Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie mięsa z półtuszy na wędzonki i kiełbasę.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 fryta54

fryta54

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 13 lut 2016 - 14:39

Witam serdecznie,

proszę o podpowiedz jak peklujecie mięso po zakupie półtuszy na kiełbasę i na wędzonki. Z moich doświadczę na wędzonkę jest dobrze peklowac na mokro jakies 7- 10 dni a na kiełbasę  na sucho dwa dni. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi



#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12389 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 lut 2016 - 14:42

Na wędzonki peklujemy na mokro a na kiełbaski na sucho . Chyba że receptura mówi inaczej .

 

 

co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło.

 

 Wykonać wszystko zgodnie z recepturą i sztuką masarską :D

 

 

 Pozdrawiam



#3 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1121 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 13 lut 2016 - 15:11

. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi


......pisac by tekst mozna bylo zrozumiec,albo tyle nie "czytac"... ;)



#4 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1241 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 13 lut 2016 - 15:22

Robisz dwa wędzenia, jedno po dwóch dniach - kiełbasa, drugie po tygodniu reszta wędzonek.



#5 fryta54

fryta54

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 14 lut 2016 - 08:53

Te dwa wędzenia są oczywiste, tylko ma to być wędzenie przed nadchodzącymi Świętami wspólnie z całą ekipa i bardzo chce wszystko na raz uwędzić. A moze na kiełbase zapeklowac mieso na mokro jak na wędzonki.



#6 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 408 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 14 lut 2016 - 09:12

Mięso na kiełbasa peklujemy na sucho! Wyżej Maxell już to pisał. Może Ty jak w piosence: "kombinuj dziewczyno, kombinuj..." :D



#7 fryta54

fryta54

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 14 lut 2016 - 09:51

Koledzy no kombinuje jak tu zrobić żeby dwa tygodnie przed Świętami kupić półtusze, a później po tygodniu sobie wszystko uwędzić. Sami widzicie, że wedzenie po dwóch dniach kiełbasy jest niemożliwe bo będzie leżała 12 dni w lodówce zanim nadejdą Święta. Wcześniej kupowałem sobie mięsa na wedliny, po tygodniu kupowałem na kiełbasę i było super. Teraz chce zrobić wszystko na raz. Czekam na jakieś ciekawe  pomysły.. 



#8 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1241 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 14 lut 2016 - 09:58

Przetrzymaj mięso na kiełbasę w temperaturze 1°C - będzie nawet smaczniejsza jak trochę dojrzeje. Możesz też zamrozić mięso (ja bym tak zrobił) - inaczej się nie da co tu kombinować.



#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2595 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 lut 2016 - 10:00

Jak masz dostęp do przewiewne zimnego pomieszczenia możesz powiesić oby podeschła będzie jeszcze lepsza, część dać do foli-próżni i do lodówki.Lub jak radzi Piksiak

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 lut 2016 - 10:02


#10 fryta54

fryta54

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 14 lut 2016 - 10:50

Zatem niestety wygra zamrożenie wtedy na wędliny będę mógł peklować z 10 dni. Mięso na kiełbasę wyciągnę z zamrażarka do lodówki ze dwa dni wcześniej i powinno być okej. Jak ktoś ma inne doświadczenia to cały czas czekam. Podzielcie się także jak zagospodarowaliście swoja ostatnia półtusze.



#11 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2053 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 15 lut 2016 - 09:30

Zrób kiełbasę z mięsa peklowanego na mokro, niektórzy zawodowcy tak robią.



#12 fryta54

fryta54

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 15 lut 2016 - 19:00

Spróbuje zrobić z jakiej małej części na początek nie chce ryzykować z całości. Po Świętach dam znać jak wyszło. Miałem po prostu nadzieje że macie drodzy koledzy jakieś sprawdzone schematy zagospodarowania półtuszy.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2595 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 15 lut 2016 - 19:03

zawodowcy tak robią

jak jesteś czemu nie (nie PePe a pytający Fryta 54 )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 15 lut 2016 - 19:13





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych