fryta54 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam serdecznie,proszę o podpowiedz jak peklujecie mięso po zakupie półtuszy na kiełbasę i na wędzonki. Z moich doświadczę na wędzonkę jest dobrze peklowac na mokro jakies 7- 10 dni a na kiełbasę na sucho dwa dni. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Na wędzonki peklujemy na mokro a na kiełbaski na sucho . Chyba że receptura mówi inaczej . co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Wykonać wszystko zgodnie z recepturą i sztuką masarską Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2016 . co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi......pisac by tekst mozna bylo zrozumiec,albo tyle nie "czytac"... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2016 Robisz dwa wędzenia, jedno po dwóch dniach - kiełbasa, drugie po tygodniu reszta wędzonek. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2016 Te dwa wędzenia są oczywiste, tylko ma to być wędzenie przed nadchodzącymi Świętami wspólnie z całą ekipa i bardzo chce wszystko na raz uwędzić. A moze na kiełbase zapeklowac mieso na mokro jak na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2016 Mięso na kiełbasa peklujemy na sucho! Wyżej Maxell już to pisał. Może Ty jak w piosence: "kombinuj dziewczyno, kombinuj..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2016 Koledzy no kombinuje jak tu zrobić żeby dwa tygodnie przed Świętami kupić półtusze, a później po tygodniu sobie wszystko uwędzić. Sami widzicie, że wedzenie po dwóch dniach kiełbasy jest niemożliwe bo będzie leżała 12 dni w lodówce zanim nadejdą Święta. Wcześniej kupowałem sobie mięsa na wedliny, po tygodniu kupowałem na kiełbasę i było super. Teraz chce zrobić wszystko na raz. Czekam na jakieś ciekawe pomysły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2016 Przetrzymaj mięso na kiełbasę w temperaturze 1°C - będzie nawet smaczniejsza jak trochę dojrzeje. Możesz też zamrozić mięso (ja bym tak zrobił) - inaczej się nie da co tu kombinować. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Jak masz dostęp do przewiewne zimnego pomieszczenia możesz powiesić oby podeschła będzie jeszcze lepsza, część dać do foli-próżni i do lodówki.Lub jak radzi Piksiak Edytowane 14 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zatem niestety wygra zamrożenie wtedy na wędliny będę mógł peklować z 10 dni. Mięso na kiełbasę wyciągnę z zamrażarka do lodówki ze dwa dni wcześniej i powinno być okej. Jak ktoś ma inne doświadczenia to cały czas czekam. Podzielcie się także jak zagospodarowaliście swoja ostatnia półtusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zrób kiełbasę z mięsa peklowanego na mokro, niektórzy zawodowcy tak robią. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2016 Spróbuje zrobić z jakiej małej części na początek nie chce ryzykować z całości. Po Świętach dam znać jak wyszło. Miałem po prostu nadzieje że macie drodzy koledzy jakieś sprawdzone schematy zagospodarowania półtuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) zawodowcy tak robiąjak jesteś czemu nie (nie PePe a pytający Fryta 54 ) Edytowane 15 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.