Jump to content
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Recommended Posts

• Replies 854
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Widać .... michy jak mała wanna . :thumbsup::clap:

:thumbsup:

Także mam taki cyrkulator, jestem bardzo zadowolony a używam go dość często.

Podziel się doświadczeniem w jakich temperaturach   czas parzenia  parzysz   polędwicę wieprzową boczek wędzony  kiełbasę grubą i cienką.

:thumbsup::clap: ..... Zdrowych Świąt . :heart::santa: :santa: :santa:

Też życzę Zdrowych Świąt.

I komu to przeszkadzało? ... p.s. haki w suficie jak na grubą zwierzynę łowną

Jak się trafi gruba zwierzyna to będą jak znalazł.

Widać .... michy jak mała wanna . :thumbsup::clap:

:thumbsup:

Także mam taki cyrkulator, jestem bardzo zadowolony a używam go dość często.

Podziel się doświadczeniem w jakich temperaturach   czas parzenia  parzysz   polędwicę wieprzową boczek wędzony  kiełbasę grubą i cienką.

Kiełbasy parzę w 76 stopniach, cienką 25min, grubą 10 minut dłużej. Boczek  temp 76-78 ok 50 min, szynki 60 min ( kulka ok 1kg), poledwica 76 stopni i 20-30 min  (zależy jaką lubisz, po 20 min jest bardzo soczysta i ścięta, ale lekko surowa).

Dużo zależy od tego czy będziesz parzył od cieplej wody do momentu osiągniecia temperatury, czy włożysz po osiągnięciu zadanej . 

Ja najczęściej leję z kranu gorącą wodę i wkładam worki. 

Edited by Woytas

Kiełbasy parzę w 76 stopniach, cienką 25min, grubą 10 minut dłużej. Boczek temp 76-78 ok 50 min, szynki 60 min ( kulka ok 1kg), poledwica 76 stopni i 20-30 min (zależy jaką lubisz, po 20 min jest bardzo soczysta i ścięta, ale lekko surowa). Dużo zależy od tego czy będziesz parzył od cieplej wody do momentu osiągniecia temperatury, czy włożysz po osiągnięciu zadanej . Ja najczęściej leję z kranu gorącą wodę i wkładam worki.

I te temperatury stosujesz  przy użyciu cylkulatora

Przefiltrowałem   nalewki z żółtej mirabelki i trochę z czerwonej mirabelki.

attachicon.gifWP_20201229_14_43_52_Pro.jpgattachicon.gifWP_20201229_16_39_18_Pro.jpg

HopSpider dobry na wszystko :)

Mirabelka czy Ałycza?

Mirabelka , dwa lata temu udało mi się kupić  Ałyczę   i powiem że mnie miło zaskoczyła nalewka z niej może uda się w przyszłym roku kupić.  Trochę mniej roboty z nalewką z Ałyczy bo nie da się ją wypestkować.

HopSpider dobry na wszystko :)

Mam pytanko czym różni się Hop Spider od filtra ze stali nierdzewnej .  Ceną to widać :)    ...... a  może gęstością siatek  .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Przefiltrowałem   nalewki z żółtej mirabelki i trochę z czerwonej mirabelki.

Kolorek jak ze świeżej pigwy.  Która po dojrzewaniu w butelce wygląda jak rasowa whisky  :clap::devil:  

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Mam pytanko czym różni się Hop Spider od filtra ze stali nierdzewnej . Ceną to widać :) ...... a może gęstością siatek

Ten akurat ma siatkę 300 mikronów.

Kolorek jak ze świeżej pigwy. Która po dojrzewaniu w butelce wygląda jak rasowa whisky

Z mirabelką będzie tak samo też z ciemnieje.

I to jest najpiękniejsze w domowym wyrobie trunków, możesz ocenić z którego okresu Ci najbardziej pasuje.

U mnie bardzo rzadko nalewki "dożywają"  :D  wieku sędziwego.

Choć to jak z winem, im starsze tym lepsze. 

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Pierwszy rozlew i kegowanie z nowego fermentora.

Piękny widoczek :thumbsup::clap:    Na pewno będzie umilało prace przy wyrobach mięsnych i nie tylko :D:)

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!