Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis świadzia na wedzone udka z kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 06 cze 2019 - 14:29

A czy można wędzić udka z kurczaka bez kości i skóry?

Można.



#42 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13909 postów

Napisano 06 cze 2019 - 14:34

A czemu by nie?

#43 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 06 cze 2019 - 15:19

Ja udka z kurczaka bez kości i skóry dałam do peklowania rano je wyjmę i po trzy wyfiletowane udka razem włożę do siatki dość ciasno i potem do parzenia i osuszania czy dobrze tak będzie?

#44 grehor1

grehor1

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • Miejscowośćwrocław-oleśnica-bystre

Napisano 06 cze 2019 - 15:40

Ja udka z kurczaka bez kości i skóry dałam do peklowania rano je wyjmę i po trzy wyfiletowane udka razem włożę do siatki dość ciasno i potem do parzenia i osuszania czy dobrze tak będzie?

Bedzie dobrze, ja bym nie dawał na ciasno wtedy każdy kawałek się odymi do okoła ale jak kto lubi

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 06 cze 2019 - 15:51

Ja udka z kurczaka bez kości i skóry dałam do peklowania rano je wyjmę i po trzy wyfiletowane udka razem włożę do siatki dość ciasno i potem do parzenia i osuszania czy dobrze tak będzie?


Będzie ,ale jeśli chcesz otrzymać jeden kawałek to miejsca styku powinieneś uplastycznić tłuczkiem do mięsa

#46 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 06 cze 2019 - 16:32

Dobrze by było te udka po uplastycznieniu zawinąć w folię celulozową i wtedy wsadzić w siatkę.

#47 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 07 cze 2019 - 15:19

Pewnie że można problem jest tylko z ich zaczepieniem ale można na siatce czemu nie

#48 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 07 cze 2019 - 17:39

mam jeszcze jedno pytanie jak długo mam je trzymac w wrzątku są bez kosci ,,,,,,,,,,,,,,,



#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 07 cze 2019 - 18:24

Temperatura w środku tej rolady to 72º C a temperatura parzenia to 80º C



#50 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 07 cze 2019 - 18:40

dziękuje za poradę ,  jutro wędzę napiszę jak mi wyszły szyneczki z udek ........jestem początkująca w tym temacie  ;)



#51 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 08 cze 2019 - 12:07

Właśnie skończyłam wędzić udka z kurczaka wyfiletowane.

 

Załączony plik  różyczka_1.jpg   52,36 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  różyczka_2.jpg   60,9 KB   2 Ilość pobrań

 

A to moja wędzarnia.

Załączony plik  różyczka_3.jpg   102,03 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 cze 2019 - 13:06


#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 08 cze 2019 - 12:21

Mała porażka.Nie uplastyczniłeś tego mięsa i się sypie i nie dałeś w folie celulozową.Pośpiech nie popłaca.



#53 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 08 cze 2019 - 12:37

Wiem ponieważ bałam się że się nie uwedzi ale w smaku pychota wiedzę jeszcze udźce z indyka

#54 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2019 - 15:47

folja nie jest konieczna wedzilam bez i ladnie sie uwedzily



#55 Rozyczka60

Rozyczka60

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKrakow

Napisano 08 cze 2019 - 16:00

Proszę mi jeszcze napisać czy po parzeniu w wodzie szynek trzeba je trzymać we wrzątku aż ostygnie czy wyjmować proszę o pomoc

#56 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 08 cze 2019 - 17:19

Wyjmować i włożyć na 10 min do zimnej wody.

 

folja nie jest konieczna wedzilam bez i ladnie sie uwedzily

Folia nie ma nic do ładnego wędzenia.Żeby wyszedł z tych kawałków ładny sklejony baton to folia moim zdaniem jest konieczna, ale nie tylko.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 08 cze 2019 - 17:21


#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2019 - 18:29

@arkadiusz, co prawda ja robilam z 2 kawalkow piersi indyczej i nie uzylam folii i ladnie sie zlaczyly , do kurczaka pewnie bym uzyla folji bo filety sa dosc male .

Tak wygladala moja 

https://wedlinydomow...zarka/?p=434161



#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10900 postów

Napisano 08 cze 2019 - 18:38

Wszystko zależy z jak dużych kawałków się robi.Piersi indycze można ,ale nie trzeba ,ale takie małe kawałki jak mięso z udek kurzych powinno się,żeby otrzymać ładny dobrze sklejony baton.Jeśli komuś nie zależy na dobrym sklejeniu i ładnym wyglądzie przekroju to nie ma potrzeby.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#59 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 cze 2019 - 18:41

@arkadiusz, ale oczami tez jemy i chociazby dlatego ze ladniej wyglada to mozna zawinac  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych