Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podwawelska z chlebem

chleb wypieki pieczywo

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#81 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 08:46

Tusiaku, przepis pewnie stąd wziąłeś, nawet podobne krzyżowanie http://www.chleby.in...ebyna zakwasie
Tak Gonzusiu, to jest akurat blog prowadzony przez Pawła :) Polecam lekturę 

#82 slawek444

slawek444

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • Miejscowośćokolice Częstochowy

Napisano 24 lut 2016 - 09:02

Nie rozumiem, Paweł nie mógł od razu dać link do tego bloga a nie stopniować napięcie i wywoływać niepotrzebne dyskusje?



#83 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 lut 2016 - 09:44

No to teraz Bazyli masz zadanie domowe. I poszukaj czym tak na prawdę różnią się te dwa rodzaje pieczywa

 

Aniu nie będę szukał bo dla mnie się tym różnią i tyle :tongue:



#84 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 lut 2016 - 10:15

Nie rozumiem, Paweł nie mógł od razu dać link do tego bloga a nie stopniować napięcie i wywoływać niepotrzebne dyskusje?

Już tego bloga nie prowadzę. Być może kiedyś zacznę znowu, ale teraz - na obecną chwilę - nie. Dlatego się nim nie posiłkuję teraz, nie wrzucam linków. A co do napięcia to nie ja je stopniowałem tylko ludzie tutaj. Ja tylko napisałem, że wrzucę przepis :) A dyskusje zawsze się przydają, zawsze coś ciekawego można się z nich dowiedzieć.


Witajcie, Czasami też sobie jakiś chleb strzelę ale że nie lubię babrać się w cieście robię chleb w automacie. I przeważnie wygląda jak na zdjęciu.

Z przepisu

http://smakowitychle...chleb-automatu/

Chleb ładnie wyrasta jest na powierzchni całej foremki później opada. W czym może być problem?

Na pierwszy rzut oka składniki wydają się w miarę dobrze dobrane. Ale zacząłbym od zmniejszenia ilości wody. Nie znacznie, po trochu. I obserwuj. Ewentualnie daj tez nieco mniej drożdży, powiedzmy 5 gram. Może chleb przerasta. Rośnie, rośnie, nie ma już siły i pfffff... Spada.

I faktycznie może łatwej będzie jak pokażesz przekrój chleba.



#85 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lut 2016 - 10:20

Taki automatowy chleb opada gdy zbyt długo wyrasta i gdy się zagląda do środka podczas pieczenia ... ;) 

Ten na zdjęciu był za krótko pieczono , następnym razem nie trzymaj go tak długo podczas wyrastania tylko manualnie włączaj pieczenie , zanim się rozgrzeje jeszcze wyrośnie. Te programy w automatach są generalnie niezbyt udane sugeruję manualne włączanie wszystkich funkcji ;)



#86 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 14:57

Dzisiaj kolejne podejście do chleba Pawła... Tym razem 100% ściśle z przepisem włączając w to mąkę z tego samego źródła :)

Co ciekawe chleb spiekł mi się niemiłosiernie pomimo że umieściłem go tym razem na półce niżej. Obstawiam że piekarnik nie obniżył temperatury po zdjęciu pokrywy (a na pewno zadałem draniowi 220`C)...

Jak ostygnie zobaczymy jak smakowo bo konsystencja powinna być OK - wyrósł ładnie.

 

Załączony plik  20160224_144238.jpg   63,5 KB   7 Ilość pobrań



#87 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lut 2016 - 15:17

A gdzie Ty byles jak ten chleb sie piekl? a moze ustawiles tylko na gorne grzalke? 



#88 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lut 2016 - 15:19

Wygląda jak tyłek murzyna po sepuku ;)  :facepalm:  :D

 

PS

Po krzyżu wnioskuję że to się stało na Pogotowiu ;)


Użytkownik roger edytował ten post 24 lut 2016 - 15:19


#89 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 24 lut 2016 - 15:22

Też robię dziś swój pierwszy wypiek...... :facepalm:

Pożyjemy, zobaczymy. :D



#90 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 15:29

Nie zaglądałem w trakcie... po 30 minutach było OK, odkryłem pokrywkę jak zawsze a tu taki zonk :) A piekło się na automacie więc obie grzałki grzały...



#91 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 lut 2016 - 15:33

Po krzyżu wnioskuję że to się stało na Pogotowiu

 

Chirurg się nie postarał :D  



#92 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 15:35

Poczekajcie zazdrosne dziady jak stycznik w robocie naprawię... Tam wchodzi 3 kg ciężkiego ciasta  :cool: Pierdyknę bochen jak na dożynki  :laugh:



#93 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lut 2016 - 15:40

jak stycznik w robocie naprawię

Eeeee taammmmm zepsty taki i w ogóle  - ... a męskich nie było ? 

 

 

jak na dożynki 
 

Dożynki to będą jak Cie dorwiemy. 

 

aha do murzynka to jeszcze rodzynki się daje ;)  :tongue:  :angel:  :rolleyes:



#94 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 24 lut 2016 - 15:43

aha do murzynka to jeszcze rodzynki się daje ;) :tongue: :angel: :rolleyes:

 

Tusiaczku i polewę możesz zrobić :facepalm: :D

 

 

Czekam na przekrój  :thumbsup: ...Piekarnik widać mocno grzeje :cool:



#95 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 15:46

Co ciekawe do tej pory problemów z piekarnikiem nie miałem...  Jak smak będzie taki o jaki mi chodzi to mu wybaczę  :D

Dożynki to będą jak Cie dorwiemy. 

Ty weź mnie nie strasz bo będę musiał % dorobić dla takich znamienitych gościuff...   :facepalm:



#96 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lut 2016 - 15:53

bo będę musiał % dorobić

 

Nie bój nie bój ... nie ma możliwości żeby zabrakło , prędzej się żarcie skończy ;) 



#97 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 24 lut 2016 - 15:57

No fakt...  :facepalm:



#98 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 lut 2016 - 15:57

Tusiaczek się zapatrzył w wczesnego Zbója :D kolor chlebka jak wedzonki Zbója na początku ;)



#99 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lut 2016 - 16:04

A ja myślę że raczej idzie z duchem czasu i to nie jest "chleb szwajcarski" tylko "Chleb powszedni syryjski" 

 

PS

Bez podtekstów rasistowski o karnację mi chodzi ...



#100 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 lut 2016 - 16:09

prędzej się żarcie skończy

 

Teraz każdy na diecie :D  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, wypieki, pieczywo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych