miro Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Maja 2020 Obecna maga nie była polecana ze względu na jej skład, chociażby glutaminian sodu.Niestety dzisiejsza maga to nie ten sam produkt co kiedyś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Maja 2020 Niestety dzisiejsza maga to nie ten sam produkt co kiedyś. A wywar z lubczyka do solanki? Nie byłoby podobne jak "stara" maggi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Maja 2020 A wywar z lubczyka do solanki? Kiedys dodawałem do solanki różne przyprawy - ale po bardzo rzeczowych dyskusjach z SiBami - daję tylko czystą solanke - i jestem zachwycony - wędliny jak by lepsze Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Maja 2020 daję tylko czystą solanke - i jestem zachwycony - wędliny jak by lepsze Racja Maskusiu, nic dodać nic ująć, ale kocham "Maggi", choć mięsko na wędliny też pekluję tylko w solance, inaczej przyprawy psują smak wyrobu, "Maggi"jednak lubiłem, lubię i będę lubił, i żadne bajadery o jej trujących właściwościach nie ruszają mnie w najmniejszym nawet stopniu. Uwielbiam ten smak i tyle, dodaję z uporem maniaka do zup, sosów, tatara, i wielu innych, dodaję bo lubię, i tak mi smakuje, ale też uważam tak jak to pisze wcześniej Toschiba, i całkowicie zgadzam się z jego zdaniem i opinią !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Maja 2020 kocham "Maggi" Jak to mówią - każdemu wolno kochać nie ma nic w tym złego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Maja 2020 Obecna maga nie była polecana ze względu na jej skład, chociażby glutaminian sodu.Niestety dzisiejsza maga to nie ten sam produkt co kiedyś. Czyli gdybyśmy mieli produkt na bazie hydrolizatu białka roślinnego z dodatkiem jakiś ekstraktów bez dodatków wzmacniaczy byłby to produkt którego można użyć do solanki? Czy hydrolizat poza kwestią smakowa ma jakieś przełożenie technologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Tutaj powinieneś znaleźć odpowiedzi: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16620-technologia-mi%C4%99sa/?do=findComment&comment=665682 4. Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze 198 Edytowane 6 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 6 Maja 2020 Tylko w materii przyprawy do zup i hydrolizatu to chyba nie ma mowy o takich dawkowaniach jak czegoś na kształt wypełniaczy typu izolat białka sojowego - czyli wychodzi na to, że magi do solanki raczej pod kątem smakowym była dodawana i z jakiegoś powodu była bardziej ceniona kiedy była na hydrolizacie czy jest jeszcze jakiś inny aspekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) jak czegoś na kształt wypełniaczy typu izolat białka sojowegoZasadnicze pytanie co chcesz osiągnąć hydrolizatem roślinnym ? Wprawdzie hydrolizat roślinny ma posmak bulionu - ale czy chcesz osiągnąć mięso z rosołu czy delikatny prawdziwy smak mięsa ? Edytowane 6 Maja 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 6 Maja 2020 czyli wychodzi na to, że magi do solanki raczej pod kątem smakowym była dodawana i z jakiegoś powodu była bardziej ceniona kiedy była na hydrolizacie czy jest jeszcze jakiś inny aspekt? Kiedy i gdzie była dodawana? Ja o takim dodatku do zalewy peklującej na mokro nie słyszałem. Zmielona wegeta tak, była kiedyś dodawana (po dokładnym zmieleniu) do solanek peklujących nastrzykowych, szczególnie szynek, ale to indywidualne przypadki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 6 Maja 2020 Większość obecnych przepisów w ZM, zawiera dodatek maggi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Maja 2020 Większość obecnych przepisów w ZM, zawiera dodatek maggi. No to jak z lodami - Sławne Grycana - przyjeżdzają gotowe w workach z Włoch -oczywiście najwyższej jakości - u nas dodatek wody, mieszadła i gotowe.Wiesz, że obecnie w dużych przetwórniach to np. szynka Babuni jest w beczkach 200 l ale jako koncentrat + woda nastrzyk 150-270 igieł na szynkę , do malowania i do parzenia= gotowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Maja 2020 Większość obecnych przepisów w ZM, zawiera dodatek maggi. To się nie powinno obecnie nazywać Zakłady Mięsne, tylko Zakłady Chemicznej Obróbki Mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Maja 2020 Oglądałem kiedyś na półce w markecie maggi.Toż to sama chemia.Strach tego używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Maja 2020 To też nie polecamy jej tutaj do peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Maja 2020 Oglądałem kiedyś na półce w markecie maggi.Toż to sama chemia.Strach tego używać. Tradycyjnie na posterunku :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Maja 2020 Tradycyjnie na posterunku Gdybyś miał świadomość, że te różne "przysmaki" działają na męskość tak, jak estrogeny, to nie wiem, czy by Ci się to spodobało.Dr @nestor o tym wie, bo wyczerpujące eksperymenty można było zrobić tylko na zwierzętach i je zrobiono.Co gorsza, wszelkie trucizny deformują i degradują następne pokolenia, co też udowodniono. Wpływają na mózg, układ immunologiczny i hormonalny.Polecam doskonałą książkę " "Nasza skradziona przyszłość" Theo Colborn, Dianne Dumanoski, John P. Myers. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Maja 2020 Nie oddychać, umrzeć zdrowo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Maja 2020 Dlaczego tylko rozważacie użycie maggi w płynie jaka jest dostępna w sklepach? ja od czasu do czasu używam zmiksowanych liści z lubczyku który rośnie na ogrodzie, peklowanie na sucho i dodaję je na dwa dni przed wędzeniem, oczywiście nie dużo bo jak wiecie zapach i smak jest intensywny, oczywiście nie wszystkim domownikom pasuje ale to sprawa marginalna, co niektórzy nadal wolą sklepową "padlinę" niż własny wyrób Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Maja 2020 Dlaczego tylko rozważacie użycie maggi w płynie jaka jest dostępna w sklepach? Bo pytanie dotyczyło konkretnie płynnej przyprawy pod nazwą Maggi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Maja 2020 Sverige,skoro uważasz,żę nie trzeba patrzeć na trucizny w żywności,to po co robisz wędliny? Kupuj gotowe.Niektóre smakowo są dobre.A szczególnie te co zawierają glutaminiany,karageny,benzoesany i itp.Polecam jeszcze piękne kolorowe galaretki z czerwienią koszenilową i żółcienią chinolinową.Zauważyłem również ,że jak przebywasz latem na Południu Europy ,w Polsce,to jesteś mniej złośliwy,niż zimą kiedy przebywasz na Północy w Szwecji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Dlaczego tylko rozważacie użycie maggi w płynie jaka jest dostępna w sklepach?Bo pytanie dotyczyło konkretnie płynnej przyprawy pod nazwą Maggi. Nie do końca - pytanie padło w związku z różnicami w składzie obecnych na rynku przypraw w płynie do zup (z glutaminianem monosodowym i zazwyczaj na bazie ekstraktów drożdżowych)- z tym co było kiedyś dostępne powszechnie na rynku na bazie Hydrolizatu Białka Roślinnego (Winiary do I połowy lat 90 raczej też) - koncentrat przyprawy w płynie do zup miał za czasów polskich norm opisane parametry i zwał się wtedy mniej więcej tak: Przyprawa do zup (potraw) w płynie z dodatkami aromatyczno-smakowymi ... jest obecna w zakładach mięsnych co widać po etykietach i to nawet w małych tradycyjnych wytwórniach gdzie potrafi stanowić jedyny "podejrzany" składnik, czasem czuje się ewidentnie w nadzieniu pierogów ruskich smak magii, parówkach, etc. Mnie do pytań skłoniło to, że gdzieś na początku padło stwierdzenie, że kiedyś przyprawa na hydrolizacie była lepsza/inna niż teraz to co w sklepach - zastanawiam się dlaczego wtedy była jak tu wcześniej poruszono bardziej pożądana - tylko przez walory smakowe? Przy czym ewidentnie nie należy mylić koncentratów białek i izolatów białek (mnie jawiącym się jako wypełniacze) z hydrolizowanym białkiem sojowym (będącym dodatkiem smakowym). Czy oryginalna Maggi kiedykolwiek powstawała na bazie hydrolizatu białka sojowego lub innego tego już nie wiem ... może ktoś Wie? Edytowane 6 Maja 2020 przez Luka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Maja 2020 Sverige,skoro uważasz,żę nie trzeba patrzeć na trucizny w żywności,to po co robisz wędliny? Kupuj gotowe.Niektóre smakowo są dobre.A szczególnie te co zawierają glutaminiany,karageny,benzoesany i itp.Polecam jeszcze piękne kolorowe galaretki z czerwienią koszenilową i żółcienią chinolinową.Zauważyłem również ,że jak przebywasz latem na Południu Europy ,w Polsce,to jesteś mniej złośliwy,niż zimą kiedy przebywasz na Północy w Szwecji. Każdy upór i zacietrzewienie nie tylko ociera się o śmieszność, ale też ją ewidentnie powoduje, tym samym ważny i potrzebny temat, wywołując wręcz odwrotny skutek i efekt "Przykutego do drzewa ekologa". We wszystkim należy umieć zachować umiar i powagę ponieważ sprawa tego na pewno wymaga. Każda przesada jest szkodliwa, psując i niepotrzebnie ośmieszając istotę ważnego skądinąd zagadnienia .Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Maja 2020 Sverige,skoro uważasz,żę nie trzeba patrzeć na trucizny w żywności,to po co robisz wędliny? Kupuj gotowe.Niektóre smakowo są dobre.A szczególnie te co zawierają glutaminiany,karageny,benzoesany i itp.Polecam jeszcze piękne kolorowe galaretki z czerwienią koszenilową i żółcienią chinolinową.Zauważyłem również ,że jak przebywasz latem na Południu Europy ,w Polsce,to jesteś mniej złośliwy,niż zimą kiedy przebywasz na Północy w Szwecji. Każdy upór i zacietrzewienie nie tylko ociera się o śmieszność, ale też ją ewidentnie powoduje, tym samym ważny i potrzebny temat, wywołując wręcz odwrotny skutek i efekt "Przykutego do drzewa ekologa". We wszystkim należy umieć zachować umiar i powagę ponieważ sprawa tego na pewno wymaga. Każda przesada jest szkodliwa, psując i niepotrzebnie ośmieszając istotę ważnego skądinąd zagadnienia .Pozdrawiam Jarek Zgadzam się, fanatyzm i skrajne poglądy charakterystyczne są dla ustrojów niekoniecznie cieszących się uznaniem społecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) fanatyzm i skrajne poglądy charakterystyczne są dla ustrojów niekoniecznie cieszących się uznaniem społecznymdobre stwierdzenie.Wiem, że uporczywe głoszenie swojego zdania jest m_e_n_c_o_n_c_e i nie przynosi efektu.Jednak miękkość poglądów ułatwia ślizganie się i jest nieprzydatna przy wspinaniu Gdybym była mężczyzną, unikałabym palenia marihuany bo ta powoduje "miękkość" męskości Zarzuciłabym też większość kompromisów w sprawie dodatków do żywności powodujących powyższy efekt. Chociaż po śmierci najpierw wszystko mięknie a następnie twardnieje, więc z tej perspektywy jest już wszystko jedno Edytowane 7 Maja 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.