Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwszy chleb pszenny Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 lut 2016 - 18:50

Chleb wykonałem z przepisu Pawła.

Trzymałem się prawie ściśle receptury:

 

https://wedlinydomow...m/#entry478486/

 

Prawie ściśle, bo piekłem 30 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez i ostatnie 15 minut chleb był w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

Potem stygł pod szmatką, ale rodzina nie wytrzymała i jeszcze ciepły pokroiła.

Niestety nie miałem mąki typ 650, więc użyłem typ 500.

 

Chleb bardzo smaczny i prosty w wykonaniu, jak dla początkującego piekarza... :facepalm:

Dziękuje Paweł.

 

Załączony plik  chleb07.jpg   294,19 KB   10 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb08.jpg   271,76 KB   10 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb09.jpg   334,39 KB   10 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 



#2 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1297 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lut 2016 - 18:55

Ładny     chlebek ,ciepły najlepszy.



#3 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1665 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 24 lut 2016 - 18:59

Do tego swojskie świeże masełko lub smalec ze skwarkami mmmmmmmmmmmniam mmmmmmmmmnia :) m



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lut 2016 - 19:01

Mireczku , chlebus ladnie  uksztaltowany tylko odrobine za krotko rosl.

 A po lapach tych ,ktorzy kroja cieply chleb, zgubi swoja wilgotnosc . Ale przy pierwszym chlebie nie ma takiej obcji, szybko jest zjadany  :D



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lut 2016 - 19:18

Anno a niedaj jak sie upiecze tak pod wieczor , bo ja kolacji nie jadam ale taki chlebek z maselkiem to wszyskie mozliwe pietki zjadam :facepalm:



#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lut 2016 - 19:25

Electra ja pieke okragly chleb , teraz juz nie, ale kiedys to czesto  bylo, ze rano mialam chleb bez koncowek  :laugh:



#7 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2320 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 24 lut 2016 - 19:38

Ladny chlebek :thumbsup: :clap: :clap:



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lut 2016 - 19:53

Aniu ,dlatego ja kupilam koszyk podluzny  to nie mozna na kwadratowo chleba zrobic :)



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 lut 2016 - 20:06

Mireczku , chlebus ladnie  uksztaltowany tylko odrobine za krotko rosl.

 A po lapach tych ,ktorzy kroja cieply chleb, zgubi swoja wilgotnosc . Ale przy pierwszym chlebie nie ma takiej obcji, szybko jest zjadany  :D

Za krótko rósł przed włożeniem do rondla?

Po łapach nie wypadało bić, bo żona chciała ciepły z masłem a Szymon z dżemem.

Prawie już chleba nie ma.

 

Może też mąka miała tu znaczenie, bo tylko typ 500 miałem.



#10 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 24 lut 2016 - 20:09

U mnie też chlebek by nie zdążył wystygnąć. Piękny chlebek

#11 muniek123

muniek123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 lut 2016 - 21:03

To nie chleb tylko wielka bułka pszenna.

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 lut 2016 - 21:30

Zdania na ten temat są podzielone.

Piekarzem nie jestem, ale upiekłem jak umiałem.

Nam smakuje i to mi na razie wystarcza.


Użytkownik miro edytował ten post 24 lut 2016 - 21:30


#13 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 lut 2016 - 21:36

Możesz pomału eksperymentować dodając trochę żytniej np 1/4 wagi ,lub trochę otrębów .Możesz wyrobione ciasto wstawić do lodówki na noc [w celu wolniejszego procesu wyrastania ] i tak dojdziesz do swojego smaku.



#14 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 lut 2016 - 21:36

...pieknie to zrobiłeś .....jak za pierwszym razem jest tak , to później może być tylko....no zgadnij.... :D ?



#15 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 24 lut 2016 - 21:38

Piekarzem nie jestem, ale upiekłem jak umiałem.
Nam smakuje i to mi na razie wystarcza.


Miro ładny chlebek :clap:

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 lut 2016 - 21:39

Przymierzam się do chleba na zakwasie, tylko muszę mieć jakiś łatwy przepis na początek, żeby zrozumieć o co chodzi.



#17 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1695 postów

Napisano 24 lut 2016 - 21:40

Miro super  :tongue:  :clap:



#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 lut 2016 - 21:51

No -musisz mieć przede wszystkim zakwas.Proponuję przejść się do pobliskiej piekarni na początek -może użyczą kilka łyzek.Robi się go bardzo prosto ,tylko ,że trochę długo...[5 dni]

Ja do chleba na zakwasie dodaję ciut -ok 1g drożdży.Pieczywo jest wtedy bardziej pulchne-my takie wolimy.

Jeżeli pieczesz na samych drożdżach możesz dolać do ciasta 1 łyżkę octu winnego.

Ja ostatnio piekłam chlebek z podanego przepisu przez Sverige-bardzo fajny i praktycznie bez roboty chlebek

Tu masz fajny blog  http://www.chleb.inf...hleby-receptury


Użytkownik beatag edytował ten post 24 lut 2016 - 21:53


#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 24 lut 2016 - 21:59

A nie robiło się samemu zakwasu?

Wujek piekł super chleby z prawdziwego pieca i chyba do piekarni nie chodził..... ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 24 lut 2016 - 22:02

Zakwas użyczyć ... to nie te czasy  :cool: Pani G. Magda, nagrywała u nas odcinek... gdy chleba potrzebowali nagle do piekarni udali się. Odjechali z kwitkiem  :D  :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych