Skocz do zawartości

Przyprawy - gotowe mieszanki


Rekomendowane odpowiedzi

Pogodzę wszystkich :tongue::)

 

Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki?

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Myślisz że wielu się przyzna? Ale ja ich nie potępiam.  Tylko to podsrywanie w temacie troszkę męczące jest...   :facepalm:


Osadzanie - metki, cygańska i śląska czosnkowa... zaraz uruchomię wędzarnię i po nagrzaniu suszenie. Potem dymek, parzenie i będzie wiadomo czy warta skórka wyprawki  :cool:

 

post-44979-0-65298200-1455463317_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, tak już jest skonstruowany świat że w cudzym oku źdźbło się widzi, a we własnym belki nie dostrzega.... i jak tu Panie z tym żyć :hmm: 

:) :)

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki?

Mariusz, to nie jest forum od wszystkiego, tylko od wędlin.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja sie przyznam , nie tylko do innych ale rowniez wedlin,robie czesciowo swoje ale i kupuje. Te kupne napewno bardziej swiadomie co zawieraja ..jak juz, to te  co maja najkrotsza liste syfu wszelakiego. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świadomie używam Vegety, Maggi czy kostek rosołowych. 

A co na to lekarka?  http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, nie zgodzę się z tym twierdzeniem ponieważ spójrz w tematy, wyroby i wędliny to podstawa, ale mamy wszystko, pieczywo, ciasta, ryby, wszelkie napitki, warzywa, owoce, bigosy, dżemy, itd. także to nie jest forum tylko od wędlin :tongue::)

 

Electra, i tak jest u wszystkich i bez wyjątków, oczywiście wielu z nas unika, a właściwie to stara się niektóre sklepowe produkty i wyroby zastąpić swoimi produktami i wyrobami, ale nie da rady w 100% uniknąć kupowania w sklepach, i o to sprawa się rozbija ;):)

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytat ze strony głównej:

"Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin.

Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie  z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny.  Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę."

Romk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeważnie tak jest,że "krzykacze" mają najwięcej zaś.... sumienie , ale pies szczeka, bo się boi. Prawdą natomiast jest to co cytuje Romk, dlatego też dziwię się "wyżeraczom z forum" ( nie wszystkim), którzy popierają te praktyki. Jestem za, by nie propagować na tym forum chemizacji wyrobów. Kto chce niech robi, ale niech się nie chwali (żadna hipokryzja z mojej strony). Fakt , faktem że świętych nie ma ale w "kościele o dupie pani Maryni się nie rozmawia" Jasne?

ps.

 nie podejmuję zadnej polemiki w tym temacie, tzn. nie odpowiem na żadne "miłe" uwagi szerszeni! :devil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co na to lekarka?

......że peklosól to też chemia :D .

A co o używania gotowych mieszanek to widziałem i smakowałem metki wykonanej przez samego Ojca Założyciela z użyciem takowej.Przecież nikt nikogo tu nie zmusza i nie zaleca innym używania gotowizn. Sławek przedstawił jako ciekawostki gotowce dobrych /chyba /firm,wykonał  jakieś wędliny z ich użyciem i stara się podzielić  swoimi doświadczeniami.Nie łamie to chyba szczytnych celów tego forum.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wykonanej przez samego Ojca Założyciela z użyciem takowej.
A wiesz że ja o tym całkiem zapomniałem... Był przecież takowy wątek, też z udziałem tejże samej przyprawy do metki i wychwalana była pod niebiosa :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt nic mi do tego tylko forum przeszło z jedzmy zdrowo w róbta co chceta

 

A czy wędzenie jest zdrowe ??? A jak jeszcze są zachwyty nad wędzonkami typu: Wczesny Zbój    :facepalm:

 

 

 

kościele o dupie pani Maryni się nie rozmawia

 

Ale jak stoi przed Tobą letną porą, to chyba cały czas na ołtarz nie patrzysz ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli co, trzymając się wypowiedzi kotuni od dzisiaj na forum nie wolno nawet wspominać że do peklowania używamy peklosoli. Jasne ? ;):)

 

Żarty żartami, ale przestańcie atakować jedni drugich ponieważ niczemu to nie służy, za wyjątkiem robienia dymu dla samego dymu :facepalm: 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wiesz że ja o tym całkiem zapomniałem... Był przecież takowy wątek, też z udziałem tejże samej przyprawy do metki i wychwalana była pod niebiosa

Trzeba wszystko pamiętać. ;) Z czasem może się przydać. :D :D :D

Chciałbym tylko zauważyć, że ta mieszanka przypraw do metki została przetestowana na 4 kg mięsa i tylko raz w Zatomiu. To jedno. Druga sparwa, iz otrzymałem ja od Kolegi rzeźnika, który twierdził, że jest robiona w ich zakładzie.

I to by było na tyle. ;) 


Aby zakończyć temat, gdyż szkoda czasu ;) - jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki?

 

Piję tylko swoje, wędliny tylko swoje..., a trzeba czasem coś innego jako szczepionkę jeść, by odporności nie stracić. :cool:

 

to nie jest forum od wszystkiego, tylko od wędlin.

I od wszystkiego przy okazji... :cool: Porady sercowe też...

 

 

Aby zakończyć temat, gdyż szkoda czasu ;) - jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych.

Raczej też nie stosuję gotowców, choć ostatnio dostałem trochę do przetestowania, na szczęście mieszanki bez fosforanów, emulgatorów czy konserwantów. A wracając do peklosoli, to

w tej sałacie co dziś jadłem na obiad to azotanów było więcej niż w peklowanej kiełbasie....

Czasem trzeba dodać - antyoksydanty, takie jak, np. witamina C (kwas L-askorbinowy E 300 lub jej sole (askorbinian sodu, E 301).

Niektórzy dodają wzmacniacz smaku i zapachu, glutaminian sodu E 621 - Japończycy używają glutaminianu sodu od setek lat i jeszcze nie wyginęli.

Niczego nie należy stosować w nadmiarze.

A metkę też można zrobić bez mieszanki gotowej i zrobimy jak nie zapomnę ze dwa kilo w Gąsiorowie.... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc tymi mądrymi słowami można wątek zakończyć, a przynajmniej przestać sprzeczać się  :blush:  :) 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A metkę też można zrobić bez mieszanki gotowej i zrobimy jak nie zapomnę ze dwa kilo w Gąsiorowie....
Ta co była w Rytych była naprawdę zacna  :thumbsup:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledzę ten post od początku jak Tusiaczek go umieścił i wiecie moi drodzy co mi się przypomina? Przypomina mi się  odrabianie lekcji z moimi dziećmi. Był problem dopóki nie nauczyły się czytania ze zrozumieniem. Ja odnoszę wrażenie, że niektórzy nie opanowali tego do dziś albo o tym zapomnieli. Tusiaczek w pierwszym poście zapytał czy jest ktoś zainteresowany mieszankami . Nie pytał: co sądzicie o składzie? Czy mogę je używać?

Tusiaczek jest osobą dorosłą, świadomą jeśli chodzi o żywienie. Świadczy o tym fakt, że nie od dziś jest na tym forum i nie od dziś robi papu dla siebie. Jeśli podjął decyzję, że chce poeksperymentować z gotowymi mieszankami to jest to tylko i wyłącznie jego sprawa.

Tak jak pisałam śledzę post od początku ale nie byłam zainteresowana i się nie odzywałam .

Ludzie wrzućcie na luz. Jak macie za dużo energii to idźcie trzepać dywany

Amen ( tak a'propos kościoła)


 

 

Ta co była w Rytych była naprawdę zacna :thumbsup:

Dziś robiliśmy jej młodszą siostrę :D Pyszna :D

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju gotowych mieszanek przemysłowych.

 

Ja w zasadzie też.Przykład z metką podałem tylko jako przykład, że każdy z nas w jakiś momencie spotyka się z chemią i gotowcami.To samo dotyczy kupnych wędlin.Jak na obiad robię np.paelle to nie będę robił sobie paru deko chorizo tylko pójdę do sklepu i kupię.Na tym kończę udział w dyskusji :) w której często ważniejsze jest to kto pisze a nie co pisze ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tusiaczek jest osobą dorosłą, świadomą jeśli chodzi o żywienie. Świadczy o tym fakt, że nie od dziś jest na tym forum i nie od dziś robi papu dla siebie. Jeśli podjął decyzję, że chce poeksperymentować z gotowymi mieszankami to jest to tylko i wyłącznie jego sprawa.

 

Jeśli by  sam chciał poeksperymentować to rzeczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa, ale Sławek zaproponował :w00t:  "poeksperymentowanie" również innym.

W takiej sytuacji nie można mieć pretensji  do kolegów, którzy chcieli  zwrócić uwagę na  skład proponowanych mieszanek -  nie każdy na  forum  jest    uświadomiony  co  zawierają "gotowe mieszanki przemysłowe". 

Dopiero po poznaniu  składu i opinii  innych  na ten  temat  można  podjąć świadomą  decyzję o  wzięciu udziału w "eksperymentowaniu".

Czyż nie po  to  właśnie   jest  forum żeby na te tematy   podyskutować  ???

 

Reasumując -   trzeba  pochwalić  Sławka, że chciał  podzielić  się z SiB z  WB  "gotowymi mieszankami",  ale  również i  kolegów, którzy zwrócili uwagę na "specyfikę"  takich  mieszanek.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli by  sam chciał poeksperymentować to rzeczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa, ale Sławek zaproponował   "poeksperymentowanie" również innym.

Widzisz Piotr bo ja jestem taki dziwak że lubię się dzielić doświadczeniami. I tymi dobrymi i tymi złymi... Ale raczej staram się nie naskakiwać na kogoś kto idzie drogą odmienna od mojej. Każdy ma prawo wyboru i ja tego prawa w przeciwieństwie do paru osób biorących udział w tej dyskusji nikomu nie odbieram. 

 

 

Tak jak mówiłem tak i zrobiłem :)

Metki jak było do przewidzenia wyszły extra, łososiową (ta bardziej pomarańczowa) znałem już wcześniej, nowością jest tatarska, bardziej "pieprzna" i wyrazista w smaku. Mam poważny dylemat której przyznać palmę pierwszeństwa.

Śląska bardzo dobra, wyraziste przyprawy, lekko ostra ale bez przesady. Cygańska naprawdę petarada, ostra wyrazista, taka w sam raz w łapę pod piwko czy innego kielicha, ładnie czuć cząstki papryki. Jedyna zmiana jaką poczynię w składzie to będzie bardziej tłusta.

Śląską robiłem z przepisu ze strony głównej  a cygańską praktycznie tak samo tylko zamiast dwójki wieprzowej dałem wołowinę.

Metki robiłem z chudego boczku i chudego podgardla 50/50, peklowane 18g peklosoli przez 24h.

Od lewej cygańska, potem na górze metka łososiowa, poniżej tatarska a po prawej stronie śląska czosnkowa...

 

post-44979-0-67439700-1455530886_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma prawo wyboru i ja tego prawa w przeciwieństwie do paru osób biorących udział w tej dyskusji nikomu nie odbieram.

Ja nie odbieram Tobie prawa wyboru, tylko nie promuj preparatów przyprawowych na naszym forum jako coś dobrego, to samo dotyczy części moderacji.

 

W sumie to po co też wędzisz sam, kup koncentrat dymu i będzie komplet.

 

Wędlinki super, jak ze sklepu.  :thumbsup:

 

A co do czytania ze zrozumieniem, to już tak ogólnie napiszę, że jest różnica między mieszankami przypraw a preparatem przyprawowym.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

staram się nie naskakiwać na kogoś kto idzie drogą odmienna od mojej.

Uśmiałem się ze śmiechu jak pszczoła.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.