Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar wykonany z tworzywa sztucznego - ktoś już używał ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 lut 2016 - 09:37

Witam

Szynkowar wykonany z tworzywa sztucznego - ktoś już używał ? ?

 

http://www.sklep-mas...trem-p-181.html

 

https://www.youtube....ZMsalInGZA#t=33



#2 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 12 lut 2016 - 10:02

https://www.youtube....ZMsalInGZA#t=33

wylał galaretkę i odciął kawałek produktu - co za straty :)

 

A swoją drogą ciekawy szynkowar



#3 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 lut 2016 - 10:43

Jest bez worka...

Może mu ten wyrób nie stężał tak jak trzeba... ?



#4 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 13 lut 2016 - 10:37

Cena nie adekwatna do jakości produktu tyle w temacie . 

Wada tego plastikowego wynalazku jest to, że mierzy temperaturę wody, a nie wewnątrz produktu. A to właśnie temperatura wewnątrz nas najbardziej interesuje. 

 

Szynkowar plastikowy  - 79 zł 

Szynkowar aluminiowy - 31 zł 

Szynkowar z nierdzewki - 51 zł 

Termometr - 8,80 zł 


Użytkownik lesniak edytował ten post 13 lut 2016 - 10:43


#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3394 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 13 lut 2016 - 14:41

Ludziska - wystarczy mięso zapakować do woreczka , upchać w butli typu pet obciętej z góry i na to założyć następną butelkę obciętą z dołu .Całość zabezpieczamy mocnym sznurem by się nie rozeszły i do wody . Tak robiłem jak jeszcze szynkowara nie miałem , dalej tak będę robił , bo nacisk jest dużo lepszy niż w szynkowarze. Wada - nie da się kontrolować temperatury wewnątrz wędliny , ale jak się wie co się parzy to wystarczy temp. wody i to co się parzy , np golona dużo dłużej , ale to wystarczy czytać forum od podstaw , a nie lecieć na łatwiznę. 

 

http://wedlinydomowe...ast-szynkowarki


Użytkownik Henio edytował ten post 13 lut 2016 - 14:47


#6 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2249 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 13 lut 2016 - 18:50

Henio, każdy sposób jest dobry ale z tym petem za dużo roboty no i brak kontroli temperatury wewnątrz, nie łatwiej po prostu kupić praskę która posłuży nam całe wieki niż szarpać się z petami i sznurkami?



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lut 2016 - 21:24

MaruuszB - jak człowiek ma już tę praskę lub jak Henio patent , to używa termometru 2 - 3 razy , a potem robi na pamięć....

 

...co innego termometr w wodzie - tam jak najbardziej...



#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 13 lut 2016 - 22:14

Szynkowar jest ciekawy, ale zastanawia mnie jego przewodność cieplna?



#9 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lut 2016 - 22:17

Szynkowar jest ciekawy, ale zastanawia mnie jego przewodność cieplna?

 

..zapewne mała - trzeba włożyć masę energii aby wnętrze się rozgrzało.....



#10 ginta19

ginta19

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćLeszczyny

Napisano 15 lut 2016 - 10:07

Witam

 

Używam taki szynkowar od roku i jestem zadowolony, nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz produkty które wykonałem są bardzo dobre ,a poza tym nie trzeba używać woreczków tylko bezpośrednio dawać mięsko do środka .Ja osobiście polecam !!!



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lut 2016 - 23:00

nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz

No, skąd to stwierdzenie?

Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli? 



#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 lut 2016 - 08:47

 

nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz

No, skąd to stwierdzenie?

Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli? 

 

 

....to je grubiorz , a łoni som nieśmiertelni....



#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 lut 2016 - 09:32

Też posiadam taką zabawkę o kilku miesięcy i bardzo sobie ja chwalę :D.

Załączone pliki

  • Załączony plik  001.JPG   31,51 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  002.JPG   40,01 KB   4 Ilość pobrań


#14 ginta19

ginta19

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćLeszczyny

Napisano 17 lut 2016 - 14:20

EAnna ten "plastik" właśnie bardzo dobrze oddaje temperaturę do środka ja osobiście polecam naprawdę wygodne  , jumbo tu się mylisz ze Śląska ale nie grubiorz

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 17 lut 2016 - 14:49

Jaki to typ, nazwa tworzywa?



#16 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2249 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 17 lut 2016 - 14:57

 

nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz

No, skąd to stwierdzenie?

Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli? 

 

Cóż, wielu zapewne trzyma się tabeli, czyli pisze: wkład 1 kg, zagotować wodę, następnie utrzymywać ją na poziomie 80 stopni przez 70 minut, następnie wyjąć szynkowar z zawartością, schłodzić i..... włala :D

Po co komu jeszcze robić pod górkę i zmuszać do pomiaru temperatury wyrobu ? :)



#17 ginta19

ginta19

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćLeszczyny

Napisano 18 lut 2016 - 09:39

miro - Szynkowar został wykonany z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury oraz  żaroodpornego silikonu.


tu masz link; http://www.tescomapo...o-z-termometrem



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 18 lut 2016 - 09:42

Szynkowar został wykonany z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury oraz  żaroodpornego silikonu.

To marketingowy opis producenta lub sprzedawcy. Miro pewnie pyta o coś takiego:  https://www.google.p...L_5h9joAMh5HFM:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 jazoo

jazoo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 16 mar 2016 - 10:37

Być może nie jestem znawcą tematu, ale trafiłem na to forum ponieważ kupiłem jakiś czas temu taki właśnie szynkowar. Z mojego skromnego doświadczenia wynikają same zalety jego stosowania. Próbowałem różne przepisy stosować i z reguły wychodzą wędliny smaczne , pachnące o dobrej konsystencji. Czy to będzie mielonka drobiowa z grzybami, czy też karkówka z majerankiem, całościowe szynki i mięsa po zapeklowaniu na 48 godzin również są dobre. Właściwie to stosuję się do zaleceń ogólnych producenta, czyli marynuję zawartość bezpośrednio w szynkowarze, a parzenie z zewnętrznym termometrem (wg wskazania na skali termometru) ok. 120 minut. Sam materiał z którego jest szynkowar spisuje się bez zarzutu. Mogę więc szczerze polecić ten produkt. Wiem że stalowe są tańsze, ale tu nie muszę stosować folii ( czyste lenistwo :):D 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych