Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny pieczenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#41 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 wrz 2016 - 22:15

Ciasto na chleb widze, ale chlebus gdzie ? ;)



#42 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 wrz 2016 - 23:28

Rozszedł się zanim zdążył wystygnąć... :) :)

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

#43 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 wrz 2016 - 00:01

To teraz musisz zrobic drugi do zdjecia  :D



#44 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 lis 2016 - 14:21

de9713aa8d7a86d6c2c8caabf11c7d3f.jpg

Szarlotkowo

#45 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 lis 2016 - 21:25

Magda :thumbsup: , ja wlasnie jablka robilam i sie zastanawialam czy szrlotki nie zrobic.

 NA jakim ciescie robisz? Kruchyn czy polkruchym?



#46 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 lis 2016 - 21:37

Szarlotka smakowicie wyglada, rozkrojona już :)? A co z chlebami ostatnio mało twoich wypieków :(

#47 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6678 postów

Napisano 17 lis 2016 - 22:11

SIVON -chleby to juz dzień powszedni ale szarloteczka mniamniusia:)

#48 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 17 lis 2016 - 22:48

Szarlotka smakowicie wyglada, rozkrojona już :)? A co z chlebami ostatnio mało twoich wypieków :(

Z chlebkami ostatnio miałam przerwę, bo brak czasu ale planuję niedługo wrócić do pieczenia. A szarlotki już prawie nie ma

SIVON -chleby to juz dzień powszedni ale szarloteczka mniamniusia:)

Na pewno nie tak pyszna jak serniczek

#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 lis 2016 - 09:26

A ja nie znalazlam czasu , aby swojej szarlotki upiec :cry:



#50 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 18 lis 2016 - 11:33

Magda , ja wlasnie jablka robilam i sie zastanawialam czy szrlotki nie zrobic.
NA jakim ciescie robisz? Kruchyn czy polkruchym?

Aniu, ja mieszam krupczatke że zwykła mąka.

#51 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 lis 2016 - 21:59

 Ale czy dajesz proszek do pieczenia, jaja czy tylko zoltka, JAk mozesz podaj mi sklad.

JA jablka przesmazam z maslem, wtedy do ciasta trzymaja wilgoc i ksztalt w jakim chce, chociaz tez mam i takie w soku , te drugie juz sie rozsypuja. Jednak czasem musze i takie wziac do ciasta (zyczenia ludzi jedzacych  :D , bo dla niektorych maslo to tluszcz ktory moze im zaszkodzic  :laugh:  :laugh: , no ale to juz ich decyzja; ja bym sie bardziej bala tego cukru w ciescie ).

Pozdrawiam, Anna



#52 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lis 2016 - 22:31

Jak miesza to robi ciasto pół kruche ... ;)
Cukier szkodliwy ... tłuszcz szkodliwy ... może nori będzie ok ;)



Tapniete z GT-I9500

#53 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lis 2016 - 07:58

Roger, wiesz, to kiedys dziewczyna przyszla do restauracji, chciala  zamowic cos i wymienila kelnerce: zeby  nie bylo, tluszczu, nie bylo cukru, nie bylo nabialu i bylo niskokaloryczne. Kelnerka powiedziala ,ze ma cos takiego. Przyniosla jej szklanke wody  :tongue:



#54 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 19 lis 2016 - 10:10

Ja jabłka na ciasto kładę w całości  tzn  pokrojone w ósemki - w sezonie śliwkowym kładę ósemkę ,czy ćwiartkę jabłuszka i połówkę śliwki i tak na przemian jak mam rodzynki ,czy żurawinę to też tam dosypuję [wersja wykwintna] Posypuję leciutko cynamonem.

Ubijam pianę z 5 białek i szkl cukru i dodaję 2 kiślę . Po wymieszaniu wykładam na jabłka i śliwki . Na pianę ścieram ciasto na grubej tarce wyjęte z zamrazarki.Piekę ok. 50 min-temp. 180 stopni.

Na ciasto

3 szkl mąki [2 zwykłej + 1 krupczatki]

5 żółtek

1 kostka masła  lub margaryny

1/2 szkl cukru

2 Łyżki śmietany

1 Łyżka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Całośc siekam nożem i krótko wyrabiam

Wkładam do zamrażarki dzieląc na 2 częsci -[jedną większą na spód ciasta i mniejszą część na wierzch  Zamrożone ciasto ścieram na tarce  na wysmarowaną blaszkę  ciasto lekko posypuję bułką tartą i układam owoce.   i dalej jak wyzej

Smacznego!



#55 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 19 lis 2016 - 11:00

 Ale czy dajesz proszek do pieczenia, jaja czy tylko zoltka, JAk mozesz podaj mi sklad.

JA jablka przesmazam z maslem, wtedy do ciasta trzymaja wilgoc i ksztalt w jakim chce, chociaz tez mam i takie w soku , te drugie juz sie rozsypuja. Jednak czasem musze i takie wziac do ciasta (zyczenia ludzi jedzacych  :D , bo dla niektorych maslo to tluszcz ktory moze im zaszkodzic  :laugh:  :laugh: , no ale to juz ich decyzja; ja bym sie bardziej bala tego cukru w ciescie ).

Pozdrawiam, Anna

 

Aniu, korzystałam z tego przepisu: http://domowesmakoly...a.html?spref=fbtylko lekko go zmodyfikowałam


Roger, wiesz, to kiedys dziewczyna przyszla do restauracji, chciala  zamowic cos i wymienila kelnerce: zeby  nie bylo, tluszczu, nie bylo cukru, nie bylo nabialu i bylo niskokaloryczne. Kelnerka powiedziala ,ze ma cos takiego. Przyniosla jej szklanke wody  :tongue:

 

:clap:  :clap:  :clap:



#56 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5099 postów

Napisano 19 lis 2016 - 12:59

 

kiedys dziewczyna przyszla do restauracji, chciala zamowic cos i wymienila kelnerce: zeby nie bylo, tluszczu, nie bylo cukru, nie bylo nabialu i bylo niskokaloryczne. Kelnerka powiedziala ,ze ma cos takiego. Przyniosla jej szklanke wody :tongue:

 

To ja znam jeszcze inną wersje : dziewczyna mówi , że bez tego i tamtego i pyta się kelnerki to co mi pani w takim razie zaproponuje  a kelnera odpowiada,  no  to w takim razie proponuję zmienić lokal .



#57 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lis 2016 - 20:54

Aniu, korzystałam z tego przepisu: http://domowesmakoly...l?spref=fbtylkolekko go zmodyfikowałam
 

 

 Zupelnie zapomnialam o ciescie scieranym :facepalm: , pamietam moja kuzynka takie robila. 

 Co do jablek ,zrobdruga wersje z vanilla bez cynamonu, tez smaczne ( moja przyjaciolka nienawidzi cynamonu i dlatego tak czasem pieke, jak wiem ze przyjedzie)

 

o ja znam jeszcze inną wersje : dziewczyna mówi , że bez tego i tamtego i pyta się kelnerki to co mi pani w takim razie zaproponuje  a kelnera odpowiada,  no  to w takim razie proponuję zmienić lokal .

  :D Tez dobre   :thumbsup:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#58 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8878 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 lis 2016 - 22:21

Aniu, korzystałam z tego przepisu: http://domowesmakoly...a.html?spref=fb

Czyli ciasto półkruche. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych