Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 08 lut 2016 - 16:51

i uwędził na ciepło tak w 35-40C
 

 

wędzonej nie chcę


#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12196 postów

Napisano 08 lut 2016 - 17:46

wędzonej nie chcę

 

Nie to nie. :D  



#23 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 08 lut 2016 - 19:44

słonina posolona, zamknięta w woreczku. Teraz czekam 2 dni.



#24 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 lut 2016 - 19:56

Roladki fajna rzecz, tak to wygląda :D . Zarówno z boczusia jaki i ze słoninki w papryce :D .

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  092.JPG   88,19 KB   10 Ilość pobrań
  • Załączony plik  037.JPG   82,99 KB   10 Ilość pobrań
  • Załączony plik  036.JPG   54,82 KB   10 Ilość pobrań
  • Załączony plik  038.JPG   44,78 KB   9 Ilość pobrań


#25 rademar

rademar

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 lut 2016 - 12:04

Jak patrze na grubość tych plastrów to się nie dziwie, że potem statystyczna waga "wędzarzy" zaczyna się od 100kg  :)

Co do roladek - ( właśnie przymierzam się do zamieszczenia swoich wniosków na temat wędzonej słoninki ) - odpuszczam je całkowicie. Po prostu nie widzę sensu ich robienia. Czasochłonne, pracochłonne i nie zawsze wyjdą tak ładnie jak te z fotki. A zwykła słoninka w papryce smakuje równie dobrze jak te roladki,.. a w zasadzie jeszcze lepiej bo stosunek ilościowy papryki  ( którą lubie czuć w smaku ) do słoniny w takim dużym plastrze z rolady jest zdecydowanie mniejszy niż w typowym kawałku słoniny. Powiem więcej - zaprzestaje panicznych poszukiwań grubej słoniny ( takiej powyżej 4 cm ) bo nie dość, że prawie nieosiągalna to właśnie ta proporcja papryka/słonina w cienkiej słonince wychodzi lepiej. Dla mnie słoninka 2,5-4 cm grubości jest idealna.


Użytkownik rademar edytował ten post 10 lut 2016 - 12:04


#26 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 10 lut 2016 - 12:32

A zwykła słoninka w papryce smakuje równie dobrze jak te roladki,.. a w zasadzie jeszcze lepiej bo stosunek ilościowy papryki  ( którą lubie czuć w smaku ) do słoniny w takim dużym plastrze z rolady jest zdecydowanie mniejszy niż w typowym kawałku słoniny

 

Trochę chyba tu zamieszałeś :rolleyes:  



#27 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 10 lut 2016 - 12:47

Obstawiam że niektórzy robią rolady bo nie mają dojścia do grubej, poza tym słonina cienka i gruba inaczej zupełnie smakuje, takie moje skromne zdanie.



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 lut 2016 - 12:53

Jak patrze na grubość tych plastrów to się nie dziwie, że potem statystyczna waga "wędzarzy" zaczyna się od 100kg  :)

Co do roladek - ( właśnie przymierzam się do zamieszczenia swoich wniosków na temat wędzonej słoninki ) - odpuszczam je całkowicie. Po prostu nie widzę sensu ich robienia. Czasochłonne, pracochłonne i nie zawsze wyjdą tak ładnie jak te z fotki.

 

Noo, Rademar, mam faktycznie parę deczko mniej :D Co zaś do wyglądu roladek, to nie wiem gdzie widzisz problem ? Moje wychodzą mi zawsze tak jak na fotkach, bo ja jadam również oczami :D, no a pracochłonność, cóż, dla mnie zabawa w to nasze hobby i wszystko co się z tym wiąże, przygotowanie, praca etc. stanowi taką samą frajdę jak konsumpcja, a często wręcz jeszcze większą, gdyż bardzo często robię wyroby dla rodzinki czy przyjaciół z czystej przyjemności i samej zabawy w to nasze hobby, nie konsumuję  wtedy nawet kęsa, bo frajdę sprawia mi to że ja potrafię, a innym to co zrobię smakuje i domagają się jeszcze i jeszcze :D. Takie to już jest to nasze hobby, i za to je pewnie kochamy  że sprawia frajdę nie tylko nam  :D.


A roladki ze słoniny to tak jak mówi Tier :D z braku odpowiedniego surowca :D . Boczuś zaś to inna całkowicie sprawa i specjalnie poszukuje do tego taki aby go móc ładnie zrolować .


Poza tym nie wiem czy zauważyłeś że papryka jest również wewnątrz roladek, gdyż posypuję i nacieram papryką i czosnkiem przed rolowaniem. Tak więc smaku papryki tam nie brakuje, zapewniam :D.



#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lut 2016 - 13:20

dokladnie dokladnie Sverige  :) ja jak bym patrzyla ile czasu pochlania robota a do tego finalny produkt 2 razy drozej niz w sklepie to nic bym nie robila ale to ze zrobilam sama to sie najbardziej liczy a do tego jak znajomi  smakuja  i sa zachwyceni to podwojna radosc  :)



#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 wrz 2020 - 20:17

I prawie przypadkiem zostałem posiadaczem kilku kilogramów  - naprawdę grubej słoniny , jeszcze nie mierzyłem 9-może więcej cm . I patrzę na różne  warianty ;)



#31 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 wrz 2020 - 21:35

patrzę na różne  warianty

Dłu....go solona i zimnowędzona, może być z przyprawami  :)  



#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 12:02

Dłu....go solona i zimnowędzona
Tak . mam taki  zamia( a to dłuuugo to ponad 3 miesiące?) ale jest sporo  - jak to z mangalicy  :facepalm:

#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12196 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 13:34

a to dłuuugo to ponad 3 miesiące?)

 

A po co na tak długo :w00t: .Ze względu na grubość przez trzy,cztery tygodnie zasypana solą w zupełności wystarczy.Słonina z mangalicy jest miękka to i parzyć ją nie trzeba. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 wrz 2020 - 13:36


#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 wrz 2020 - 13:43

A gdzie, lub w jaki sposób można stać się szczęśliwcem mającym możliwość zdobycia tego "Białego Złota" z Mangalicy, jeżeli można tak nieśmiało i skromniutko zapytać :D ???



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 14:04

Sposób bardzo prosty -kupujesz ,gdzie ? od hodowcy.

Użytkownik Muski edytował ten post 24 wrz 2020 - 14:05


#36 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 wrz 2020 - 14:22

A po co na tak długo  .Ze względu na grubość przez trzy,cztery tygodnie zasypana solą w zupełności wystarczy.

 

Z moich doświadczeń  ze słoniną o grubości min. 7cm wynika, że chłonność soli jest dosyć słaba. Jest słona na zewnątrz zaś w środku soli brakuje. Przyczyną jest brak wody w tkance.

Niektórzy sugerują nacięcie słoniny w celu wprowadzenia soli. 

Soliłam takie grubsze płaty 7-8 tygodni (z przekładaniem 1x na tydzień) a potem tylko zmyłam starannie sól do uzyskania akceptowalnej słoności, poporcjowałam, obsypałam przyprawami i do zimnego wędzenia. Takie kawałki słoniny przechowują się dobrze nawet ponad rok.

Trochę o słoninie jest TUTAJ



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 wrz 2020 - 14:25

Sposób bardzo prosty -kupujesz ,gdzie ? od hodowcy.

 

Właśnie o to, to to, zapytowuję Maskusiu, czy będziesz może tak koleżeński w swej dobroci, że podzielisz się z nami tą wiedzą tajemną która zawiera namiary onego źródła :D ???



#38 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 307 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 24 wrz 2020 - 14:51

Ja wzorem Eanny także solę słoninkę bardzo długo, od 6 do nawet 9 miesięcy.

Żeby zwiększyć chłonność soli słoninka jest najpierw moczona w wodzie z dodatkiem /tajne/ przez 24 godziny.

Używam bardzo grubej soli, część z niej wzbogacam naturalnym wyciągiem z /tajne/.

Słoninka jest bardzo miękka, wręcz smarowna.

Po zakończonym procesie solenia można ją liznąć delikatnym, nie za ciepłym dymem, posypać ziołami. Tak jak się lubi.

Problemem jedynie jest dostępność słoninki grubej tak na 4 palce.

 

Pozdrawiam



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 wrz 2020 - 15:14

 

Problemem jedynie jest dostępność słoninki grubej tak na 4 palce.

 

 

 

Eeeetam Komendancie, miejmy nadzieję że Maskuś w ogromie swej koleżeńskości uchyli nam rąbka tajemnicy, gdzie to w takie "Mangalicowe Białe Złoto", my Boskie nieboraczki możemy się zaopatrzyć :D ???

Zwyczajna słoninka z krajowych odmian problemem nie jest, i podawałem już namiary gdzie ja się zaopatruję w razie potrzeby, ale "Mangalicowej Dobroci" tam niestety niet :Dhttps://super-stek.p...cm/33-waga-1_kg



#40 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 24 wrz 2020 - 20:44

Taka jest 😉
Załączony plik  IMG_20200924_170720.jpg   52,37 KB   7 Ilość pobrań
[Dodano: 24 wrz 2020 - 21:44]

namiary onego źródła ???
Mangalica z Węgier  :facepalm:  czekałem ze 2 lata  :facepalm:  




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych