Witam
Szynkowar wykonany z tworzywa sztucznego - ktoś już używał ? ?
http://www.sklep-mas...trem-p-181.html
https://www.youtube....ZMsalInGZA#t=33
Napisano 12 lut 2016 - 09:37
Witam
Szynkowar wykonany z tworzywa sztucznego - ktoś już używał ? ?
http://www.sklep-mas...trem-p-181.html
https://www.youtube....ZMsalInGZA#t=33
Napisano 12 lut 2016 - 10:02
https://www.youtube....ZMsalInGZA#t=33
wylał galaretkę i odciął kawałek produktu - co za straty
A swoją drogą ciekawy szynkowar
Napisano 12 lut 2016 - 10:43
Jest bez worka...
Może mu ten wyrób nie stężał tak jak trzeba... ?
Napisano 13 lut 2016 - 10:37
Cena nie adekwatna do jakości produktu tyle w temacie .
Wada tego plastikowego wynalazku jest to, że mierzy temperaturę wody, a nie wewnątrz produktu. A to właśnie temperatura wewnątrz nas najbardziej interesuje.
Szynkowar plastikowy - 79 zł
Szynkowar aluminiowy - 31 zł
Szynkowar z nierdzewki - 51 zł
Termometr - 8,80 zł
Użytkownik lesniak edytował ten post 13 lut 2016 - 10:43
Napisano 13 lut 2016 - 14:41
Ludziska - wystarczy mięso zapakować do woreczka , upchać w butli typu pet obciętej z góry i na to założyć następną butelkę obciętą z dołu .Całość zabezpieczamy mocnym sznurem by się nie rozeszły i do wody . Tak robiłem jak jeszcze szynkowara nie miałem , dalej tak będę robił , bo nacisk jest dużo lepszy niż w szynkowarze. Wada - nie da się kontrolować temperatury wewnątrz wędliny , ale jak się wie co się parzy to wystarczy temp. wody i to co się parzy , np golona dużo dłużej , ale to wystarczy czytać forum od podstaw , a nie lecieć na łatwiznę.
http://wedlinydomowe...ast-szynkowarki
Użytkownik Henio edytował ten post 13 lut 2016 - 14:47
Napisano 13 lut 2016 - 18:50
Henio, każdy sposób jest dobry ale z tym petem za dużo roboty no i brak kontroli temperatury wewnątrz, nie łatwiej po prostu kupić praskę która posłuży nam całe wieki niż szarpać się z petami i sznurkami?
Napisano 13 lut 2016 - 21:24
MaruuszB - jak człowiek ma już tę praskę lub jak Henio patent , to używa termometru 2 - 3 razy , a potem robi na pamięć....
...co innego termometr w wodzie - tam jak najbardziej...
Napisano 13 lut 2016 - 22:14
Szynkowar jest ciekawy, ale zastanawia mnie jego przewodność cieplna?
Napisano 13 lut 2016 - 22:17
Szynkowar jest ciekawy, ale zastanawia mnie jego przewodność cieplna?
..zapewne mała - trzeba włożyć masę energii aby wnętrze się rozgrzało.....
Napisano 15 lut 2016 - 10:07
Witam
Używam taki szynkowar od roku i jestem zadowolony, nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz produkty które wykonałem są bardzo dobre ,a poza tym nie trzeba używać woreczków tylko bezpośrednio dawać mięsko do środka .Ja osobiście polecam !!!
Napisano 16 lut 2016 - 23:00
nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrz
No, skąd to stwierdzenie?
Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli?
Napisano 17 lut 2016 - 08:47
nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrzNo, skąd to stwierdzenie?
Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli?
....to je grubiorz , a łoni som nieśmiertelni....
Napisano 17 lut 2016 - 09:32
Też posiadam taką zabawkę o kilku miesięcy i bardzo sobie ja chwalę .
Napisano 17 lut 2016 - 14:20
Napisano 17 lut 2016 - 14:49
Jaki to typ, nazwa tworzywa?
Napisano 17 lut 2016 - 14:57
nie znaczenia czy temperatura jest mierzona w środku czy na zewnątrzNo, skąd to stwierdzenie?
Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli?
Cóż, wielu zapewne trzyma się tabeli, czyli pisze: wkład 1 kg, zagotować wodę, następnie utrzymywać ją na poziomie 80 stopni przez 70 minut, następnie wyjąć szynkowar z zawartością, schłodzić i..... włala
Po co komu jeszcze robić pod górkę i zmuszać do pomiaru temperatury wyrobu ?
Napisano 18 lut 2016 - 09:39
miro - Szynkowar został wykonany z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury oraz żaroodpornego silikonu.
tu masz link; http://www.tescomapo...o-z-termometrem
Napisano 18 lut 2016 - 09:42
Szynkowar został wykonany z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury oraz żaroodpornego silikonu.
To marketingowy opis producenta lub sprzedawcy. Miro pewnie pyta o coś takiego: https://www.google.p...L_5h9joAMh5HFM:
Napisano 16 mar 2016 - 10:37
Być może nie jestem znawcą tematu, ale trafiłem na to forum ponieważ kupiłem jakiś czas temu taki właśnie szynkowar. Z mojego skromnego doświadczenia wynikają same zalety jego stosowania. Próbowałem różne przepisy stosować i z reguły wychodzą wędliny smaczne , pachnące o dobrej konsystencji. Czy to będzie mielonka drobiowa z grzybami, czy też karkówka z majerankiem, całościowe szynki i mięsa po zapeklowaniu na 48 godzin również są dobre. Właściwie to stosuję się do zaleceń ogólnych producenta, czyli marynuję zawartość bezpośrednio w szynkowarze, a parzenie z zewnętrznym termometrem (wg wskazania na skali termometru) ok. 120 minut. Sam materiał z którego jest szynkowar spisuje się bez zarzutu. Mogę więc szczerze polecić ten produkt. Wiem że stalowe są tańsze, ale tu nie muszę stosować folii ( czyste lenistwo )
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych