Skocz do zawartości

Słonina


Tsosna

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dziś Waldku i Grzesiu, też pokroiłem 2 kg. słoninki w drobną kostkę, słoninki oczywiście dobrze schłodzonej, oraz 3 cebule w kostkę, plus skórki z 4-ech jabłek, na pyszny, pachnący smaluszek ze skwareczkami. Dokonałem tego przy pomocy kupionego niedawno w zestawie 'Damascena", i dałem radę :D. Gotowy smaluszek pachnie i wygląda wspaniale, więc od razu na wstępie pożarłem kilka kromek domowego chlebka, z takimi ciepłymi, chrupiącymi  osolonymi skwarkami,  i skropionego ciekłym jeszcze smalcem. O smaku nie będę się wypowiadał :D:thumbsup:.

Pozdrowienia :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

przy pomocy kupionego niedawno w zestawie 'Damascena", i dałem radę
No noże też mieliśmy dobre  :D  :thumbsup:   ale upierdliwość i czas czynności  :facepalm: . Może ktoś ma  wypracowany szybszy patent? Nie wiem jakie wyniki by były z sitkiem o kwadratowych oczkach ? ale może to takie tylko  marzenie... :cry:
[Dodano: 05 mar 2022 - 16:14]

 

 

Gotowy smaluszek pachnie
  :rolleyes:  :frantics: Podpuszczacz :yes:  ;)  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jakie wyniki by były z sitkiem o kwadratowych oczkach

Są takie krajalnice ręczne do sałatki jarzynowej. Jednak rozmiar kostki jest chyba 10x10.

W przemyśle stosuje się kostkarki i nieraz zastanawiałam się, jak one działają. 

Myślę o nich szczególnie wtedy, gdy kroję słoninę na kostki 5x5x5mm  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Są takie krajalnice ręczne do sałatki jarzynowej
No mam i elektryczną (przystawka)ale tylko ugotowane warzywa , jabłka.  Słonina niestety nie :facepalm:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Miałem zasoloną słoninę ponad rok czasu i nie było takiego problemu, tyle że ja trzymałem ją w kamiennej beczułce i w lodówce.... ale więcej nie powtórzę eksperymentu ponieważ jak dla mnie to słonina lekko zalatywała zjełczałym tłuszczem :(

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.