Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wiejskie wędzarnie i wędzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
451 odpowiedzi w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 sty 2008 - 21:41

Przedstawiam z tego cyklu wędzarnię zbudowaną przez młodego chłopaka który miał podane tylko wymiary i miała być rozkładana .Składa się z czterech boków obitych od wewnątrz blachą wąskie boki są wsuwane tak jak tyłki kiedyś przy wozach konnych. Całość skręcona dwoma prętami z śrubami.Pojemność 100kg . Na załączonych zdjęciach widać palenisko .Pytanie moje dotyczy jak należy w niej wędzić i w jakich temperaturach by to wszystkie podchody przyniosły efekt jak na zdjęciach i do tego uwędzić a niej jeszcze 25 kg wędzonek
IDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Gazon

Gazon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 05 sty 2008 - 21:59

Mysle ze wyjscie z sytuacji tylko czestym przekladaniem kijow tych nagrzanych na chlodniejsze , bardzo klopotliwe wedzenie .
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

#3 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1504 postów
  • MiejscowośćLuzern / Poznań

Napisano 06 sty 2008 - 00:44

Ja bym zamontował jakieś wentylatory, wymusiły by obieg powietrza równomiernie rozkładając temperaturę i stężenie dymu. Jednak wędzenie w większych temperaturach (pieczenie) okupione będzie niedociągnięciami, chyba że cyrkulacja będzie naprawdę duża i równomierna w całej skrzyni.
A do wędzenia zimnego nic bym nie instalował, no może jakiś tam mały wentylatorek co by tam trochę pomielił dymem.

#4 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 06 sty 2008 - 12:06

Na pierwszym foto, przed paleniskiem widać jakieś ustrojstwo - czyżby to wylot czegoś w rodzaju nawiewu? :wink: :tongue:

#5 Kazik55

Kazik55

    Entuzjasta forum

  • **VIP-Organizator**
  • 765 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 06 sty 2008 - 13:11

Jeżeli , ktoś taką wędzarnię wymyślił to ja widzę jedyne wyjście:
ustawić ją na cegłach tak aby miała wysokość 1,6 do 1,8 m i ułożyć palenisko pod kiełbasami z dostępem do paleniska po obu końcach.
pozdrawiam

#6 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 sty 2008 - 14:50

Są i takie również jak będę miał możliwość to wyślę fotki w tym temacie. Ale przy takim rozwiązaniu trzeba mieć drabiny co utrudnia obsługę no i regulację temperatury . To jest mały wentylator włączany gdy trzeba szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę lub włączany jest przy nie sprzyjających wiatrach. Dodam że zapanowanie nad temperaturą jest uciążliwe bo w ciągu kilku minut temp. w najgorętszym miejscu potrafi skoczyć do 200st C Pozdrawiam

#7 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 06 sty 2008 - 18:18

hihihi moj szwagier cos takiego posiada wedzimy w niej dziczyzne
ale to nie wedzenie to wedzenio-pieczenie a i roboty z przekladaniem w diably
jak go namawiam na cos normalnego to nie chce - ale to jego broszka :grin: :grin: :grin:

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 sty 2008 - 18:43

Ale to jest frajda, każde wędzenie to inna wędzarnia i nowe wyzwania i główkowanie jak podołać nowym uwarunkowaniom. Jednym słowem więcej doświadczeń. I wcale to nie musi być upieczenie . Pozdrawiam

#9 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 sty 2008 - 08:22

masz racje ze to nie musi byc upieczenie ale caly czas stoisz i pilnujesz temp
jak usiadziemy w altanie na jakie co nie co ,to temperatura juz wysoka i potem wielka panika :tongue:
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#10 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1557 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 07 sty 2008 - 13:44

Witam
Ja posiadam wędzarnię działającą na tej samej zasadzie, ten sam typ tyle tylko ,że jest murowana. Mam zainstalowany wentylator w środku wędzarni, rozprowadzający równomiernie dym i ciepłe powietrze. Wędzonki z mojej wędzarni wychodzą idealne, jednak zauważyłem,że wentylator w środku należy po obsuszeniu wędzonek należy wyłączyć, ponieważ nie wyłączenie go powoduje zbytnie wysychanie wsadu. Zauważyłem jeden mankament tej wędzarni otóż wędzonki w tym wypadku kiełbasy wiszą zbyt wysoko i na samej górze pod przykryciem jest dużo mniejsza cyrkulacja dymu i wytwarza się za wysoka temp. Wg. mnie powinna być dołożona jesze jedna deska w około, nastąpi wtedy lepsze krążenie dymu co za tym idzie ładniejsze uwędzenie kiełbasy od góry. Chodzi tu przede wszystkim o kiełbasy wiszące na drążkach bo inne wędzonki wieszamy na hakach lub sznurkach więc wiszą niżej.
Pzdr.Wosiu

#11 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 sty 2008 - 17:57

Następna wędzarnia z tego typu. Zbudowana z cegieł w środku dodatkowa ocieplenie z czerwonej cegły na której wieszane są kije. Drzwiczki od pieca chlebowego bardzo szczelne służące jako dobry szyber. U góry deski zdają doskonale egzamin w obniżaniu temp. i nie tylko Pozdrawiam
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#12 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1760 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 16 sty 2008 - 08:30

DZIADEK,
Witam - jak widzę wędzarnia stoi bez zadaszenia, może za/przy budynku od takiej strony, że deszczu jest mało. Kanał troszkę chyba krótki - tak tylko dumam bo bardzo mi się podoba /prosto i łatwo/. Może wymuruję sobie ?
Czy wiesz może jak wprowadzony jest dym - na środku wędzarni chyba ?
Pozdrawiam

#13 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 16 sty 2008 - 08:42

jak wprowadzony jest dym - na środku wędzarni chyba


Myślisz, że aż tak "skomplikowana" jest ta wędzarnia?

#14 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 16 sty 2008 - 11:03

To podwyższenie z prawej strony to może kanał?

#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 sty 2008 - 11:22

W tym cyklu przedstawianych wędzarni ,ideą jest pokazanie jak sobie radzą ludzie nie związani z zawodem .ciekawostką może być ich myśl techniczna jak sobie wyobrazili i rozwiązali problem uwędzenia domowej kiełbasy w własnej wędzarni. Dlatego uważam że ocena ich czy są dobre czy złe nie powinna być główną opinią w naszych wypowiedziach .Wędzarnie te stoją i nikt ich nie będzie zmieniał. Zdjęcie przedstawionych wędzarni niech raczej skłania nas do znalezienia sposobu jak uwędzić w nich , pięknie wyrobione i nadziane kiełbasy, cudownie sznurowane szyneczki, by ten cały dotychczasowy wysiłek nie zmarnować w ostatnim cyklu naszej pracy to jest wędzeniu. Rozwiązania techniczne później. Pozdrawiam

#16 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 16 sty 2008 - 11:47

Dziadku! Dla takich jak ja którzy są w fazie projektowania wędzarni-też prostej lecz spełniającej zadanie, z materiałów łatwo dostępnych, odrobina rozwiązań tech. przy okazji prezentowania zdjęć się przyda. A jakbyś Ty i inni dorzucili swój komentarz, byłoby super.

#17 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1504 postów
  • MiejscowośćLuzern / Poznań

Napisano 16 sty 2008 - 12:12

Kolega DZIADEK prowadzi bardzo ciekawy cykl postów w temacie jak w tytule działu.
Jasno wynika z tego że nie potrzebne są marmury lub atmosy, aby coś uwędzić.
Z pewnością takie wiejskie wędzarnie są proste w wykonaniu i nisko budżetowe.
Wymagają jednak one trochę wprawy od operatora wędzarni i z pewnością okupione one były paroma wpadkami na początku. No i z powtarzalnością procesu na pewno nie jest za dobrze, ale z pewną dozą tolerancji powinny podstawowe wyroby wychodzić wpożądku, najwięcej problemu na pewno napotyka się przy procesach wysokotemperaturowych, gdzie równomierne rozłożenie temperatur w całej wędzarni (na szerokości, długości i wysokości) jest bardzo trudne wręcz czasami niemożliwe.
Jednak ważąc za i przeciw jest to dobry początek żeby nabrać wprawy i zdobyć pierwsze szlify.
Zdobyte doświadczenia pomogą zrozumieć proces, i dać wskazówki do budowy innej wędzarni często za „grubą kasę”, zaoszczędzi ewentualnych przeróbek i związanych z tym dodatkowych kosztów.

Tak jak zwykła beczka do wędzenia, załatwia się ją, wywala się dno i praktycznie już jest wędzarnia. Są pierwsze wyroby i zaczyna się przygoda z wędzeniem.
Dalej „choroba” postępuje już swoim tempem, u jednych powolutku, a u innych „powala z nóg” :lol: :lol: :lol: :lol: .

#18 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 sty 2008 - 19:05

Wędzarnia skrzyniowa składana na czas wędzenia z byle jakim paleniskiem kombinowanym. Cztery boki skręcane na śruby. W środku przybite oparcie na kije poniżej górnej krawędzi wędzarni (ok 15 cm )zapewnia lepszy obieg ciepła i dymu pod grubą derą . Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Pozdrawiam

#19 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 18 sty 2008 - 13:39

Rozmawiałem ze znajomym masarzem. Wędził kiedyś podobno w starej szafie dębowej.
Za palenisko służył mu stary garnek

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5709 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 30 sty 2008 - 16:25

Następna wędzarnia wiejska bardzo ciekawa , przydało by się jej małe przeróbki by nie robić prowizorek. Nie komentuję jej konstrukcji wspaniale w niej się wędzi ,zdjęcia niech będą tego dowodem. Na wszelkie zapytania odpowiem.Pozdrawiam
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych