jumbo Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Maja 2020 EAnna - biję dla Ciebie pokłony o Pani za tak piękne ujecie Prawdy .. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) fanatyzm i skrajne poglądy charakterystyczne są dla ustrojów niekoniecznie cieszących się uznaniem społecznymdobre stwierdzenie.Wiem, że uporczywe głoszenie swojego zdania jest m_e_n_c_o_n_c_e i nie przynosi efektu.Jednak miękkość poglądów ułatwia ślizganie się i jest nieprzydatna przy wspinaniu Gdybym była mężczyzną, unikałabym palenia marihuany bo ta powoduje "miękkość" męskości Zarzuciłabym też większość kompromisów w sprawie dodatków do żywności powodujących powyższy efekt. Chociaż po śmierci najpierw wszystko mięknie a następnie twardnieje, więc z tej perspektywy jest już wszystko jedno Moją ciekawość wzbudził temat surowca Hydrolizat Białka Roślinnego (sojowego) w przyprawie typu magi w płynie i jego ewentualnego waloru dodatniego w solankach i przemyśle mięsnym/garmażeryjnym - dlatego rozpocząłem dyskusję w tym akurat wątki na forum. W związku z tym zdecydowanie i TWARDO przy tym obstawiam. Szczerze mówiąc liczyłem, że Miro udzieli się w tym wątku bardziej wylewnie;). Mam wrażenie, że ma merytoryczną wiedzę która mnie interesuje w kwestii "Przypraw do zup w płynie" i ich stosowania w przemyśle mięsnym w tym z solankach i tym jak te produkty kiedyś były postrzegane i dlaczego. Interesująca mnie kwestia to tak naprawdę odpowiedź na pytanie: Dlaczego przyprawy w płynie do zup stosowane w przemyśle mięsnym są postrzegane jako bardziej wartościowe kiedy mają dodatek hydrolizatu białkowego (HVP) - bo takie odniosłem wrażenie po lekturze tego wątku - aniżeli przyprawy na bazie ekstraktów drożdżowych (np. obecnie Winiary, Kucharek Prymatu)? Rozchodzi się o aromat, smak, polskie "tradycje" związane z tą przyprawą (tzn. faktem, że Winiarowska kiedyś miała HVP w składzie, wiele lokalnych wytwórni bazowała na tym surowcu przynajmniej do połowy lat 90 jak nie do końca lat 90)? Edytowane 7 Maja 2020 przez Luka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Maja 2020 Temat chyba nie dotyczy naszego forum, gdyż my nie propagujemy dodatków tego typu do mięsa. Chyba najpełniejszej odpowiedzi udzielą Ci technolodzy zatrudnieni obecnie w ZM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Maja 2020 Sporo na temat hydrolizatów białkowych oraz roślinnych znajdziesz w bardzo dobrej książce Mięso - podstawy nauki i technologii, wydanej przez wydawnictwo SGGW, W-wa 2011 r.Książka za miesiąc lub dwa znajdzie się w całości na naszym forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Maja 2020 Książka za miesiąc lub dwa znajdzie się w całości na naszym forum. Tak poza tematem. Te książki które umieszczasz na forum można jakoś pobrać? Szczerze mówiąc nie za bardzo mi się czyta z komputera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Maja 2020 Kiedyś tak. Od kilku lat już nie. Na chomikuj i nie tylko można było trafić na nasze książki i artykuły już kilka godzin po opublikowaniu na forum, gdzie były i są do tej pory sprzedawane. Zbyt dużo trudu, czasu i kasy kosztuje nabycie, obróbka, przygotowanie tych niekiedy unikatowych pozycji, by mogli je pobierać ludzie, którzy tylko w tym celu wchodzą na forum. Do tej pory, bardzo często mam wiele próśb osób bez jednego posta, z kilkudniowym lub godzinnym stażem na forum, o przesłanie pdf'a jakiejś książki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) @Luka Jak pisałem wcześniej, większość perzepisów które poznałem z ZM zawierały magę.Nie mam wiedzy od kiedy jest stosowana, ale na pewno od dość dawna.Maga co wiadomo nadaje zupie, sosom czy innym potrawom smak, który bardziej nam odpowiada, lubimy go.Zapewne ktoś na próbę dodał magę do zalewy, mięso po obróbce było smaczniejsze i tak już pozostało, a inni po prostu skopiowali pomysł. Podobnie jest z glutaminianem sodu, zwanym piątym smakiem.Kuchnia chińska bez niego praktycznie nie istnieje.Używany jest na potęgę i sam przyznam, że ta kuchnia bardzo mi smakuje.Przypuszczam, że bez niego,to by nie było już to. Edytowane 7 Maja 2020 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 Maja 2020 Podobnie jest z glutaminianem sodu, zwanym piątym smakiem Sos sojowy też podkręca smak. Wszystko rozbija się o umami.(nie mylić z "jak u mamy") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Maja 2020 Przypuszczam, że bez niego,to by nie było już to. Oj jest to - w historii kulinarnej Chin to zupełnie nowy dodatek - ot dają go dla wygody i szybkości - takie wygodnictwo Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Maja 2020 Oj jest to - w historii kulinarnej Chin to zupełnie nowy dodatek - ot dają go dla wygody i szybkości - takie wygodnictwo Przecież sól peklującą też dodaje się z wygody i szybkości. Saletra tez da pożądany efekt, tylko czekać trzeba dłużej. (w dużym uproszczeniu).--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Maja 2020 Przecież sól peklującą też dodaje się z wygody i szybkości. Nie, głownie dla bezpieczeństwa i utrzymania koloru mięsa po obróbce termicznej. Wszystkie pozostałe zalety, jak poprawa smaku itp. są drugorzędne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Maja 2020 Romii, dnia 08 Maj 2020 - 08:49, napisał: Przecież sól peklującą też dodaje się z wygody i szybkości. Nie, głownie dla bezpieczeństwa i utrzymania koloru mięsa po obróbce termicznej. Wszystkie pozostałe zalety, jak poprawa smaku itp. są drugorzędne. Przecież sól peklującą też dodaje się z wygody i szybkości.Nie, głownie dla bezpieczeństwa i utrzymania koloru mięsa po obróbce termicznej. Wszystkie pozostałe zalety, jak poprawa smaku itp. są drugorzędne. Maxell - czy saletra dodana w ramach peklowania nie zapewni bezpieczeństwa i utrzymania koloru? --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Pisząc to miałem na myśli oba związki. Są ze sobą ściśle powiązane. Jeśli piszesz o wygodzie w używaniu azotynu względem azotanu i szybszym działaniu tego pierwszego, to napisz to precyzyjniej. Edytowane 9 Maja 2020 przez EAnna Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Pisząc to miałem na myśli oba związki. Są ze sobą ściśle powiązane. Jeśli piszesz o wygodzie w używaniu azotynu względem azotanu i szybszym działaniu tego pierwszego, to napisz to precyzyjniej.W jakim celu? Wszystko w najdrobniejszych szczegółach i bardzo precyzyjnie zostało już opisane przez mądrzejszych ode mnie - choćby tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14890-azotany-i-azotyny-nitryt-fakty-i-mity/ Na tym dla mnie polega wygoda (również lenistwo, które jest motorem postępu) - biorę sprawdzona sól peklującą - odważam i pekluje odpowiednią dawką - czekam odpowiedni czas.Nie boje się, że przedawkuję - mam wagę, która z niewielkim błędem odważy 18gramów soli peklującej. Mam również wagę, która odważy 360mg saletry (2% z 18gramów), alekorzystanie z takich "miligramowych" dawek nie jest wygodne - dlatego stosuję peklosól.--Romii Edytowane 9 Maja 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 8 Maja 2020 Nie mam siły i czasu na takie przepychanki. Napisałem, jak odebrałem wpis i tyle. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 8 Maja 2020 Tylko dodam, że azotyn jest czystszym związkiem niż saletra.Poza tym, kiedyś woda była bez chloru, a dziś jest chlorowana.Czy w takiej wodzie saletra zadziała?....tego nie jestem pewien. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 8 Maja 2020 Tylko dodam, że azotyn jest czystszym związkiem niż saletra. OKZałamałem się. Azotan sodu, NaNO3 - E251Azotyn sodu, NaNO2 – E250 Co świadczy o "większej czystości" prostego związku chemicznego?Z mojej strony również EOT.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 8 Maja 2020 Tylko dodam, że azotyn jest czystszym związkiem niż saletra.OKZałamałem się. Azotan sodu, NaNO3 - E251Azotyn sodu, NaNO2 – E250 Co świadczy o "większej czystości" prostego związku chemicznego?Z mojej strony również EOT.--RomiiSaletra KNO3 ???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Maja 2020 @Miro Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Maja 2020 @Miro Dziękuję za odpowiedź.Spoko...???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.