Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy opalany drewnem w domu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 24 lut 2016 - 21:07

Witam

 

Chciałbym wypiekać chleb w swoim gospodarstwie rolnym, do tej pory piekłem dla siebie w piekarniku ale chce wybudować piec chlebowy opalany drewnem. Piec miałby się znajdować się w domu, mam pomieszczenie 30m2 z kanałem spalinowym. 

Czy ktoś z Was ma taki piec, jaka powinna być konstrukcja, z jakiej cegły? Czy 2 paleniska będą dobrym rozwiązaniem jezeli chcialbym wypiekac ok 40 bochenków i w razie czego można rozpalić w jednym

Może znacie fachowców z pomorskiego?

A i mam pytanie czy drzewo olchowe będzie dobre ponieważ takie posiadam.

 

Pozdrawiam

Paweł

 


#2 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1548 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 24 lut 2016 - 22:37

Kolego jak chcesz z  tego mieć pieniądze to szukaj dobrego (starego) zduna z doświadczeniem co taki piec postawi - bo samemu to na własny użytek a nie na produkcję. 



#3 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 24 lut 2016 - 23:54

Pablo zapoznaj się z książką "Roboty zduńskie" , a także tu https://wedlinydomow...915-r/?p=148730 .

Maxell dość dokładnie to opracował. 

Tutaj także masz wiele informacji http://wedlinydomowe...ieca-chlebowego .

Choć przy twoich założeniach to raczej tak jak sugeruje Artur Dor szukaj zduna starej daty.

 

Ps. Czasem to czego szukamy jest tuż przed oczami.Jak wielu zapomina o stronie głównej i szukajce  :(



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14051 postów

Napisano 25 lut 2016 - 00:34

Jest na forum kolega co zrobił piec chlebowy, może i budowy większego by się podjął"

 

https://wedlinydomow...e-3#entry448741



#5 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1373 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 lut 2016 - 09:03

Jak to czytam, to może januszfeniks by mu coś doradził czy pomógł?

pablo_88 poczytaj tutaj i może skontaktuj się.  https://wedlinydomow...wy/#entry429250


O... nie otworzyłem linka miro :facepalm:



#6 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 693 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 25 lut 2016 - 13:22

Ja mam wybudowany piec przez Januszfenix, ale jeszcze w nim nic nie piekłem bo pogoda nie pozwala



#7 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 26 lut 2016 - 23:51

Dzieki za odpowiedz, poczytam jeszcze forum bo jest dużo cennych informacji.



#8 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 623 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 27 lut 2016 - 07:49

piec chlebowy i jego budowa to wbrew pozorom nie taka znowu filozowia w dobie internetu i wszech obecnych forum tematycznych . Czasu trochę trzeba poświęcić na czytanie , poszukiwania wiedzy i porównywanie uzyskanych informacji . Jeżeli chodzi o zduna starej daty , no cóż już mi wybudował piec chlebowy w domu ,, więc dziękuję , zrobię sam :) Najważniejsze ,jak w wędzarni umieć wędzić tak w piecu chlebowym umieć palić .. i mieć świadomośc że przy jednym napalaniu upieczesz jeden wsad , więc tu trzeba dobrać wielkość pieca , kolejne przepalenie , już nie  koniecznie tak długie jak pierwsze i kolejny wsad , czyli nie da rady jak w piekarniku :) Ostatnio brałem udział w wypieku chlebów w piecu do którego wchodziło 100 foremek ( keksówek ) chlebów , proces wypalania , nagrzewzania pieca trwał 4 h , zakładając że drzewo w piecu było już ułożone ..



#9 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 08 mar 2016 - 11:28

Najpierw radze sie zapoznać dokładnie z książką ROBOTY ZDUŃSKIE pana Apolinarego Birszenki z 1966, tylko że tam są główne zasady działania i budowa pieców cieplnych, akumulacyjnych, a nie chlebowych, lecz wiedzy podstawowej jest i tak ogrom do przyswojenia i można sie na niej wzorować do budowy chlebaka. Ja dzięki niej, w zeszłym roku,(czytałem książke przez 3 miesiące, po kilkakroć,by wpoić wiedze) zrekonstruowałem i postawilem od nowa 100letni trzon kuchenny na wsi i działa znakomicie, moja babcia jest zachwycona ;)

 

Lecz przy takiej ilości chlebów, to radziłbym szukać zduna, pojedź na wieś, gdzieś obok siebie, popytaj starszych ludzi, poszukaj w necie, zawód zduna wraca do łask i pojawiają sie cechy zrzeszające ten elitarny, stary zawód.



#10 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 12 mar 2016 - 09:05

Witam

Byłem u osoby która ma taki piec w pomieszczeniu i narzeka na cofający się dym, chociaż ma wyciąg grawitacyjny nad piecem, pewnie musiałby działać mechanicznie..

Czy ktoś z Was ma materiały, doświadczenie z pieców też z cegły szamotowej gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa?

Taki piec długo się nagrzewa?



#11 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 13 mar 2016 - 00:08

Problem z dymem moze byc taki ze wymiary komina sa za male wzgledem kubatury pieca, paleniska i stad slaby cug, lub sam uklad i rozprowadzenie gazow wewnątrz pieca, jak i jego ujscie do komina jest nieprawidłowy tj, za maly. Proporcje przy tak duzej budowli sa znamienne. Lub cos zaburza jego działanie np, sadza, gniazdo ptasie, czy obluzowana cegla. W dobrze zbudowanym piecu, przewodzie kominowym i samym kominie, nie trzeba dawac zadnych mechanizmów.A wyjasnij prosze jak mam rozumiec w piecu chlebowym pojecie " gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa"? Bo zwyczajnie ja sie z takim pojeciem nie spotkalem, ale moze tego nie wiedziałem, lub chodzi Ci o cos zupelnie innego? ;-)

#12 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 13 mar 2016 - 20:39

Kanał spalinowy to systemowka 20cm średnicy, jest w ścianie i pasuje żeby znajdował się z tyłu do wybudowanego pieca.

Chodzi mi o to że na dole jest komora w której się pali i która ogrzewa kanałami górną komore wypiekowa.



#13 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 13 mar 2016 - 21:34

Niestety z takim piecem, o którym piszesz, nie miałem styczności i nie pomogę. Rozumiem że właśnie taki chciałbyś u siebie wybudować? A możesz powiedzieć jakie wymiary miała komora spalania a jakie komora wypiekowa w tym piecu co widzialeś? Jesteś w stanie je podać? Lub może masz zdjęcie tego pieca?



#14 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1444 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 14 mar 2016 - 08:50

Może określ się jaki zakres użytku chcesz uzyskać z posiadania takiego pieca?   Czy to do własnego użytku d niedzieli czy też coś więcej itp?

 

Dziękuję kolegom za wspomnienie   mej osoby  ;) .

Chylę czoła.   Tylko nie bardzo już z terminami i nie dał bym radę.  Ale może uda mi sie coś podpowiedzieć na ile będę mógł.   :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 14 mar 2016 - 18:58


#15 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 14 mar 2016 - 20:01

Chodzi o wypiek 30-40 bochenków żytniego chleba ok. 1-1,5 kg na zamówienie..

Wielkość paleniska z tego co się orientuje to gdzis 2m na 1,3m by musiała być, tylko czy komin da rade..i co w takim piecu zainstalować jak szyber itp...

 

Pozdrawiam



#16 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2841 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 mar 2016 - 20:57

popytaj w sklepie , magazynie na Twoim terenie (ze względu na specyfikę to ten teren to może być parę powiatów )  gdzie handlują szamotem kaflami .Taki specjalistyczny sklep  dedykowany materiałom zduńskim kaflą . Tam powinni mieć namiary na zdunów z Twojej okolicy (plus na tych którym wykonywali piece :D  i znać ich opinie)


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 mar 2016 - 20:59


#17 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 15 mar 2016 - 20:20

Taki piec jest do wybudowania, tylko ja bym postawil tak by byl bez komory spalania u dolu, spod z 2 warstw cegiel, i dotego by mial dwie pary drzwiczek, po jednej i drugiej stronie,o ile to mozliwe w tym pomiszczeniu, a wielkosc na 2,5m dl i 1,7 m szerokości. Komin prostokatny z cegly o wymiarach kanału 50x50cm. Sklepienie zaokroglone z podwojnej cegly, oblozony glina i sloma. Sklepienie nie wyzsze niz 60 cm.

#18 pablo__88

pablo__88

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBytów

Napisano 15 mar 2016 - 20:52

W tym problem że komin jest już postawiony i jest to systemowy o średnicy 20cm i palenisko 2,5 na 1,7m nie bedzie za duze?



#19 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 15 mar 2016 - 21:25

pablo_88 , proponuje byś określił , jaka moc uzysksz paląc w piecu w celu jego nagrzania , kominy dobiera sie  do mocy pieca , mam nomogramy które opisują  jaki komin powinien być dobrany do paleniska , pewenie dostaniesz takie ksiażeczki w kazdej hurtowni budowlanej sprzedajacej systemy kominowe , ja mam poradnik Schiedla , z którego korzystam , w publikacjach , które sugerują koledzy pewenie jest opisane  jak w przybliżeniu policzyć  moc pieca , który chcesz  zbudowac , ja bym osobiście potraktował to jako palenisko otwarte i wyliczył moc i dobrał komin na podstawie  przekroju otworu czołowego . Trzeba się liczyc  ze posiadany juz komin nie spełni oczekiwań , Pozostaje Ci tylko już sie uczyć z publikacji  które tu otrzymałes oraz internet . Innym rozwiązaniem jest kontakt z firmami , które remontują piece w piekarniach  , doświadczony fachowiec odpowie Ci napeweno na Twoje pytania.Pozdrawiam Powodzenia 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 15 mar 2016 - 21:27


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Grisza159

Grisza159

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćZąbki/Ostrołęka

Napisano 17 mar 2016 - 10:47

To ja Cie moge zapewnic ze kanal kominowy bedzie za maly i trzeba postawic nowy komin dla pieca bo inaczej nie pojdzie, nawet przy mmiejszym rozmiarze paleniska




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych