beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam.Dzisiaj dostałam w prezencie kilka sporych oscypków wędzonych.Pomijając problem co z nimi zrobić [oprócz usmażenia go solo bądź w panierce z mąki jajka i bułki na patelni grilowej i podania z żurawinką ] to mam z nimi problem-są mocno przesolone.Jak zmniejszyć tą słoność??Mam tylko jeden pomysł ,by wsadzić je na kilka minut do gorącej wody i wysuszyć ,ale czy to coś pomoże? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Może kilkutygodniowa kąpiel w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół. Pokrojony w małą kosteczkę soli pewnie nie straci, ale słoność nie powinna być już smakiem dominującym, wymiesza się z łagodnym aromatem ziół i smakiem oliwy. Może pomoże. Pozdrawiam.PSNie robiłem tego, z za słonymi, taki mi do głowy pomysł przyszedł... Edytowane 24 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witaj,jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg twardy i kruchy to oscypek,i nadaje się na przegryzkę do kielicha,inne to "gołki" i te możesz użyć np do zapiekanek, makaronów, pizzy.Soli z gotowego produktu nie usuniesz.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2016 Toś mnie pocieszył...Tego się w takim stanie nie da zjeść.Ktoś go wyjątkowo s....przesolił.Myślałam go jeszcze zetrzeć na grubej tarce i użyć do jakiejś zapiekanki lub pizzy,ale boję się ,że tym słonym serem zepsuje cały smak.Ja też czasem robię oscypki -co prawda z krowiego mleka ,ale moje czuć serem,a te tylko solą... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2016 jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg twardy i kruchy to oscypek, I do tego słony jak diabli..., a tej słoności ni jak usunąć... Kiedyś takiego słonego,którego otrzymałem, jako soli do jajecznicy używałem, dodając doń drobno pokrojonego.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ale tu ta sól zdominowała i zabiła cały smak tych oscypków... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2016 To jest prawdziwy oscypek - słony, że gębę wykręca... Ale w zamian jaki trwały... prawdziwy, regionalny... do wódki, spożyjesz - pić się chce więcej i więcej... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2016 No -do wódki to ja go nie rozważałam,ale wódki jak wódki ,ale przepitki to by dopiero poszło...Wracając do tych nieszczęsnych przesolonych oscypków [bo ja rozumiem że powinny być słone ,ale te są przesolone] to naprawdę nie ma sposobu ,zeby je jakoś odsolić?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2016 ale te są przesolone] to naprawdę nie ma sposobu ,zeby je jakoś odsolić?? Spróbuj - pokrój na centymetrowe krążki, zamocz w zimnej wodzie , przetrzymaj 24 godziny - o efektach odsalania napisz tu Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2016 Myślałam o gorącej wodzie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2016 Tak słone, że się nie zepsują - spróbuj jednego w zimnej, w gorącej mogą popłynąć.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ąż tak źle nie powinno być ...najwyżej się zrobią bardziej plastyczne ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2016 .najwyżej się zrobią bardziej plastyczne ... Próbuj dziewczyno i pisz.... dla innych obdarowanych się przyda.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2016 Spróbowałbym wymoczyć w mleku w temperaturze pokojowej - mleka nie zmarnujesz bo się powinno zakwasić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2016 Jak nic nie pomoze ,to do zapiekanek ,poprostu nie posolisz miesa czy ziemniakow,a ziemniaki to chyba lubia sol wciagac wiec zawsze mozna jakos zagospodarowac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2016 Jeżeli masz kwaśną serwatkę to wymocz w niej, ale w niskiej temperaturze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2016 Moze jutro wybiorę się na targ po mleko na serek ,to i serwatka będzie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lutego 2016 Tylko co z tego sera wędzonego będzie jeśli zaczniesz moczyć w przeróżnych płynach? Lepiej pokroić w cienkie plastry i użyć jako zagrychę. Rozumiem gdyby to był biały, nie wędzony inna sprawa można jeszcze uratować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lutego 2016 ....jako przekąska do piwa - zamiast obrzydliwych chipsów.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lutego 2016 No i wymoczyłam plastry oscypków w mocno ciepłej wodzie .Zrobiły się miękkie ,opanierowałam je w mące,jajku i bułce i poszły na patelnie.Niestety-nie były przez to mniej słone...Więcej eksperymentów nie robiłam,bo stwierdziłam ,że nie oddadzą tej soli żadnym sposobem.Resztę starłam na grubej tarce i zamroziłam.Niech sobie czekają aż coś z ich udziałem wymyslę... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lutego 2016 .Niech sobie czekają aż coś z ich udziałem wymyslę... Jest sól morska, kłodzka, himalajska, czas na sól oscypkową Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorienika Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Marca 2016 Jakieś niewielkie ilości do zapiekanek lub pizzy z innym serem i powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyelf Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Września 2019 Oryginalny oscypek ma być słony i lekko kruchy, owcze mleko zachowuje się inaczej niż krowie (z krowiego oscypka nie będzie ;-) ) Cytuj Uwielbiam wszystko co smaczne, a wszystko co smaczne uwielbia mnie Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Września 2019 lekko kruchy Skąd tę kruchość wziąłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.