MariuszB Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Lutego 2016 Pogodzę wszystkich Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki? Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Lutego 2016 Myślisz że wielu się przyzna? Ale ja ich nie potępiam. Tylko to podsrywanie w temacie troszkę męczące jest... Osadzanie - metki, cygańska i śląska czosnkowa... zaraz uruchomię wędzarnię i po nagrzaniu suszenie. Potem dymek, parzenie i będzie wiadomo czy warta skórka wyprawki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Lutego 2016 Niestety, tak już jest skonstruowany świat że w cudzym oku źdźbło się widzi, a we własnym belki nie dostrzega.... i jak tu Panie z tym żyć :) Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Lutego 2016 O co np mi chodzi porównałbym do alkoholu: piją wszyscy ale reklamować nie moźna. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Lutego 2016 Myślisz że wielu się przyzna? Ale ja ich nie potępiam. Tylko to podsrywanie w temacie troszkę męczące jest... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Lutego 2016 Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki?Mariusz, to nie jest forum od wszystkiego, tylko od wędlin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Lutego 2016 Ja sie przyznam , nie tylko do innych ale rowniez wedlin,robie czesciowo swoje ale i kupuje. Te kupne napewno bardziej swiadomie co zawieraja ..jak juz, to te co maja najkrotsza liste syfu wszelakiego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Lutego 2016 Świadomie używam Vegety, Maggi czy kostek rosołowych. A co na to lekarka? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Lutego 2016 Paweł, nie zgodzę się z tym twierdzeniem ponieważ spójrz w tematy, wyroby i wędliny to podstawa, ale mamy wszystko, pieczywo, ciasta, ryby, wszelkie napitki, warzywa, owoce, bigosy, dżemy, itd. także to nie jest forum tylko od wędlin Electra, i tak jest u wszystkich i bez wyjątków, oczywiście wielu z nas unika, a właściwie to stara się niektóre sklepowe produkty i wyroby zastąpić swoimi produktami i wyrobami, ale nie da rady w 100% uniknąć kupowania w sklepach, i o to sprawa się rozbija Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Lutego 2016 Cytat ze strony głównej:"Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin.Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny. Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę." Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 14 Lutego 2016 Przeważnie tak jest,że "krzykacze" mają najwięcej zaś.... sumienie , ale pies szczeka, bo się boi. Prawdą natomiast jest to co cytuje Romk, dlatego też dziwię się "wyżeraczom z forum" ( nie wszystkim), którzy popierają te praktyki. Jestem za, by nie propagować na tym forum chemizacji wyrobów. Kto chce niech robi, ale niech się nie chwali (żadna hipokryzja z mojej strony). Fakt , faktem że świętych nie ma ale w "kościele o dupie pani Maryni się nie rozmawia" Jasne?ps. nie podejmuję zadnej polemiki w tym temacie, tzn. nie odpowiem na żadne "miłe" uwagi szerszeni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 14 Lutego 2016 A co na to lekarka? ......że peklosól to też chemia .A co o używania gotowych mieszanek to widziałem i smakowałem metki wykonanej przez samego Ojca Założyciela z użyciem takowej.Przecież nikt nikogo tu nie zmusza i nie zaleca innym używania gotowizn. Sławek przedstawił jako ciekawostki gotowce dobrych /chyba /firm,wykonał jakieś wędliny z ich użyciem i stara się podzielić swoimi doświadczeniami.Nie łamie to chyba szczytnych celów tego forum. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 14 Lutego 2016 wykonanej przez samego Ojca Założyciela z użyciem takowej. A wiesz że ja o tym całkiem zapomniałem... Był przecież takowy wątek, też z udziałem tejże samej przyprawy do metki i wychwalana była pod niebiosa Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Fakt nic mi do tego tylko forum przeszło z jedzmy zdrowo w róbta co chceta A czy wędzenie jest zdrowe ??? A jak jeszcze są zachwyty nad wędzonkami typu: Wczesny Zbój kościele o dupie pani Maryni się nie rozmawia Ale jak stoi przed Tobą letną porą, to chyba cały czas na ołtarz nie patrzysz Edytowane 14 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 14 Lutego 2016 Czyli co, trzymając się wypowiedzi kotuni od dzisiaj na forum nie wolno nawet wspominać że do peklowania używamy peklosoli. Jasne ? Żarty żartami, ale przestańcie atakować jedni drugich ponieważ niczemu to nie służy, za wyjątkiem robienia dymu dla samego dymu Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Lutego 2016 A wiesz że ja o tym całkiem zapomniałem... Był przecież takowy wątek, też z udziałem tejże samej przyprawy do metki i wychwalana była pod niebiosa Trzeba wszystko pamiętać. Z czasem może się przydać. :D Chciałbym tylko zauważyć, że ta mieszanka przypraw do metki została przetestowana na 4 kg mięsa i tylko raz w Zatomiu. To jedno. Druga sparwa, iz otrzymałem ja od Kolegi rzeźnika, który twierdził, że jest robiona w ich zakładzie.I to by było na tyle. Aby zakończyć temat, gdyż szkoda czasu - jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki? Piję tylko swoje, wędliny tylko swoje..., a trzeba czasem coś innego jako szczepionkę jeść, by odporności nie stracić. to nie jest forum od wszystkiego, tylko od wędlin. I od wszystkiego przy okazji... Porady sercowe też... Aby zakończyć temat, gdyż szkoda czasu - jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych. Raczej też nie stosuję gotowców, choć ostatnio dostałem trochę do przetestowania, na szczęście mieszanki bez fosforanów, emulgatorów czy konserwantów. A wracając do peklosoli, to w tej sałacie co dziś jadłem na obiad to azotanów było więcej niż w peklowanej kiełbasie.... Czasem trzeba dodać - antyoksydanty, takie jak, np. witamina C (kwas L-askorbinowy E 300 lub jej sole (askorbinian sodu, E 301). Niektórzy dodają wzmacniacz smaku i zapachu, glutaminian sodu E 621 - Japończycy używają glutaminianu sodu od setek lat i jeszcze nie wyginęli. Niczego nie należy stosować w nadmiarze. A metkę też można zrobić bez mieszanki gotowej i zrobimy jak nie zapomnę ze dwa kilo w Gąsiorowie.... Edytowane 14 Lutego 2016 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Lutego 2016 Więc tymi mądrymi słowami można wątek zakończyć, a przynajmniej przestać sprzeczać się Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Lutego 2016 A metkę też można zrobić bez mieszanki gotowej i zrobimy jak nie zapomnę ze dwa kilo w Gąsiorowie.... Ta co była w Rytych była naprawdę zacna Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Śledzę ten post od początku jak Tusiaczek go umieścił i wiecie moi drodzy co mi się przypomina? Przypomina mi się odrabianie lekcji z moimi dziećmi. Był problem dopóki nie nauczyły się czytania ze zrozumieniem. Ja odnoszę wrażenie, że niektórzy nie opanowali tego do dziś albo o tym zapomnieli. Tusiaczek w pierwszym poście zapytał czy jest ktoś zainteresowany mieszankami . Nie pytał: co sądzicie o składzie? Czy mogę je używać?Tusiaczek jest osobą dorosłą, świadomą jeśli chodzi o żywienie. Świadczy o tym fakt, że nie od dziś jest na tym forum i nie od dziś robi papu dla siebie. Jeśli podjął decyzję, że chce poeksperymentować z gotowymi mieszankami to jest to tylko i wyłącznie jego sprawa.Tak jak pisałam śledzę post od początku ale nie byłam zainteresowana i się nie odzywałam .Ludzie wrzućcie na luz. Jak macie za dużo energii to idźcie trzepać dywanyAmen ( tak a'propos kościoła) Ta co była w Rytych była naprawdę zacna Dziś robiliśmy jej młodszą siostrę Pyszna Edytowane 14 Lutego 2016 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 15 Lutego 2016 jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych. Ja w zasadzie też.Przykład z metką podałem tylko jako przykład, że każdy z nas w jakiś momencie spotyka się z chemią i gotowcami.To samo dotyczy kupnych wędlin.Jak na obiad robię np.paelle to nie będę robił sobie paru deko chorizo tylko pójdę do sklepu i kupię.Na tym kończę udział w dyskusji w której często ważniejsze jest to kto pisze a nie co pisze Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 15 Lutego 2016 Tusiaczek jest osobą dorosłą, świadomą jeśli chodzi o żywienie. Świadczy o tym fakt, że nie od dziś jest na tym forum i nie od dziś robi papu dla siebie. Jeśli podjął decyzję, że chce poeksperymentować z gotowymi mieszankami to jest to tylko i wyłącznie jego sprawa. Jeśli by sam chciał poeksperymentować to rzeczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa, ale Sławek zaproponował "poeksperymentowanie" również innym.W takiej sytuacji nie można mieć pretensji do kolegów, którzy chcieli zwrócić uwagę na skład proponowanych mieszanek - nie każdy na forum jest uświadomiony co zawierają "gotowe mieszanki przemysłowe". Dopiero po poznaniu składu i opinii innych na ten temat można podjąć świadomą decyzję o wzięciu udziału w "eksperymentowaniu".Czyż nie po to właśnie jest forum żeby na te tematy podyskutować ??? Reasumując - trzeba pochwalić Sławka, że chciał podzielić się z SiB z WB "gotowymi mieszankami", ale również i kolegów, którzy zwrócili uwagę na "specyfikę" takich mieszanek. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jeśli by sam chciał poeksperymentować to rzeczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa, ale Sławek zaproponował "poeksperymentowanie" również innym.Widzisz Piotr bo ja jestem taki dziwak że lubię się dzielić doświadczeniami. I tymi dobrymi i tymi złymi... Ale raczej staram się nie naskakiwać na kogoś kto idzie drogą odmienna od mojej. Każdy ma prawo wyboru i ja tego prawa w przeciwieństwie do paru osób biorących udział w tej dyskusji nikomu nie odbieram. Tak jak mówiłem tak i zrobiłem Metki jak było do przewidzenia wyszły extra, łososiową (ta bardziej pomarańczowa) znałem już wcześniej, nowością jest tatarska, bardziej "pieprzna" i wyrazista w smaku. Mam poważny dylemat której przyznać palmę pierwszeństwa.Śląska bardzo dobra, wyraziste przyprawy, lekko ostra ale bez przesady. Cygańska naprawdę petarada, ostra wyrazista, taka w sam raz w łapę pod piwko czy innego kielicha, ładnie czuć cząstki papryki. Jedyna zmiana jaką poczynię w składzie to będzie bardziej tłusta.Śląską robiłem z przepisu ze strony głównej a cygańską praktycznie tak samo tylko zamiast dwójki wieprzowej dałem wołowinę.Metki robiłem z chudego boczku i chudego podgardla 50/50, peklowane 18g peklosoli przez 24h.Od lewej cygańska, potem na górze metka łososiowa, poniżej tatarska a po prawej stronie śląska czosnkowa... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 15 Lutego 2016 Każdy ma prawo wyboru i ja tego prawa w przeciwieństwie do paru osób biorących udział w tej dyskusji nikomu nie odbieram.Ja nie odbieram Tobie prawa wyboru, tylko nie promuj preparatów przyprawowych na naszym forum jako coś dobrego, to samo dotyczy części moderacji. W sumie to po co też wędzisz sam, kup koncentrat dymu i będzie komplet. Wędlinki super, jak ze sklepu. A co do czytania ze zrozumieniem, to już tak ogólnie napiszę, że jest różnica między mieszankami przypraw a preparatem przyprawowym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 15 Lutego 2016 staram się nie naskakiwać na kogoś kto idzie drogą odmienna od mojej. Uśmiałem się ze śmiechu jak pszczoła. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.