Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podwawelska z chlebem

chleb wypieki pieczywo

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#141 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 11 mar 2016 - 19:13

Wystudziłem chlebek bardzo dobrze i na kolacyjkę zjadłem. W smaku rewelacja ten który robię w automacie nie ma takiego smaku.
Tylko przy następnym wypieku musze krócej trzymać w piekarniku bo skórka wyszła troszkę twarda.
Możecie zaproponować czasy dla bochenka mniej wypieczonego.

#142 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13944 postów

Napisano 11 mar 2016 - 19:32

Pilnuję ostatnich 30 minut pieczenia.

Praktycznie ostatnie 15 minut chleb jest w piecu, już bez grzania.



#143 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 mar 2016 - 20:23

 Tylko przy następnym wypieku musze krócej trzymać w piekarniku bo skórka wyszła troszkę twarda. Możecie zaproponować czasy dla bochenka mniej wypieczonego. [/quote]

 

 

Możesz chlebek po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą [spryskiwaczem] i nakryć ściereczką.


Użytkownik beatag edytował ten post 11 mar 2016 - 20:24


#144 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 mar 2016 - 11:25

A może by tak bagietki? Jednocześnie chciałem nawiązać do dość gorącej dyskusji o bułkach i chlebie... Jeden z użytkowników ewidentnie ma problem z pierwszym chlebem, który tu wrzuciłem (chleb szwajcarski). Usilnie twierdzi, że to bułka, bo składniki są na klasyczną pszenną bułkę. Hmm, to trochę tak jakby twierdzić, że żywiecka, krakowska i podwawelska to ta sama kiełbasa, bo wszystkie się robi z wieprzowiny. To jakby droga donikąd... Wszystko przecież zależy nie od składników, tylko od tego jak się je wykorzysta, od technologii, od konkretnej receptury. Tak więc w tym wpisie chciałbym pokazać Wam, że z tych samych składników, w zależności od "technologii", można zrobić i prawdziwy chleb i mięciutkie bułki. Zapraszam więc na pszenne bagietki :)

 

Załączony plik  Bagietki 1.JPG   68,61 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  Bagietki 2.JPG   74,59 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  Bagietki 4.JPG   532,48 KB   4 Ilość pobrań

 

600 g maki pszennej typ 650
360 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych)
 
Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały jak bagietki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie do bagietek. Jak nie macie takiej formy (zachęcam do kupna) to połóżcie bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oddzielcie od siebie wałkami zrobionymi ze ściereczek (przed pieczeniem ściereczki oczywiście zdejmijcie). Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, nacinamy bułki wzdłuż przez całą długość i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
 
Prosta robota, a buły naprawdę robią wrażenie ;)
 
PS. A tak dla wyjaśnienia, różnica między chlebem, a bułką jest taka, że chleb smakuje jak chleb, a bułka jak bułka.
 
Smacznego!


#145 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 mar 2016 - 11:42

A co jak pieczywo wyglada jak chleb a smakuje jak bulka? :D



#146 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 mar 2016 - 11:44

A co jak pieczywo wyglada jak chleb a smakuje jak bulka? :D

Ważne jak smakuje :) Wtedy po prostu jest bułką.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#147 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 20 mar 2016 - 20:28

Piękne te bagietki . Muszę upiec na święta jakieś pieczywo dla tych co chlebek jedzą i być może skorzystam z Twoich przepisów :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, wypieki, pieczywo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych