 20 lis 2016 - 22:01


#38 dorau

dorau

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćPOMORZE

Napisano 20 lis 2016 - 22:09

ja właśnie zakupiłem wołowe wiankowe - czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający?



#39 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 20 lis 2016 - 22:30

jest naprawdę smaczna
Dzięki :) mi też smakuje.

czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający?
Zapachem się nie przejmuj ,zniknie po wędzeniu,tylko dobrze je przelej woda i namocz i wszystko będzie Oki.Jelita wołowe mają swój specyficzny zapach i to jest norna.

#40 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 21 lis 2016 - 06:21



czy ten zapaszek jest faktycznie pobudzający?

Jak je bliżej powąchać to działa jak sole trzeźwiące


Sent from my SM-G925F using Tapatalk




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych