Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podwawelska z chlebem

chleb wypieki pieczywo

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#61 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 lut 2016 - 15:38

Za godzinkę albo i dwie się zobaczy... Niestety okazało się że była mi i wyjszła mąka 650 z Tesco jakiej używa Paweł więc użyłem zwykłej 550. reszta jak w przepisie. I chyba mi piekarnik mocniej na górze daje...  :facepalm: Następnym razem pójdzie piętro niżej :)

 

Moja buła :)

 

Załączony plik  20160223_152413.jpg   74,95 KB   13 Ilość pobrań



#62 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 23 lut 2016 - 15:42

A garnek żeliwny masz?



#63 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 15:45

@Tusaczek: troszku ciemnawy, chyba piekarnik faktycznie mocno grzeje :) A w środku zjadliwy?

Mi się tak z raz czy dwa zjarał, jak po zdjęciu pokrywy po 30 minutach zapomniałem zmniejszyć temperatury ;)


Użytkownik podwawelska edytował ten post 23 lut 2016 - 15:50


#64 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 lut 2016 - 15:49

A garnek żeliwny masz?

Mam brytfannę jakieś 6-6,6 litra. Oczywiście żeliwną 

Kiedyś jak nie miałem zrobiłem w normalnej brytfannie i też wyszło tylko że ja mam kamień do pieczenia i on skumulował ciepło. Jak piekę w żeliwnej to kamienia nie używam.

 

 

A w środku zjadliwy?

Jeszcze nie wiem... się studzi :) Przy kolacji się okaże... 


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 23 lut 2016 - 15:51


#65 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 lut 2016 - 17:35

Wyszło zacnie... wprawdzie odrobinkę mu jeszcze brakuje do tego smaku jaki zapamiętałem z imprezy u Boczusia ale jestem już blisko, struktura i skórka jak najbardziej OK  :) Jutro kupię znów mąkę 650 z Tesco i się zobaczy...

 

Załączony plik  20160223_172254.jpg   56,48 KB   7 Ilość pobrań



#66 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 23 lut 2016 - 17:56

Czy do pieczenia można użyć naczynia żaroodpornego?

W czym pieczecie chleb?



#67 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lut 2016 - 18:01

zaroodporne jest Ok ,ja bede probowac w zeliwnym bo to jedyne jakie mi pasuje gabarytowo , na razie pieke pieczywo na zwyklej blasze ,wyrastajace w koszyku i ciezkie zytnie w brytwankach.



#68 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 lut 2016 - 18:17

Tusiaczku, przedobrzyles z czasem w piekarniku , swiadczy o tym grubisc i kolor skorki, do tego jeszcze musisz nauczyc sie odrobine zwijania chleba.  Chleb formuje sie zwijajac go i  od razu odpowietrzajac. Kiedy pozniej rosnie jeszcze bochenek widac ksztalt w jakim skladales chleb.  U ciebie jest jakby to powiedziec, taki balagan, jakbys kule czy prostokat tylko wyksztaltowal. 

 Kiedys ktorys z kolegow wstawial na youtube tati film, gdzie piekarz  wlsnie robil koncowke chleba i jak odpowietrzal i zwijal, nie pamietam kto i gdzie, ale jest to na forum.


Podwawelska, patrzac na te chleby ( mam tu na mysli ,zdjecia chleba na zakwasie ), to wygladaja , jakbys ciasto wlewal do foremki,a na zdjeciach drugim i trzecim od dolu wyglada, jakbys albo za wczesnie kroil, albo mial lekki zakalec, takie gumowate mokre ciasto.Ostatnie zas zdjecie pokazuje, jakbys chcial kolejny raz tego uniknac i dodales za duzo maki.

 Chleby z maka zytnia trzeba  niec dobra recepture i na pewno ie podsypywac je maka, bo wlasnie taki efekt wychodzi.


Użytkownik ANNAM edytował ten post 23 lut 2016 - 18:17


#69 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 lut 2016 - 18:20

Aniu najprawdopodobniej masz rację. Co do czasu to jak dla mnie jest bardzo ale to bardzo OK, Marta uwielbia taką przypieczoną chrupiącą skórkę :) Co do zwijania to robiłem to bez żadnego zastanowienia, nikt mi wcześniej nie pokazał że to się jakoś specjalnie robi a filmu nie widziałem. Może jak obejrzę następny złożę inaczej? 



#70 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 lut 2016 - 18:27

Tusiaczku, ja rowniez lubie dobrze przypieczona skorke w chlebie ( tylko bez podtekstow, panowie) , popatrz na przekroj i zobacz na gorze ten ciemny cienpod sama powierzchnia, taki co nachodzi juz na jasna czesc chleba. To wlasnie o tym swiadczy.

 Tutaj masz pokazana technike skladania chleba , po upieczeniu bedziesz widzial te zlozenia   


Jest to pokazane w taki prostu krotki sposob.



#71 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 lut 2016 - 18:31

Dzięki :thumbsup: Jutro spróbuję tak zamieszać... :)



#72 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2016 - 19:53

Bazyl, to było ostatnie ostrzeżenie.



#73 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 23 lut 2016 - 20:21

Podwawelska bardzo fajny temat, napisz jeszcze coś o bułkach tak pięknie wyglądają

#74 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 20:26

Podwawelska, patrzac na te chleby ( mam tu na mysli ,zdjecia chleba na zakwasie ), to wygladaja , jakbys ciasto wlewal do foremki,a na zdjeciach drugim i trzecim od dolu wyglada, jakbys albo za wczesnie kroil, albo mial lekki zakalec, takie gumowate mokre ciasto.Ostatnie zas zdjecie pokazuje, jakbys chcial kolejny raz tego uniknac i dodales za duzo maki.

 Chleby z maka zytnia trzeba  niec dobra recepture i na pewno ie podsypywac je maka, bo wlasnie taki efekt wychodzi.

Ciężko mi się ustosunkować, to dość stare zdjęcia, nie bardzo już pamiętam. Zakalca wykluczam, bo gdyby był (a czasem każdemu się zdarza) to bym nie robił zdjęć. Zresztą wszystkie te chleby różnią się nieco strukturą, bo każdy jest z innymi dodatkami. Każdy dodatek inaczej chłonie wodę. W ostatnim za dużo mąki nie dodałem, bo w każdym jest jej tyle samo, zawsze dbam o powtarzalność przepisu. No i o to żeby receptura była dobra też dbam ;) Mam nadzieję, że moje przepisy będą się tutaj na forum podobały. Jutro wrzucę bułki, o które już parę razy byłem proszony :)



#75 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 23 lut 2016 - 20:42

Czekamy z niecierpliwością

#76 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 lut 2016 - 21:04

Dawaj przepis na ten Szwajcarski... może w końcu mi wyjdzie 

 

Za godzinkę albo i dwie się zobaczy... Niestety okazało się że była mi i wyjszła mąka 650 z Tesco jakiej używa Paweł więc użyłem zwykłej 550. reszta jak w przepisie. I chyba mi piekarnik mocniej na górze daje...  :facepalm: Następnym razem pójdzie piętro niżej :)

 

Moja buła :)

 

attachicon.gif20160223_152413.jpg

 Tusiaku, przepis pewnie stąd wziąłeś, nawet podobne krzyżowanie :)

http://www.chleby.in...eby na zakwasie


Użytkownik Gonzo edytował ten post 23 lut 2016 - 21:05


#77 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 lut 2016 - 00:54

Jeszcze raz napiszę bo Maxell wykasował mój wpis :)

 

Nie dzielcie chleba i bułek na robione na zakwasie i drożdżach. Pieczywa dzielimy na chleby, bułki i inne. Jedyna różnica między bułką a chlebem jest taka że chleb jest większy. Chleb może byc z mąki żytniej, pszennej, owsianej, kukurydzianej i nnej, może byc na zakwasie i może byc na drożdżach. Tak samo z bułką.


Użytkownik BazylWidzew edytował ten post 24 lut 2016 - 01:14


#78 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lut 2016 - 05:12

No to teraz Bazyli masz zadanie domowe. I poszukaj czym tak na prawdę różnią się te dwa rodzaje pieczywa. Bo rozmiarem jak napisałeś to nie prawda

#79 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 24 lut 2016 - 06:16

Witajcie, Czasami też sobie jakiś chleb strzelę ale że nie lubię babrać się w cieście robię chleb w automacie. I przeważnie wygląda jak na zdjęciu.

Z przepisu

http://smakowitychle...chleb-automatu/

Chleb ładnie wyrasta jest na powierzchni całej foremki później opada. W czym może być problem?

Załączone pliki



#80 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lut 2016 - 08:39

To jeszcze przekroj pokaz, prosze.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, wypieki, pieczywo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych