Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny pieczenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#21 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 lut 2016 - 08:40

Ze tak powiem jak blondynka: ahaaaa
 

 Chlebus ten bedzie bondynek, ale to nic, smak i tak bedzie mial.  ;)  :D



#22 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4098 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 lut 2016 - 20:49

Strychówka to słomiana miotełka przeznaczona do strychowania, czyli zwilżania powierzchni kęsów tuż przed wsadem.

W masarstwie kawałek (15x10 ) plastyku służący do zgarniania resztek mięsa, farszu ze ścianek naczynia, w którym przebywało mięso lub wyrabiany był farsz.



#23 andym

andym

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 21:18

W masarstwie kawałek (15x10 ) plastyku służący do zgarniania resztek mięsa, farszu ze ścianek naczynia, w którym przebywało mięso lub wyrabiany był farsz.

 

To z kolei w piekarstwie i cukiernictwie skrobka.

Pozdrawiam.



#24 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 16 mar 2016 - 19:12

Jakieś 2 tygodnie temu Eli55 przywiozła paweljackowi z Włoch zakwas. 

 

https://wedlinydomow...iasta/?p=481826

 

Postanowiłam więc upiec na nim chleb. Mój 4 chleb na zakwasie w życiu. Z dwóch pierwszych wyszły zakalce :cry: , trzecim można było szyby tłuc :facepalm: a czwarty.... Czwarty to był strzał w dziesiątkę :cool:  Chleb z mąki pszennej chlebowej na zakwasie z mąki manitoba.

 

Załączony plik  Chleb na zakwasie manitoba_1.jpg   50,01 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Chleb na zakwasie manitoba_2.jpg   52,03 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Chleb na zakwasie manitoba_3.jpg   59,17 KB   6 Ilość pobrań



#25 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 16 mar 2016 - 21:50

Madzia chlebek na 6-tkę :clap: . Ja od dwóch miesięcy piekę też swój chlebek - pełnoziarnisty na zakwasie z ziarnami :cool: ..z czarnuszką ,dynia i słonecznikiem. W ten weekend miałam gości z Drezna i się zajadali moim chlebem. Niedługo wstawię fotki swojej produkcji .



#26 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 16 mar 2016 - 21:52

Madzia chlebek na 6-tkę :clap: . Ja od dwóch miesięcy piekę też swój chlebek - pełnoziarnisty na zakwasie z ziarnami :cool: ..z czarnuszką ,dynia i słonecznikiem. W ten weekend miałam gości z Drezna i się zajadali moim chlebem. Niedługo wstawię fotki swojej produkcji .

 

Dziękuję za pochwały  :blush:  :blush:  :blush: Czekam na przepis na Twój chlebek, wkręcam się powoli i chyba niedługo codziennie będę piekła coś  :tongue:



#27 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 16 mar 2016 - 21:56

Madzia jak Ciebie poznałam to już Twoje chlebki były rewelacyjnie dobre. To ja się mogę od Ciebie uczyć :D.



#28 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 16 mar 2016 - 22:02

Madzia jak Ciebie poznałam to już Twoje chlebki były rewelacyjnie dobre. To ja się mogę od Ciebie uczyć :D.

:blush:  :blush:  :blush:



#29 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6667 postów

Napisano 17 mar 2016 - 00:02

Madziu chlebki super

#30 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 17 mar 2016 - 06:49

Magda moge Cie tylko pochwalic :clap: :clap: , bo chlebek wyszedl bardzo ladny :thumbsup: :clap: :clap: , z tym zakwasem mozesz piec bez foremek , bo sie nie rozleje ( jezeli zrobilas tak jak w moim przepisie), pozdrawiam serdecznie. :D



#31 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 mar 2016 - 08:20

Magda moge Cie tylko pochwalic :clap: :clap: , bo chlebek wyszedl bardzo ladny :thumbsup: :clap: :clap: , z tym zakwasem mozesz piec bez foremek , bo sie nie rozleje ( jezeli zrobilas tak jak w moim przepisie), pozdrawiam serdecznie. :D

 

Eli55 dziękuję za pochwały, a co do foremek to ja na razie czuję się z nimi bezpieczniej :) Jak już opanuję zakwas to przejdę na wyższy poziom - bezforemkowy  :)

 

 

Madziu chlebki super

 

No ba cool-gum-smiley-emoticon.gif


Użytkownik Maxell edytował ten post 17 mar 2016 - 11:03


#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 mar 2016 - 10:33

Elu a masz jakis specjalny zakwas ? jak co podzel sie przepisem. :D



#33 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 mar 2016 - 10:41

Elu a masz jakis specjalny zakwas ? jak co podzel sie przepisem. :D

Electra to zakwas na mące Manitoba i robi się go z woda gazowaną.



#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 mar 2016 - 10:45

a wiesz jak ? czy taki sam proces jak innego zakwasu? manitoba stoi woda gazowana tyz jest .A chlebek zacny to bym poexperymentowala z czyms innym :)



#35 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 mar 2016 - 10:50

Zasada taka sama, Ela powiedziała mi że mam ten zakwas dokarmiać 1x w tygodniu dodając tyle maki manitoby co waga zakwasu i powoli 70g wody gazowanej. Trzeba go wyrabiać w robocie ( ja robię to ręcznie). Musi być gładki i taki aby można było zrobić na nim nożem krzyżyk. Zakwas stoi w lodówce i dokarmiam go dzień przed użyciem.



#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 mar 2016 - 10:54

dzieki  :) to bede miala juz 3 sloiki z zakwasem w domu bo mam zytni pszenny i teraz bede miala kolejny.. :D



#37 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 mar 2016 - 11:17

dzieki  :) to bede miala juz 3 sloiki z zakwasem w domu bo mam zytni pszenny i teraz bede miala kolejny.. :D

 

Mi właśnie wyrasta chlebek na żytnim, ciekawe czy od wczoraj moja dobra passa trwa, czy znowu wyjdzie mi zakalec...  :facepalm:



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 mar 2016 - 12:00

ja moj na zakwasie zytnim z ziarnami pieke 70 min a pozniej jeszcze odpoczywa 15 min w piekraniku otwartym ,i nie mialam zakalca jeszcze ani razu.



#39 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 mar 2016 - 19:46

Sukces prawie odniesiony :) Zakalca nie ma, chlebek pyszny i wilgotny. Tylko keksówka za duża  :facepalm: Musze skoczyć jutro po mniejszą. 

Poza tym polecam ten chlebek. Na zakwasie żytnim, z mąki żytniej jasnej i pszennej chlebowej. 

 

Załączony plik  Tatterowiec.jpg   61,2 KB   4 Ilość pobrań



#40 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 wrz 2016 - 11:44

Dawno nic nie piekłam więc z racji tego, że już jada do nas goście postanowiłam ukręcić chlebek. Taki zwykły, pszenno-żytni z siemieniem, dynią i słonecznikiem.

 

Załączony plik  IMG_20160924_123449.jpg   100,5 KB   5 Ilość pobrań

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych