Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maggi do peklowania.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#61 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4894 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 mar 2018 - 08:10

 

Zawsze używałem magii i raczej nie zamierzam z niej rezygnować.

Wszystko z umiarem i nie będzie problemu.

 

Miro, mam dokładnie takie samo zdanie w tej materii :thumbsup:.



#62 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 03 mar 2018 - 09:34

Ile tej maggi stosujesz do peklowania ?

Do peklowania nie używam, ale na co dzień do zup czy sosów jak najbardziej tak.

Gdyby nawet dodawać magii do peklowania, to są to tak małe ilości, że nie ma o czym dyskutować.



#63 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2174 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 03 mar 2018 - 10:30

Używam maggi jak i lubczyku który rośnie u mnie na działce, dodaję do potraw i do peklowania, wszystko z umiarem bo maggi, jak i lubczyk ma aromat mocno skondensowany i nie trzeba wiele aby przesadzić z aromatem..... powiem uczciwie że nie wyobrażam sobie smaku wielu potraw bez tej przyprawy, a czy maggi jest szkodliwa? pewnie nie mniej i nie więcej niż woda z kranu z miejskiego ujęcia i mleko czy musztarda które kupujemy w markecie....



#64 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5277 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 mar 2018 - 11:15

A ja nigdy nie lubialam tej przyprawy moze dlatego ze w domu nikt nie uzywal , pamietam jednak smak jak jezdzilam na kolonie cz obozy to zawsz stalo to na stole , ale smak nigdy mi nie przypadl do gustu  :) natomiast bardzo lubie seler  :tongue: moge zjesc jak jablko.



#65 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6421 postów

Napisano 04 mar 2018 - 07:02

W porządnym i dobrze zrobionym sosie sojowym nie ma glutaminianu sodu

:yes: mam jeszcze kilka litrów robionego tradycyjnie - Potwierdzam - nawet zawodowi kucharze na kursie z dziczyzny u Andrzeja - stwierdzili - to inna półka  :yes:  - Mogę przywieść do Zakopca flaszeczkę - bo niewiele osób miało okazję próbować " prawdziwego" ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 04 mar 2018 - 07:03


#66 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 07 mar 2018 - 07:27

Co na to miliard chinczykow? ;)


[Dodano: 07 mar 2018 - 07:27]

Witam,

Dotychczas do peklowania mięsa na mokro używałem peklosoli i wywaru z liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i cukru. Ostatnio tata mi powiedział, że jego znajomy używa tylko peklosoli, cukru i maggi w ilości 1/3 szkalnki na 10 l wody. Chciałbym zapytać czy używacie magii i jakie macie w tym względzie doświadczenia odnośnie np. ilości, smaku itp.?

Pozdrawiam

 

Wiem, ze post start, ale co tam ;-) MAGGI do peklowania mowie zdecydowanie NIE. Moja Mamuska kiedys zrobila tak karkowke - smak byl intensywny, ale z gatunku "tania wedlina". Nie polecam. 

 

Jesli mieso dobrej jakosci to wystarczy sol, peklosol i ew. odrobina podstawowych przypraw, ale tez zalezy do czego. Np. poledwica praktycznie bez przypraw, szynka juz z odrobina, poledwiczki bez niczego poza peklosola. Smak jest w miesie.



#67 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 mar 2018 - 20:17

:)


Użytkownik Andyandy edytował ten post 07 mar 2018 - 20:21


#68 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2160 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 07 mar 2018 - 22:21

1/3 szklanki maggi na 10 litrów solanki to stanowczo za dużo to jakies 83 gram wystarczy 3 łyżki stołowe,nie zdominuje maggi smaku wedzonek

Maggi ogólnie używam i jest dobra,tak dobra że żydki zwąchały interes i wykupiły markę zresztą jak wszystko co dobre ma nestle



#69 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2174 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 08 mar 2018 - 15:18

Już tyle osób napisało że smak magii jest bardzo intensywny a mimo to wielu pisze że.... dałem magii i aromat, czy też smak wyszedł za mocny, za intensywny :facepalm:  czy robiąc wyroby dajecie "na oko" przyprawy, czy też peklosól :question: 



#70 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2030 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 mar 2018 - 19:05

a mimo to wielu pisze że.... dałem magii i aromat, czy też smak wyszedł za mocny, za intensywny   czy robiąc wyroby dajecie "na oko" przyprawy, czy też peklosól  

 

 

:clap:  :clap:

 

Sa tacy co mało ze na oko, to na jajko odmierzaja  :D  :laugh:  :facepalm:  

 

A ja w związku z dyskusja własnie zrobię z dodatkiem maggi następnym razem peklosolanke 

 

Co prawda trochę na probe, ale i tak z maggi, no i oczywiście porównawczo z lubczykieem.

.

Nie mam NIC przeciwko maggi, wręcz odwrotnie, jak najdzie mnie ochota to lobię świeży chleb z maggi i na to masełko 

 

I w d...e mam co tam jest w środku, skoro mi to smakuje.

 

Sam spożywam maggi, ale nikogo jednocześnie nie namawiam zęby tez dodawał maggi, w zamian oczekuje ze nikt nie będzie mi wmuszał swoich anty-maggi poglądów.

 

O efektach peklowania z maggi i lubczykiem poinformuje 

 

Kolego luny74, zrób tacie mięsko z maggi i spytaj czy o ten smak chodziło.

 

I nie przejmuj się wpisami, na tym forum są ludzie którzy naprawdę nie ozywają maggi jak nic E... aż dziw bierze ze używaja sol w końcu to tez jakiś utrwalacz   :D

 

Sa tez co czasami ożyją ale boja się o tym napisać zęby ich nie wzięli na widły jak kiedyś czarownice  :D

 

No i ja, ten który napisze to co myśli i tak jak jest.

 

Nie raz bylem za to krytykowany, ale nigdy się tym nie przejmowałem  :)  


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 13 mar 2018 - 19:23


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#71 meteorolog

meteorolog

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 sty 2019 - 16:22

Ja na 10 litrów solanki dodaję dwie duże łyżki stołowe maggi. Smak mnie i znajomym pasuje.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych