Skocz do zawartości

Magdaleny pieczenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magdajack

Dzisiaj na tapecie pierwsze chleby na zakwasie:

 

Pierwszy bez wcześniejszego zaczynu, z mąki żytniej jasnej i pszennej chlebowej.

 

Drugi ( w krateczkę) na bazie zaczynu i namoczki (pierwsze słyszę  :laugh:  ) z mąki pszennej chlebowej i żytniej razowej. 

 

Trzymajcie kciuki  :)

post-62306-0-97341500-1456149025_thumb.jpg

post-62306-0-88176000-1456149030_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

MAgda kochanie, slicznie wyrasta, ale chleb na zakwasie nie powinno sie smarowac jajkiem  :hmm:  Bulki slodkie, drozdzowe, zwykle byly smarowane, bo to niedzielne czy swiateczne wypieki slodkie mialy  wyglada odswietnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

MAgda kochanie, slicznie wyrasta, ale chleb na zakwasie nie powinno sie smarowac jajkiem  :hmm:  Bulki slodkie, drozdzowe, zwykle byly smarowane, bo to niedzielne czy swiateczne wypieki slodkie mialy  wyglada odswietnie.

 

Tak było w przepisie z którego korzystałam. I do tyłka te chleby wyszły. Tak to jest jak się korzysta z przepisów z internetu, z blogów. Raz wyjdą a raz nie. Od jutra zaczynam studiować profesjonalną książkę ad. wypieku chleba. Ale jak to mówią pierwsze koty za płoty....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie nacinaj w kratkę, z tego nigdy nic dobrego nie wyjdzie.
  mozesz napisac dlaczego?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie nacinaj w kratkę, z tego nigdy nic dobrego nie wyjdzie.
  mozesz napisac dlaczego?

 

Nacięcia robi się po to żeby chleb się ładnie rozszedł. Jak są same nacięcia, a niewiele wolnej innej przestrzeni to nie bardzo ma gdzie i jak się rozejść. Nie bez powodu chleb się zwykle nacina w dwóch, może trzech miejscach.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo mnie przekonales , u nas czesto chleb wiejski typ grecki czy wloski jest wlasnie nacinany w kratke.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wyląduje w piecu w odpowiednim czasie, to lekko cięta krata moim zdaniem nie szkodzi. Trzeba tylko wiedzieć- kiedy.

Tak się cięło i tnie między innymi " farmerskie"

Na początku drogi piekarza domowego zacząłbym od cięcia trzy razy w poprzek, pod kątem, zrobić ze trzy, cztery wsady- wypieki z różnym rozrostem, obserwacja, wnioski; oczywiście z zachowaniem reżimu technologicznego.

później cięcie wzdłuż, również cztery wsady z różnym rozrostem, obserwacja, wnioski;

później, gdy już poznamy możliwości i pieca i własne, możemy ciąć jak tylko wyobraźnia pozwoli.  :)

Do nacinania najlepszy jest skalpel lub żyletka.

Trening czyni mistrza.

Zdziwiło mnie jajko na chlebie, zwykle do strychowania używa się wody z żytnią mąką.

Chleby na zdjęciach Magdy powinny być w piecu już od kilkunastu minut. Pełny rozrost . Szkoda tylko,że  wyrastały na sucho. Dostały skóry i niewiele było szans na dobry wypiek.

Pierwsze koty za płoty, jak sama napisała.

Trzymam kciuki za kolejne próby.

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykle proces rozrostu wykonuje się w atmosferze stymulowanej . Temperatura i wilgotność. W warunkach domowych profesjonalne komory rozrostu możemy zastąpić atomizerem z wodą co jakiś czas spryskując powierzchnię bochenka  i  umieszczając przykryty koszyk ( w Twoim przypadku tortownica) w ciepłym miejscu.

Pozdrawiam.

 

W garowni :) racja.

Wyjaśnienie dla Magdy : Garownia to komora rozrostu. Pełna gara to pełny rozrost, Strychówka to słomiana miotełka przeznaczona do strychowania, czyli zwilżania powierzchni kęsów tuż przed wsadem. 

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Zwykle proces rozrostu wykonuje się w atmosferze stymulowanej . Temperatura i wilgotność. W warunkach domowych profesjonalne komory rozrostu możemy zastąpić atomizerem z wodą co jakiś czas spryskując powierzchnię bochenka i umieszczając przykryty koszyk ( w Twoim przypadku tortownica) w ciepłym miejscu.

Pozdrawiam.

Dziękuję za podpowiedź. Rzeczywiście powierzchnia ciasta była sucha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magda ja moje zamykam w foljowym worku ,robiac taki balon z powietrza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magdajack  tu jest moja wersja garowni :D  - taka o której pisze electra  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12238-chleb-na-zakwasie-twarda-sk%C3%B3rka/?view=findpost&p=454907

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Strychówka to słomiana miotełka przeznaczona do strychowania, czyli zwilżania powierzchni kęsów tuż przed wsadem.

W masarstwie kawałek (15x10 ) plastyku służący do zgarniania resztek mięsa, farszu ze ścianek naczynia, w którym przebywało mięso lub wyrabiany był farsz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość magdajack

Jakieś 2 tygodnie temu Eli55 przywiozła paweljackowi z Włoch zakwas. 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=481826

 

Postanowiłam więc upiec na nim chleb. Mój 4 chleb na zakwasie w życiu. Z dwóch pierwszych wyszły zakalce :cry: , trzecim można było szyby tłuc :facepalm: a czwarty.... Czwarty to był strzał w dziesiątkę :cool:  Chleb z mąki pszennej chlebowej na zakwasie z mąki manitoba.

 

post-62306-0-29393400-1458151863_thumb.jpg

post-62306-0-00303100-1458151864_thumb.jpg

post-62306-0-62810500-1458151864_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madzia chlebek na 6-tkę :clap: . Ja od dwóch miesięcy piekę też swój chlebek - pełnoziarnisty na zakwasie z ziarnami :cool: ..z czarnuszką ,dynia i słonecznikiem. W ten weekend miałam gości z Drezna i się zajadali moim chlebem. Niedługo wstawię fotki swojej produkcji .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.