Skocz do zawartości

Przyprawy - gotowe mieszanki


Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze, raz że nieudolna kopia a dwa, to ktoś nad czymś pracuje, poświęca czas lub taka jego praca.

A jak się komuś uda w dzisiejszych czasach zaistnieć na rynku, od razu konkurencja na bezczelnego kopiuje, lub chce skopiować produkt.

Nie jest to w porządku i nie jest to uczciwe.

Ale z tego co wiem,to jest obowiązek podawania składu produktu na opakowaniu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak, aczkolwiek nie jestem pewien czy samo  napisanie "ekstrakty przypraw" nie wystarcza.

Oczywiście pod warunkiem, że któraś z przypraw nie jest alergenem, jak np. gorczyca.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy w temacie... ostatnio w moim sklepie masarskim zobaczyłem, że mają tez przyprawy... gotowe... szukałem czegoś do serów korycińskich....

 

post-46422-0-64035900-1455302612_thumb.jpg

 

Puszta węgierska niestety z solą... ale na dnie sól osiada,,, pomidory bez soli , chyba ok, a z kamisa kupiłem na próbę suszone pomidory....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to odżywka dla kulturystów a nie przyprawy, zresztą przyprawy na pewno nie, bo preparat przyprawowy. Smacznego!   :thumbsup:

Wolę pieprz, sól, gałkę, kolendrę, majeranek...

Witam,

 

I dlatego tez dzisiaj zaraz po odprawie wejściowej statku w porcie Djendjen, w Algerii poprosiłem Agenta

o zakupienie dla mnie kilograma czarnego pieprzu, oczywiście na bazarze prosto od producentów.

Wyjście do miasta dla nas jest zabronione ze względów bezpieczeństwa.

Żywię nadzieje, że Agent dotrzyma słowa i rano dostarczy pieprz.

 

Salem malejkum,/tak się wymawia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek 

 

To już nie będą wędliny domowe, ale hipermarketowe :( .Zamiast glutaminianu mógłbyś używać wywar z lubczyka.Też podbija smak, ale jest mniej szkodliwy. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No czy ja prawdy nie napisałem?.Chyba źle mnie zrozumiałeś. :( Wcale Ciebie nie potępiam bo u mnie tyrolską jedzą tylko jak dodam gotowca, ale to jest jedyny przypadek gdzie używam gotowej przyprawy i wcale tego nie ukrywam. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I chwała Ci za to :) Ja chcę spróbować z gotowcami i tyle. Metka łososiowa mi podeszła strasznie (i nie tylko mi). Bardzo jestem ciekaw cygańskiej bo na zapach przyprawy to klękajcie narody... zresztą podobno najdroższa z tych wszystkich mieszanek  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatni testuję mieszanki pewnej firmy, otrzymałem do oceny, po 20-30 dkg. Co napisali o mieszankach:

 

Mieszanki przyprawowe oferowane przez firmę .....o to bardzo szeroki zakres asortymentów - poczynając od mieszanek do kiełbas i wędlin, poprzez miksy do potraw i dań (także do przyprawiania mięsa na kebab w różnych odmianach), aż do posypek dekoracyjno-smakowych i marynat (do oliwy/oleju oraz do wody).

Same mieszanki przyprawowe, zwane także mieszankami smakowymi, to czasami proste, czasami złożone mieszaniny ziół przyprawowych oraz przypraw pochodzenia naturalnego, mogą być także mieszaniną ekstraktów pochodzących z naturalnych przypraw i ziół. Takie mikstury służą do przyprawiania konkretnych produktów spożywczych, gdzie istotną rolę odgrywa kilka wyróżniających się smaków jednocześnie. Proporcje składników dla takich miksów są tajemnicą każdej firmy, a zakres zastosowania gotowych mieszanek smakowych praktycznie nie mają końca.

Firma .....o do swoich mieszanek stosuje najwyższej jakości przyprawy z całego świata, a przyprawy te charakteryzują się podwyższoną odpornością mikrobiologiczną (HTST - High Tempreture Short Time - przyprawy wcześniej poddawane są procesowi sterylizacji w krótkim czasie w celu eliminacji niepożądanych mikroorganizmów).

 

Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek :cool:

Ćwicz.... i testuj :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Metki tatarska i łososiowa już nadziane. Może i one są jak to niektórzy powiedzieli na sterydach ale może to i dobrze... Będzie więcej siły żeby bronić swojej rodziny przed podstępnymi złodziejami  :cool:

Łososiową już znamy ale po małych próbach istnieje prawdopodobieństwo że smakowo tatarska ją przebije...

A zaraz biorę się za nadziewanie śląskiej czosnkowej i cygańskiej  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież doskonale wiem... glutaminian i inne substancje które są w tych mieszankach w zasadzie prawie każdy z nas spożywa codziennie, najczęściej o ty nawet nie wiedząc. Świadomie używam Vegety, Maggi czy kostek rosołowych. Bo lubię. Jeżeli uzyskany dzięki gotowym mieszankom smak będzie mnie w pełni zadowalał to będę ich do kiełbas używał. Mój wybór i nikogo nie namawiam na pójście ta drogą...

Edytowane przez Kruszynka

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha, czyli taka leciutka hipokryzja? Używam ale cicho sza o tym... Ciekaw jestem czy Ty nie używasz Vegety, Maggi czy innych kostek bądź jakichkolwiek innych przypraw które zawierają glutaminian itp.? Wiele osób tego używa z własnego wyboru. I nadal te wyroby są o niebo lepsze i zdrowsze niż sklepowe. 


I tak gwoli wyjaśnienia - nie zmierzam używać tych przypraw do wszystkiego. Wędzonki czy kiełbasy typy krakowskie, żywieckie, szynkowe czy drobiowe jak najbardziej mi pasują bez gotowców.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie trafiłeś  - używam swojej Vegety, nie mam maggi - mam lubczyk w ogrodzie i nie kupuję żadnych mieszanek z chemią, tworzę je z przypraw. W jednym masz rację - szynka ze sklepu którą czasami jadam u znajomych czy rodziny jest smaczniejsza :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie trafiłeś  - używam swojej Vegety, nie mam maggi - mam lubczyk w ogrodzie i nie kupuję żadnych mieszanek z chemią, tworzę je z przypraw.
I chwała Ci za to. Ja nie robię więc jak spora rzesza forumowiczów używam gotowców. Robię to w pełni świadomie i nikogo do tego nie zmuszam. A że pisze o tym na forum? Każdy ma wolną wolę i jeżeli ktoś będzie chciał to skorzysta a jeżeli nie tak jak Ty to nie.  I tak już całkiem na marginesie - wybierając mieszanki nie wybrałem pierwszej lepszej bo bliżej bo taniej itp. Firma Wiberg ma kilkadziesiąt (60-70?) lat tradycji i jeżeli mam już dodawać coś takiego to wolę to brać od jednej z najlepszych firm w całej branży. W moim odczuciu minimalizuje mi to ryzyko do poziomu przeze mnie akceptowalnego.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja Vegetę też robię sam, lecz Maggi używam od dziesięcioleci, bo bardzo ją lubię a nic innego nie jest w stanie tego smaku zastąpić, żadne "lubczyki" etc. więc bez przesadyzmu z tą ekologią, to nie kwiatki aby przesadzać, ale jeżeli ktoś lubi, to kto bogatemu zabroni :D ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.