miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Chleb wykonałem z przepisu Pawła.Trzymałem się prawie ściśle receptury: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12711-podwawelska-z-chlebem/?do=findComment&comment=478486/ Prawie ściśle, bo piekłem 30 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez i ostatnie 15 minut chleb był w wyłączonym i uchylonym piekarniku.Potem stygł pod szmatką, ale rodzina nie wytrzymała i jeszcze ciepły pokroiła.Niestety nie miałem mąki typ 650, więc użyłem typ 500. Chleb bardzo smaczny i prosty w wykonaniu, jak dla początkującego piekarza... Dziękuje Paweł. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ładny chlebek ,ciepły najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2016 Do tego swojskie świeże masełko lub smalec ze skwarkami mmmmmmmmmmmniam mmmmmmmmmnia m Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2016 Mireczku , chlebus ladnie uksztaltowany tylko odrobine za krotko rosl. A po lapach tych ,ktorzy kroja cieply chleb, zgubi swoja wilgotnosc . Ale przy pierwszym chlebie nie ma takiej obcji, szybko jest zjadany Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2016 Anno a niedaj jak sie upiecze tak pod wieczor , bo ja kolacji nie jadam ale taki chlebek z maselkiem to wszyskie mozliwe pietki zjadam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2016 Electra ja pieke okragly chleb , teraz juz nie, ale kiedys to czesto bylo, ze rano mialam chleb bez koncowek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ladny chlebek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2016 Aniu ,dlatego ja kupilam koszyk podluzny to nie mozna na kwadratowo chleba zrobic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2016 Mireczku , chlebus ladnie uksztaltowany tylko odrobine za krotko rosl. A po lapach tych ,ktorzy kroja cieply chleb, zgubi swoja wilgotnosc . Ale przy pierwszym chlebie nie ma takiej obcji, szybko jest zjadany Za krótko rósł przed włożeniem do rondla?Po łapach nie wypadało bić, bo żona chciała ciepły z masłem a Szymon z dżemem.Prawie już chleba nie ma. Może też mąka miała tu znaczenie, bo tylko typ 500 miałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2016 U mnie też chlebek by nie zdążył wystygnąć. Piękny chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2016 To nie chleb tylko wielka bułka pszenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Zdania na ten temat są podzielone.Piekarzem nie jestem, ale upiekłem jak umiałem.Nam smakuje i to mi na razie wystarcza. Edytowane 24 Lutego 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2016 Możesz pomału eksperymentować dodając trochę żytniej np 1/4 wagi ,lub trochę otrębów .Możesz wyrobione ciasto wstawić do lodówki na noc [w celu wolniejszego procesu wyrastania ] i tak dojdziesz do swojego smaku. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2016 ...pieknie to zrobiłeś .....jak za pierwszym razem jest tak , to później może być tylko....no zgadnij.... ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2016 Piekarzem nie jestem, ale upiekłem jak umiałem.Nam smakuje i to mi na razie wystarcza.Miro ładny chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2016 Przymierzam się do chleba na zakwasie, tylko muszę mieć jakiś łatwy przepis na początek, żeby zrozumieć o co chodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2016 Miro super Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) No -musisz mieć przede wszystkim zakwas.Proponuję przejść się do pobliskiej piekarni na początek -może użyczą kilka łyzek.Robi się go bardzo prosto ,tylko ,że trochę długo...[5 dni]Ja do chleba na zakwasie dodaję ciut -ok 1g drożdży.Pieczywo jest wtedy bardziej pulchne-my takie wolimy.Jeżeli pieczesz na samych drożdżach możesz dolać do ciasta 1 łyżkę octu winnego.Ja ostatnio piekłam chlebek z podanego przepisu przez Sverige-bardzo fajny i praktycznie bez roboty chlebekTu masz fajny blog http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury Edytowane 24 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2016 A nie robiło się samemu zakwasu?Wujek piekł super chleby z prawdziwego pieca i chyba do piekarni nie chodził..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zakwas użyczyć ... to nie te czasy Pani G. Magda, nagrywała u nas odcinek... gdy chleba potrzebowali nagle do piekarni udali się. Odjechali z kwitkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Lutego 2016 Chleb wykonałem z przepisu Pawła. Miro super chlebek Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Lutego 2016 No powiem szczerze ,że jak kiedyś dawno temu zmarnowałam [zagłodziłam swój zakwas]i chciałam nabyć sobie już takiego "starego" to miałam faktycznie problem z użyczeniem go od piekarzy.Zakwas tak jak pisałam możesz łatwo zrobić sam ,[ to tylko 3-4 razy po pół szkl. mąki + pół szkl wody w skrócie ]] tylko to trochę rozciąga się w czasie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Lutego 2016 A nie robiło się samemu zakwasu? Eli , ja robimy na samym zakwasie i kilka jeszcze innych osob. Popatrz w dziale chlebow i znajdzieszZajrzyj do Zboja Madej, on ostatnio podawal i zakwas i chleb. Polecam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Lutego 2016 Mirek bardzo ładny chlebek jak na pierwszy raz ... następnym razem daj mu troszkę dłużej wyrosnąć i poskładaj parę razy jak kartkę papieru Annam wrzuciła fajnie pokazujący składanie filmik.Aha i nie krój więcej gorącego chleba Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Lutego 2016 Składałem według filmu Annam.A z tym krojeniem to ciężka sprawa, Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.