Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis świadzia na wedzone udka z kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#21 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 lip 2017 - 17:50

życzę smacznego i szukania własnej wersji zaje....h udek wędzonych :

 

 

A t o moja wersja :

 

Osiem udek posolonych "z reki" + torebka pieprzu ziołowego trzymane w lodówce przez noc.



Rano zalane wodą + duża łyżka soli. 



Parzenie przez godzinę i jeszce gorące "opędzlowane" ostrą przyprawą do kurczaka w płynie.



Dwie godziny osuszanie w 50 st. C i dym do uzyskania koloru.

Załączone pliki

  • Załączony plik  010.JPG   55,58 KB   11 Ilość pobrań


#22 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2017 - 18:00

No i ?? żyjesz Heniu :D udka super czy jak :D



#23 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 lip 2017 - 18:05

udka super czy jak

 

Czuć posmak ostrej papryki . 

Smak i skórka miękka - co lubię - będę robił tak dalej. 



#24 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2017 - 18:12

Skoro mówisz super  to tez zrobię :D 



#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 31 lip 2017 - 19:14

A t o moja wersja

A wiesz Heniu ,że taka wstępna marynata na sucho do mnie przemawia  ;)  :thumbsup: ​ przy najbliższym wędzeniu Capri i tofu uwędzę tak udka :thumbsup: Tylko tą marynatę w płynie pewnie zastąpię olejem z paprykami :yes:


Użytkownik Muski edytował ten post 31 lip 2017 - 19:16


#26 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 lip 2017 - 19:31

Henio mnie nauczyl, razem z Dziadkiem MAckiem na sucho ryby do wedzenia szykowac,i wychodza wspaniale, od tamtej pory nie robie w zalewie, to pewnie i tego kurczaka tez zrobie.

 Tylko mam Henio pytanie, ta mokra ostra przyprawa do kurczaka , to cos kupnego czy swojskiego miales?



#27 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 lip 2017 - 19:43

mam Henio pytanie, ta mokra ostra przyprawa do kurczaka , to cos kupnego czy swojskiego miales?

 

Kupiłem "gotowca"  , ale można samemu zrobić na bazie oleju jak radzi Muski. 



#28 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 lip 2017 - 19:46

Muski , A olej nie wpłynie jakoś negatywnie na "łapanie" koloru ? :hmm:

Ok Henio pisał w tym samym czasie co ja - skoro gotowiec był na bazie oleju, to nie było pytania :)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 31 lip 2017 - 19:47


#29 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 lip 2017 - 19:56

A olej nie wpłynie jakoś negatywnie na "łapanie" koloru ?

 

 

I dla tego pędzlowanie robiłem na gąrących udkach i dłużej osuszałem , równie dobrze można marynować przed parzeniem .

 

Ps. Fotka z lampą .

Załączone pliki

  • Załączony plik  014.JPG   87,83 KB   8 Ilość pobrań


#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 lip 2017 - 19:59

No to Henio, jakby co, to bedzie Twoja wina ze zrobilam :D Moze jeszcze dzisiaj pojade do sklepu i zamarynuje. Bedzie cos innego do jedzenia.



#31 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 lip 2017 - 20:10

No to Henio, jakby co, to bedzie Twoja wina ze zrobilam

 

 

Polecam - u mnie nawet kangurek wyszedł z torby by zobaczyć :D

Załączone pliki

  • Załączony plik  019.JPG   34,55 KB   12 Ilość pobrań


#32 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 lip 2017 - 20:13

To teraz musze zrobic  :D



#33 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 lip 2017 - 21:05

Z tym soleniem "z ręki" to różnie bywa.Jak mam napisane,ze najlepszy to tyle i tyle g na 1l wody ,to wiem,ze nie wyjdzie za słono ani niedosolony...



#34 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 sie 2017 - 09:42

Z tym soleniem "z ręki" to różnie

 

To potraktuj jak peklowanie na sucho . Odmierz (wagą)  dawkę soli i posól  :)



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 01 sie 2017 - 09:45

. Odmierz (wagą) dawkę soli i posól
Ile dajesz do kurczaka?

#36 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 sie 2017 - 11:00

Solę z ręki :)   myśłę że jak do kiełbasy  z 15- 20 gram ma kilo,  ( kurczak ma kości  wiec wychodzi trochę więcej  na  kg mięsa ). Ale z reguły parzymy . Jak pieczemy to ta mniejsza dawka  


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 01 sie 2017 - 11:03


#37 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 01 sie 2017 - 18:43

Wiedziałem że się aptekarz znajdzie - następnym razem dam przepis na jajecznicę i młode ziemniaki z wagową ilością soli .

 

Udka układam w garnku w którym będą  parzone . Posypuję solą trzymaną w trzech palcach - nie garści .Nawet gdybym przedobrzył z ilością  soli to przez 12 godz. nie przyjmą więcej i dla tego po zalaniu gorącą wodą dodałem jeszcze czubatą łyżkę soli (taką jaką daję do gotowania ziemniaków) 



#38 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 01 sie 2017 - 18:46

Wiedziałem że się aptekarz znajdzie
;)  :facepalm:  zwykłe pytanie - odpowiedziałeś i dzięki  :thumbsup: 

#39 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 sie 2017 - 19:13

i dla tego po zalaniu gorącą wodą dodałem jeszcze czubatą łyżkę soli (taką jaką daję do gotowania ziemniaków) 
 

 

 Ty mi tutaj z lyzkami soli nie wyskakuj Henio. :mad:  JA spokojnie " na oko" , " z reki" sole ryby i najlepsze wychodza. To i urczak tak bedzie.

 A wczoraj nie zrobilam, znowu dzien za krotki byl :( i sklep nie po drodze, ten od moich kurczakow.



#40 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 06 cze 2019 - 14:19

A czy można wędzić udka z kurczaka bez kości i skóry?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych