Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis świadzia na wedzone udka z kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 lut 2016 - 21:19

 PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA:

 

Załączony plik  1326218650.jpg   67,46 KB   54 Ilość pobrań

 

Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody. 

15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli:

Udka ułożyłem w pojemniku i zalałem powyższą solanką - aby nie wystawały z wody a więc w całości się peklowały na górę dałem kilka woreczków z wodą które je dociskały - peklowałem przez 24 godziny

 

Następnie udka sparzyłem:

 

A. Do wody w której będę parzył kurczaka dałem:

  • Marchewki – 3
  • Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek
  • Ziele angielskie – 6 ziaren
  • Pieprz – 15 ziaren
  • Liść laurowy – 6 listków
  • Czosnek -  8 dużych ząbków

WYSZŁO OK. NASTĘPNYM RAZEM MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW

Powyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.

B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ  i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturze

C. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz (nie dolewam zimnej wody) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania  wewnątrz 72 stopni.

 

Po sparzeniu udek postępowałem następująco:

 

- osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni

- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut

- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!

- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5  godzin

- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury

- Uwędzone udka można zamrozić

 

Załączony plik  1326218588.jpg   150,59 KB   55 Ilość pobrań

 

Autor: świadziu



#2 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1536 postów

Napisano 30 cze 2017 - 16:43

Ja myślałem, że udka się najpierw wędzi a później dopiero parzy.

Jeszcze nigdy nie wędziłem udek z kurczaka, a będzie trzeba wreszcie zacząć.

 

Pozdrowienia



#3 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 30 cze 2017 - 16:57

Są dwie szkoły-można i tak i tak.

Ja najpierw parzę, później wędze  niekoniecznie 5 godz...tylko bardziej do koloru.



#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6734 postów

Napisano 30 cze 2017 - 17:00

Lepij najpierw sparzyć a pożniej wedzic.

#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 30 cze 2017 - 17:19

Ja myślałem, że udka się najpierw wędzi a później dopiero parzy
metoda najpierw parzysz ma dodatkową zaletę - doskonały esencjonalny zdrowy rosół - i moim włącznie osobistym zdaniem udka są smaczniejsze - to dotyczy też całych kurczaków :D  :thumbsup: 

#6 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1536 postów

Napisano 30 cze 2017 - 18:50

Dzięki wszystkim za odpowiedź, nigdy jeszcze udek nie robiłem, teraz wypróbuję tak jak radzicie.

 

Pozdrawiam



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 30 cze 2017 - 19:38

metoda najpierw parzysz ma dodatkową zaletę - doskonały esencjonalny zdrowy rosół

 

Moim zdaniem Twoje wnioski są błędne.Aby był esencjonalny rosół udka powinieneś wrzucić do zimnej wody natomiast  udka do wędzenie parzy się wkładając je do wody o temp. parzenia.Wtedy jest słaby rosół , ale mięso jest nie wygotowane.Natomiast parzenie udek przed wędzeniem ma za zadanie uzyskanie miękkiej skórki.Proces odwrotny czyli najpierw wędzenie później parzenie powoduje, że skóra jest twarda i nie do zjedzenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 cze 2017 - 19:46


#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 30 cze 2017 - 19:41

Twoje wnioski są błędne.
Ok -ale rosołek smaczny :D  :thumbsup: ​przy najmnie dla mnie ;) 

#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 lip 2017 - 07:27

Dodatkowo jak dla mnie wywar po parzeniu udek trochę słony.Ale można go zagospodarować na zupę jeżeli były robione na soli, ja do peklowania udek daje peklosól, szczególnie latem, wywar na peklosoli? pewnie od czasu do czasu nie zaszkodzi, no ale to każdy decyduje za siebie.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 01 lip 2017 - 07:31


#10 Michal001

Michal001

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 01 lip 2017 - 10:36

Gotowanie kurczaka przed wędzeniem to strata smaku .Po uwędzeniu kurczaka wrzucam go do wrzątku na dwadzieścia sekund.Skóra jest trochę twarda ,ale to jest wędzenie kurczaka a nie skóry



#11 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lip 2017 - 11:34

To zależy co kto lubi -ja parząc najpierw udka [czy kurczaka] juz miękiego wkładam do wędzarki i wtedy długo nie wędze  ,tylko żeby złapał kolor-mięsko zjadamy na bieżąco.



#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 01 lip 2017 - 11:36

Tylko że kurczak składa się z mięsa i skóry i kości a najlepsza z kurczaka moim zdaniem jest właśnie skórka.

#13 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 07 lip 2017 - 13:06

wywar po parzeniu udek trochę słony
 Dlatego sam przygotowując drób do wędzenia najpierw go parzę bez soli, z warzywami jak na rosół, a dopiero później wkładam do solanki. Taki wywar to wspaniała baza do dalszego wykorzystania. Wyjątkiem są filety drobiowe, które solankuję w wodzie po ich parzeniu, dodając soli po ostudzeniu.

#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 07 lip 2017 - 13:12

Dlatego sam przygotowując drób do wędzenia najpierw go parzę bez soli, z warzywami jak na rosół, a dopiero później wkładam do solanki. Taki wywar to wspaniała baza do dalszego wykorzystania
:thumbsup:  :clap: 

#15 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 lip 2017 - 16:45

Czy takie prawie ugotowane mięsko wchłonie sól?Czy stosujesz takie samo stężenie i czas jak przy surowym mięsie?



#16 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 08 lip 2017 - 17:02

Nie ugotowane a sparzone w temperaturze 75o C. W przypadku udek wystarczy 30 minut. Po wyjęciu z rosołu zalewam solanką 75 gramów soli na litr wody, ponieważ nie lubię zbyt słonych :) Po 12 godzinach osuszam i wędzę, z późniejszym dopiekaniem. Prosto z wędzarni bardzo dobre, a nadmiar do zamrażalnika i czeka na obiadek lub grilla :) 



#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 08 lip 2017 - 18:07

Nie ugotowane a sparzone w temperaturze 75o C.

 

Dobry rosół =słaby wygotowany kurczak.Dobry kurczak =słaby mało esencjonalny rosół i dlatego przy parzeniu kurczaka do wędzenia ( wrzucam do wody o temp. 75º C) rosół wylewam bo jest cienki.



#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 lip 2017 - 19:17

 Jesli juz stosowac takie cos, po parzeniu, a nie ma duo soli. To jedyne co ,to mozna traktowac to jako wywar warzywny. Bo ja nawet rosolem bym tego nie nazwala.



#19 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 08 lip 2017 - 19:19

A ja gotuję go z kawałkiem drobiu i wszystkimi warzywami, jakie do wywaru dodaję :) Oczywiście pamiętając o przyprawieniu pod swój smak :) Można dodać kawałek wieprzowiny czy wołowiny i wtedy niebo w gębie :D U mnie dzisiaj taki rosołek :) Właśnie zalałem solanką kilkanaście biegówek :D 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 17 lip 2017 - 19:51

A ja uważam że mój przepis jest oki :) - życzę smacznego i szukania własnej wersji zaje....h udek wędzonych :


Użytkownik świadziu edytował ten post 17 lip 2017 - 19:52





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych