Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maggi do peklowania.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6079 postów

Napisano 22 lut 2016 - 00:32

Ja maggi używam......do solanki,nadaje "charakteru" wędzonce.

Marku wstydź się.  :D



#22 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 22 lut 2016 - 06:04

 

Ja maggi używam......do solanki,nadaje "charakteru" wędzonce.

Marku wstydź się.  :D

 

 

 

 

Pokażcie mi na forum choć jedną osobę która spożywa i pije WSZYSTKO własnego wyrobu? znajdzie się Ci taki?

Mariusz, to nie jest forum od wszystkiego, tylko od wędlin.   :)

 

 
 

 

 



Świadomie używam Vegety, Maggi czy kostek rosołowych. 

A co na to lekarka?  0dirol.gif

 

 

 

 

Każdy ma prawo wyboru i ja tego prawa w przeciwieństwie do paru osób biorących udział w tej dyskusji nikomu nie odbieram.

Ja nie odbieram Tobie prawa wyboru, tylko nie promuj preparatów przyprawowych na naszym forum jako coś dobrego, to samo dotyczy części moderacji.

 

W sumie to po co też wędzisz sam, kup koncentrat dymu i będzie komplet.

 

Wędlinki super, jak ze sklepu.   :thumbsup:

 

A co do czytania ze zrozumieniem, to już tak ogólnie napiszę, że jest różnica między mieszankami przypraw a preparatem przyprawowym.   :thumbsup:

 

0slonce.gif



#23 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2171 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 22 lut 2016 - 10:27

 

Ja maggi używam......do solanki,nadaje "charakteru" wędzonce.

Marku wstydź się.  :D

 

Paweł od lat 60-siątych ta przyprawa jest używana do dosmaczania solanek,mas kutrowanych,...jak to mówią wstyd mam przykryty ;) ,a wstydził bym się jakbym zaprzeczył a używał tego dodatku,wiele osób używa i robi wielką tajemnicę z niczego, tworząc nową historię w celu uzyskania niebywałego produktu jaki uzyskują.



#24 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2016 - 10:35

Tatar tylko z maggi. :cool:



#25 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12477 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 lut 2016 - 10:40

To jak ja napiszę , że w moim domu nie używam maggi ani kostki rosołowej to mało kto w to uwierzy . :facepalm: :)



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6079 postów

Napisano 22 lut 2016 - 11:10

Tatar tylko z maggi. :cool:

Tatar tak.  :)



#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lut 2016 - 11:59

Tatar z maggi ...fuj fuj ..zabije smak mieska  :)  ja tatara to tylko z cebulka .taki mam zwichniety gust .. :tongue:



#28 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1781 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 22 lut 2016 - 12:05

Ktoś tu kiedyś pisał jak można samemu zrobić a'la magi-ciekawe czy w smaku podobne ?



#29 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 22 lut 2016 - 12:08

Ja pisałem ... tak smaki są podobne, jest sól, przyprawy wywar z lubczyku nie ma glutaminianu i ekstraktu drożdżowego ;)

 

Tutaj pisałem:

 

https://wedlinydomow...ggi#entry461951


Użytkownik roger edytował ten post 22 lut 2016 - 12:10


#30 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1230 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 22 lut 2016 - 12:38

Są przyprawy Maggi i "Maggi". Narobiło się tych przypraw od groma, każda z innej firmy i o innym składzie, ale Maggi. Jak już wcześniej napisałem dawniej było Maggi które zawierało hydrolizat białkowy, który nie jest szkodliwy, a bardzo dobrze wpływa na poczucie smaku. Czyli był sens stosowania tego. Na dzień dzisiejszy kupiliśmy z kolegami 3 różne Maggi do zalewy, w żadnym hydrolizatu białkowego nie było, ale był właśnie glutaminian sodu i inne E. Kolega stwierdził, że to świństwo i zalewy z tym robił nie będzie.



#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lut 2016 - 12:53

Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak...



#32 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 22 lut 2016 - 12:54

Używam tej oryginalnej Niemieckiej maggi http://germandeli.co...aggi-wurze.html

Co powiecie na jej temat, zdrowa choć odrobinę, czy raczej tradycyjnie lipa?

 

http://geschichtskom...s-maggi-flasche

 

640px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg



#33 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2016 - 13:15

U nas z tym logiem jest z firmy nestle i tylko taką kupuję, bo jest najlepsza :D inne firmy jak knorr czy winiary to raczej podrabiają. Zastanawia mnie tylko dlaczego na Twojej jest data 1887 a na tej Polskiej jest 1886 :D

 

Załączony plik  maggi.png   42,45 KB   5 Ilość pobrań



#34 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1230 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 22 lut 2016 - 13:17

Zlep z maggi jest chyba podobnie jak z pieprzem ziolowym ,co firma to inny smak...

Wiesz, ja z Maggi nie mam żadnego doświadczenia, ale z przekazu kolegi, to nie tyle o smak mu chodzi, co o hydrolizat białkowy, który dawniej Maggi zawierało. Drugi kolega potwierdził, że ten dodatek to była właśnie ta kropka nad i. Miało to niby wzmacniać/uwypuklać smak wędzonek.

Tier, on też miał wyszukaną najlepszą, ale skład się zmienił i już nie ma. Sprawdźcie zresztą czy w składzie macie hydrolizat białkowy, a jeśli tak, to z ciekawości sam przetestuję ten dodatek.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 22 lut 2016 - 13:24


#35 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2016 - 13:17

Tier, patent Kolego, patent. :)



#36 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2016 - 13:21

Znaczy się u nas jest lepsza bo starsza :D



#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lut 2016 - 13:23

Zlep ja tez nie uzywam ,bo poprostu mi nie smakuje i nigdy u mnie w rodzinie nie byla uzywana.



#38 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2016 - 13:24

tylko taką kupuję, bo jest najlepsza

Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą.



#39 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 22 lut 2016 - 13:24

Kolego, patent

 

Hmmmm no przecież to ponoć o kant d.... rozbić takie ochrony "oszustów" i "wynalazców cfaniaków"  



#40 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2016 - 13:27

Roger wyluzuj. ;) To nie ten temat.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych