ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Hmmm....Piwo.Nie jestem smakoszem, ale od czasu do czasu jakieś wypiję.Piłbym pewnie częściej, ale koledzy z naszego forum poczęstowali mnie swoim.Od tej pory marketowe mnie nie zadowala.Po prostu spróbowałem czegoś dobrego i byle namiastka mnie nie zadowoli.Jak to się ma do tematu?Myślę, że każdy ma swoje ulubione smaki i nie ma co z tym dyskutować. Edytowane 22 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Marca 2016 W przepisie Dziadka występuje również hydrolizat białka (maggi): https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/707-blok-lopatkowy/Więc jak mówiłem, kiedyś, kiedy maggi zawierało hydrolizat białkowy, dodatek był wskazany. Teraz znaleźć Maggi z hydrolizatem białka, to nie taka prosta sprawa. A bez hydrolizatu nie ma sensu stosowania. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Marca 2016 To jest zapodana receptura przemysłowa. Dodatki i przyprawy i ich zastosowanie to wobec swojego uznania . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Marca 2016 Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE Przyprawa warzywno - grzybowa. Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: warzywa suszone (marchew, korzeń pietruszki, cebula, korzeń selera), sól (morska i kamienna), grzyby suszone 9%, suszone zioła (nać pietruszki, lubczyk, koper, nać selera).Przyprawa warzywno - czosnkowa Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: Warzywa suszone (marchew, pietruszka korzeń, czosnek 9%, cebula, seler korzeń), sól (morska/kamienna), suszone zioła (pietruszka nać, lubczyk, koper, seler nać).Przyprawa warzywno - ziołowo - cebulowa Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: Cebula 23%, sól (morska/kamienna), czosnek, bazylia, oregano, cząber, seler nać, tymianek, papryka, lubczyk. Takie używam. Maggi używają sukcesywni samobójcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Marca 2016 Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE A gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Marca 2016 Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNEA gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy http://www.bdsklep.pl/mieszanki,254 Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Marca 2016 Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNEA gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy Gonzo dał Ci linka . Vegeta NATUR tez jest do zaakceptowania , widziałam ja u mnie w sklepie dzisiaj- tak wyglada link ponizejhttp://www.bdsklep.pl/vegeta-150g-natur-przyprawa,id-278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Marca 2016 WitamDo solanek magi nie stosuję ale za to często dodaje ciemny sos sojowy lub mieszankę hydrolizowanego białka roślinnego (mieszanka białka kukurydzianego i pszennego) oraz ekstrakt drożdżowy produkcji szwajcarskiej (Pacovis) w zależności na jakie smaki mam ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Marca 2016 dodaje ciemny sos sojowy lub mieszankę hydrolizowanego białka roślinnego (mieszanka białka kukurydzianego i pszennego) oraz ekstrakt drożdżowy produkcji szwajcarskiej (Pacovis) Czyli dodajesz glutaminian sodu pod powyższymi postaciami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Trzeba go sporo przedawkować, żeby poczuć negatywne działanie.Zawsze używałem magii i raczej nie zamierzam z niej rezygnować.Wszystko z umiarem i nie będzie problemu.Ile tej maggi stosujesz do peklowania ? Edytowane 3 Marca 2018 przez fikaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Marca 2018 Zawsze używałem magii i raczej nie zamierzam z niej rezygnować.Wszystko z umiarem i nie będzie problemu. Miro, mam dokładnie takie samo zdanie w tej materii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Marca 2018 Ile tej maggi stosujesz do peklowania ? Do peklowania nie używam, ale na co dzień do zup czy sosów jak najbardziej tak.Gdyby nawet dodawać magii do peklowania, to są to tak małe ilości, że nie ma o czym dyskutować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Marca 2018 Używam maggi jak i lubczyku który rośnie u mnie na działce, dodaję do potraw i do peklowania, wszystko z umiarem bo maggi, jak i lubczyk ma aromat mocno skondensowany i nie trzeba wiele aby przesadzić z aromatem..... powiem uczciwie że nie wyobrażam sobie smaku wielu potraw bez tej przyprawy, a czy maggi jest szkodliwa? pewnie nie mniej i nie więcej niż woda z kranu z miejskiego ujęcia i mleko czy musztarda które kupujemy w markecie.... Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Marca 2018 A ja nigdy nie lubialam tej przyprawy moze dlatego ze w domu nikt nie uzywal , pamietam jednak smak jak jezdzilam na kolonie cz obozy to zawsz stalo to na stole , ale smak nigdy mi nie przypadl do gustu natomiast bardzo lubie seler moge zjesc jak jablko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) W porządnym i dobrze zrobionym sosie sojowym nie ma glutaminianu sodu mam jeszcze kilka litrów robionego tradycyjnie - Potwierdzam - nawet zawodowi kucharze na kursie z dziczyzny u Andrzeja - stwierdzili - to inna półka - Mogę przywieść do Zakopca flaszeczkę - bo niewiele osób miało okazję próbować " prawdziwego" Edytowane 4 Marca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Marca 2018 Co na to miliard chinczykow? [Dodano: 07 mar 2018 - 07:27]Witam,Dotychczas do peklowania mięsa na mokro używałem peklosoli i wywaru z liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i cukru. Ostatnio tata mi powiedział, że jego znajomy używa tylko peklosoli, cukru i maggi w ilości 1/3 szkalnki na 10 l wody. Chciałbym zapytać czy używacie magii i jakie macie w tym względzie doświadczenia odnośnie np. ilości, smaku itp.?Pozdrawiam Wiem, ze post start, ale co tam ;-) MAGGI do peklowania mowie zdecydowanie NIE. Moja Mamuska kiedys zrobila tak karkowke - smak byl intensywny, ale z gatunku "tania wedlina". Nie polecam. Jesli mieso dobrej jakosci to wystarczy sol, peklosol i ew. odrobina podstawowych przypraw, ale tez zalezy do czego. Np. poledwica praktycznie bez przypraw, szynka juz z odrobina, poledwiczki bez niczego poza peklosola. Smak jest w miesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Edytowane 7 Marca 2018 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Marca 2018 1/3 szklanki maggi na 10 litrów solanki to stanowczo za dużo to jakies 83 gram wystarczy 3 łyżki stołowe,nie zdominuje maggi smaku wedzonekMaggi ogólnie używam i jest dobra,tak dobra że żydki zwąchały interes i wykupiły markę zresztą jak wszystko co dobre ma nestle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Marca 2018 Już tyle osób napisało że smak magii jest bardzo intensywny a mimo to wielu pisze że.... dałem magii i aromat, czy też smak wyszedł za mocny, za intensywny czy robiąc wyroby dajecie "na oko" przyprawy, czy też peklosól Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) a mimo to wielu pisze że.... dałem magii i aromat, czy też smak wyszedł za mocny, za intensywny czy robiąc wyroby dajecie "na oko" przyprawy, czy też peklosól Sa tacy co mało ze na oko, to na jajko odmierzaja A ja w związku z dyskusja własnie zrobię z dodatkiem maggi następnym razem peklosolanke Co prawda trochę na probe, ale i tak z maggi, no i oczywiście porównawczo z lubczykieem..Nie mam NIC przeciwko maggi, wręcz odwrotnie, jak najdzie mnie ochota to lobię świeży chleb z maggi i na to masełko I w d...e mam co tam jest w środku, skoro mi to smakuje. Sam spożywam maggi, ale nikogo jednocześnie nie namawiam zęby tez dodawał maggi, w zamian oczekuje ze nikt nie będzie mi wmuszał swoich anty-maggi poglądów. O efektach peklowania z maggi i lubczykiem poinformuje Kolego luny74, zrób tacie mięsko z maggi i spytaj czy o ten smak chodziło. I nie przejmuj się wpisami, na tym forum są ludzie którzy naprawdę nie ozywają maggi jak nic E... aż dziw bierze ze używaja sol w końcu to tez jakiś utrwalacz Sa tez co czasami ożyją ale boja się o tym napisać zęby ich nie wzięli na widły jak kiedyś czarownice No i ja, ten który napisze to co myśli i tak jak jest. Nie raz bylem za to krytykowany, ale nigdy się tym nie przejmowałem Edytowane 13 Marca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteorolog Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Ja na 10 litrów solanki dodaję dwie duże łyżki stołowe maggi. Smak mnie i znajomym pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Odgrzewam temat, bo bardzo mnie ciekawi dlaczego akurat hydrolizat białkowy miał uzasadnienie w solankach i peklowaniu, a przyprawy w płynie bez tego składnika już nie? Czasem brakuje pewnych smaków z przeszłości, a kiedyś faktycznie na rynku dominowały przyprawy w płynie na bazie hydrolizatu. Edytowane 5 Maja 2020 przez Luka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Maja 2020 Czasem brakuje pewnych smaków z przeszłości, Ale to akurat nie odnosi się do wędzonek i wyrobów wędliniarskich. Tutaj maggi nie dodawano podczas peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Maja 2020 Czasem brakuje pewnych smaków z przeszłości,Ale to akurat nie odnosi się do wędzonek i wyrobów wędliniarskich. Tutaj maggi nie dodawano podczas peklowania. Według mnie dodawano i nawet czasem nadal dodaje się do solanek ... a nawet jeśli nie maggi w obecnym kształcie to hydrolizat białka widnieje czasem na etykietach - mnie interesuje to czym hydrolizat białkowy się charakteryzuje, że w tym wątku padło stwierdzenie, że przyprawa w stylu magi bez hydrolizatu nie jest już tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 5 Maja 2020 Według mnie dodawano i nawet czasem nadal dodaje się do solanek ... a nawet jeśli nie maggi w obecnym kształcie to hydrolizat białka widnieje czasem na etykietach - mnie interesuje to czym hydrolizat białkowy się charakteryzuje, że w tym wątku padło stwierdzenie, że przyprawa w stylu magi bez hydrolizatu nie jest już tym samym Proponuję poczytać sobie materiały, jakie znajdują się w działach dot. technologii produkcji. Na pewno znajdziesz ogrom materiałów i będziesz mógł zweryfikować swe spostrzeżenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.