Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dzisiaj na tapecie pierwsze chleby na zakwasie: Pierwszy bez wcześniejszego zaczynu, z mąki żytniej jasnej i pszennej chlebowej. Drugi ( w krateczkę) na bazie zaczynu i namoczki (pierwsze słyszę ) z mąki pszennej chlebowej i żytniej razowej. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jeszcze tylko zwilżyć przed włożeniem do pieca i ognia. Powodzenia .Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jeszcze tylko zwilżyć przed włożeniem do pieca i ognia. Powodzenia .Pozdrawiam. A to tak tak, jajeczkiem posmaruję. Na razie wyrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jeśli zgodnie z recepturą. . Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jeśli zgodnie z recepturą. .tak, zgodnie z przepisem z którego korzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2016 MAgda kochanie, slicznie wyrasta, ale chleb na zakwasie nie powinno sie smarowac jajkiem Bulki slodkie, drozdzowe, zwykle byly smarowane, bo to niedzielne czy swiateczne wypieki slodkie mialy wyglada odswietnie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lutego 2016 MAgda kochanie, slicznie wyrasta, ale chleb na zakwasie nie powinno sie smarowac jajkiem Bulki slodkie, drozdzowe, zwykle byly smarowane, bo to niedzielne czy swiateczne wypieki slodkie mialy wyglada odswietnie. Tak było w przepisie z którego korzystałam. I do tyłka te chleby wyszły. Tak to jest jak się korzysta z przepisów z internetu, z blogów. Raz wyjdą a raz nie. Od jutra zaczynam studiować profesjonalną książkę ad. wypieku chleba. Ale jak to mówią pierwsze koty za płoty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lutego 2016 Masz racje, najlepiej zaczac od podstaw. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie nacinaj w kratkę, z tego nigdy nic dobrego nie wyjdzie. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie nacinaj w kratkę, z tego nigdy nic dobrego nie wyjdzie. mozesz napisac dlaczego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie nacinaj w kratkę, z tego nigdy nic dobrego nie wyjdzie. mozesz napisac dlaczego? Nacięcia robi się po to żeby chleb się ładnie rozszedł. Jak są same nacięcia, a niewiele wolnej innej przestrzeni to nie bardzo ma gdzie i jak się rozejść. Nie bez powodu chleb się zwykle nacina w dwóch, może trzech miejscach. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Nie bardzo mnie przekonales , u nas czesto chleb wiejski typ grecki czy wloski jest wlasnie nacinany w kratke. Edytowane 22 Lutego 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Jeśli wyląduje w piecu w odpowiednim czasie, to lekko cięta krata moim zdaniem nie szkodzi. Trzeba tylko wiedzieć- kiedy.Tak się cięło i tnie między innymi " farmerskie"Na początku drogi piekarza domowego zacząłbym od cięcia trzy razy w poprzek, pod kątem, zrobić ze trzy, cztery wsady- wypieki z różnym rozrostem, obserwacja, wnioski; oczywiście z zachowaniem reżimu technologicznego.później cięcie wzdłuż, również cztery wsady z różnym rozrostem, obserwacja, wnioski;później, gdy już poznamy możliwości i pieca i własne, możemy ciąć jak tylko wyobraźnia pozwoli. Do nacinania najlepszy jest skalpel lub żyletka.Trening czyni mistrza.Zdziwiło mnie jajko na chlebie, zwykle do strychowania używa się wody z żytnią mąką.Chleby na zdjęciach Magdy powinny być w piecu już od kilkunastu minut. Pełny rozrost . Szkoda tylko,że wyrastały na sucho. Dostały skóry i niewiele było szans na dobry wypiek.Pierwsze koty za płoty, jak sama napisała.Trzymam kciuki za kolejne próby.Pozdrawiam. Edytowane 22 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lutego 2016 Szkoda tylko,że wyrastały na sucho. Dostały skóry i niewiele było szans na dobry wypiek.A jak mialy wyrastac nie "na sucho"? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lutego 2016 zwykle do strychowania używa się wody z żytnią mąką. o Kol. chyba piekarz A jak mialy wyrastac nie "na sucho"? w garowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Zwykle proces rozrostu wykonuje się w atmosferze stymulowanej . Temperatura i wilgotność. W warunkach domowych profesjonalne komory rozrostu możemy zastąpić atomizerem z wodą co jakiś czas spryskując powierzchnię bochenka i umieszczając przykryty koszyk ( w Twoim przypadku tortownica) w ciepłym miejscu.Pozdrawiam. W garowni racja.Wyjaśnienie dla Magdy : Garownia to komora rozrostu. Pełna gara to pełny rozrost, Strychówka to słomiana miotełka przeznaczona do strychowania, czyli zwilżania powierzchni kęsów tuż przed wsadem. Edytowane 22 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zwykle proces rozrostu wykonuje się w atmosferze stymulowanej . Temperatura i wilgotność. W warunkach domowych profesjonalne komory rozrostu możemy zastąpić atomizerem z wodą co jakiś czas spryskując powierzchnię bochenka i umieszczając przykryty koszyk ( w Twoim przypadku tortownica) w ciepłym miejscu.Pozdrawiam.Dziękuję za podpowiedź. Rzeczywiście powierzchnia ciasta była sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lutego 2016 Magda ja moje zamykam w foljowym worku ,robiac taki balon z powietrza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Lutego 2016 magdajack tu jest moja wersja garowni - taka o której pisze electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12238-chleb-na-zakwasie-twarda-sk%C3%B3rka/?view=findpost&p=454907 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lutego 2016 Magda ja moje zamykam w foljowym worku ,robiac taki balon z powietrza.magdajack tu jest moja wersja garowni - taka o której pisze electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12238-chleb-na-zakwasie-twarda-sk%C3%B3rka/?view=findpost&p=454907Ze tak powiem jak blondynka: ahaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lutego 2016 Ze tak powiem jak blondynka: ahaaaa Chlebus ten bedzie bondynek, ale to nic, smak i tak bedzie mial. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Lutego 2016 Strychówka to słomiana miotełka przeznaczona do strychowania, czyli zwilżania powierzchni kęsów tuż przed wsadem. W masarstwie kawałek (15x10 ) plastyku służący do zgarniania resztek mięsa, farszu ze ścianek naczynia, w którym przebywało mięso lub wyrabiany był farsz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lutego 2016 W masarstwie kawałek (15x10 ) plastyku służący do zgarniania resztek mięsa, farszu ze ścianek naczynia, w którym przebywało mięso lub wyrabiany był farsz. To z kolei w piekarstwie i cukiernictwie skrobka.Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Marca 2016 Jakieś 2 tygodnie temu Eli55 przywiozła paweljackowi z Włoch zakwas. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=481826 Postanowiłam więc upiec na nim chleb. Mój 4 chleb na zakwasie w życiu. Z dwóch pierwszych wyszły zakalce , trzecim można było szyby tłuc a czwarty.... Czwarty to był strzał w dziesiątkę Chleb z mąki pszennej chlebowej na zakwasie z mąki manitoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Marca 2016 Madzia chlebek na 6-tkę . Ja od dwóch miesięcy piekę też swój chlebek - pełnoziarnisty na zakwasie z ziarnami ..z czarnuszką ,dynia i słonecznikiem. W ten weekend miałam gości z Drezna i się zajadali moim chlebem. Niedługo wstawię fotki swojej produkcji . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.