Skocz do zawartości

Mortadela


WiRo

Rekomendowane odpowiedzi

Zawartość tłuszczu w mortadeli powinien wynosić od 22 do 32%.

 

A z czego te dane bo mi jakoś nijak nie wychodzi taka zawartość tłuszczu biorąc pod uwagę przepisy z 16 - stki.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu, dane pochodzą z dodatku do PW NR 16 - Wędliny i wyroby wędliniarskie. Norma jakościowa i normy związane. [ PW NR 17 ] z roku 1960.

 

Zgadza się , ale czy wiesz jak ta ilość tłuszczu, która jest tam podana została wyliczona bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach. ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego nie wiem, ale myślę że poprawkę wnieśli fachowcy, i z tego wynika że te pół kilo słoniny to będzie w sam raz, albo trochę więcej podgardla. Ale nie upieram się , żeby dodawać więcej tłuszczu, wszystko okaże się w praktyce ;) .

 

Pozdrawiam Piotr.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego nie wiem, ale myślę że poprawkę wnieśli fachowcy,

 

Żadnej poprawki tam nikt nie wnosił.Zawartość tłuszczu jest w 17 -stce dobrze obliczona (22-27%), ale nasuwa się pytanie dlaczego nawet ta dolna granica jest wyższa i nie zgadza się ona tak z jednym jak i drugim przepisem z 16 stki na ten wyrób.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle lekkiego zamieszania o dodatek słoniny do mortadeli.

W normach określających wymagania chemiczne dla wyrobów mięsnych oznacza się:

-zawartość tłuszczu (" czystego" czyli estrów kwasów tłuszczowych z glicerolem). Jeśli patrzymy na tłuszcz drobny to widzimy jego barwę, włókna kolagenowe, nie widzimy wody czystego tłuszczu. Wiecie doskonale, że nie można wzrokowo określić zawartości tłuszczu w tłuszczu.

-zawartość białka, które oznacza się metoda Kjeldahla. Oznaczenie polega na określeniu wielkości azotu zawartego w próbce.

Musimy pamiętać, że w mięsie mamy białka pełnowartościowe i mniej wartościowe. Oznaczenie zawartości białka w kiełbasie szynkowej i kaszance może nam dać podobne wyniki ale, czy kolagen zawarty w kaszance wnosi taka samą wartość odżywczą  dla organizmu jak białka z mięsa zawarte w k. szynkowej? Na pewno nie.

Dodatek zmielonej słoniny do farszu spowoduje zmianę wyglądu przekroju wyrobu.  W recepturze wyraźnie zapisano, że słonina powinna być krojona. czyli zmienia się wygląd przekroju a  nie smak.

Dodatek zmielonej słoniny do farszu może powodować problem z jego ujednoliceniem, gdyż łatwiej wymieszać tłuszcz krojony w kostkę niż ściśnięte kawałki tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tyle lekkiego zamieszania o dodatek słoniny do mortadeli.

 

Ale pouczającego, że nie wszystko należy brać bezpośrednio . :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Może być również inna przyczyna - pisał kiedyś o tym Nestor :

Kiełbasa z szesnastki była robiona 50 lat temu tylko na święta wielkanocne.Mnie wędliny z tego okresu nie smakowały.Były mdłe, bo przyprawy były w małych ilościach.

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kiełbasa-biała-parzona-wg-jackaw/?p=623879

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.