Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenno-żytni Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:33

Chyba się zaraziłem pieczeniem chleba.... :facepalm:

Dziś zaryzykowałem i upiekłem chleb według własnego składu, na czuja, modyfikując przepis Pawła.

Piekłem z mąki pszennej typ 500 i żytniej "do wypieku chleba" typ 2000.

 

Bałem się co z tego wyjdzie, ale opłacało się zaryzykować.

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni04.jpg   278,65 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni05.jpg   330,37 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni06.jpg   336,4 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni07.jpg   321,87 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni08.jpg   386,97 KB   8 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Użytkownik miro edytował ten post 25 lut 2016 - 22:51


#2 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1607 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:42

Piękny :)  prawie jak włoska ciabatta  :clap:


Użytkownik Tomasz_65 edytował ten post 25 lut 2016 - 22:59


#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:43

:facepalm:



#4 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:44

A zakwas jaki?  :cool:



#5 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 25 lut 2016 - 22:44

Miro, piękny to on nie jest, mam na myśli kształt ;)  ale za to dobrze upieczony, takie lubię, także gratki :clap:


Użytkownik MariuszB edytował ten post 25 lut 2016 - 22:52


#6 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:46

Miro..co to za kapeć? :cry:



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:53

Jest niższy niż pszenny, nie taki piękny, ale smaczniejszy.

Nad rośnięciem muszę jeszcze popracować.

Zakwasu nie używałem.



#8 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 25 lut 2016 - 22:59

To po co dodawałeś mąkę żytnią?  :rolleyes:



#9 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1607 postów

Napisano 25 lut 2016 - 23:02

z11389524M,Chleb-wloski-Ciabatta.jpg 

:) podobny 



#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 25 lut 2016 - 23:23

To po co dodawałeś mąkę żytnią?  :rolleyes:

Żeby był inny od chleba na samej mące pszennej.

To był eksperyment....lubię tak gotować.

 

Może tu jest przyczyna, że nie wyrósł jak powinien.

Nie mam koszyczka w którym mógłby rosnąć i poszedł na boki.

 

Załączony plik  chleb_pszenno_zytni03.jpg   240,72 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 


Użytkownik miro edytował ten post 25 lut 2016 - 23:26


#11 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 00:19

 Miro poczytaj sobe o makach jak robisz doswiadczenia. nna jest chlonnosc maki zytniej i pszennej. Wilgotnosc obu mak , gradacja itd. To ma wlasnie duzy wplyw na koncowy efekt. Ty dales make zytnia i automatycznie masz inna strukture casta w chlebie, tak jak wyzej napisane, inaczej uroslo przypomna ciabate. 

 Ale wdac ,ze zlapales robala. NAstepnym razem ten chleb przynajmniej piec w foremce, bedzie rosl w gore ;) , a nie rozlewal sie.

 Zycze powodzenia w dalszej pracy nad chlebem :)



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 26 lut 2016 - 01:09

Dziękuje Annam.

Twoje wskazówki są bardzo dla mnie cenne.

Zrobiłem go z:

- 150 g mąki pszennej,

- 150 g mąki żytniej,

- 200 g ciepłej wody + drożdże 10 g

- łyżeczki soli,

- łyżeczki cukru

- 3 łyżki jogurtu (nie miałem maślanki :) )

 

Taka totalna improwizacja.

Następnym razem ciasto będzie rosło w foremce......tylko muszę ją kupić.

 

Postawiłem również mąkę na zakwas, tak więc za tydzień zrobię prawdziwy chleb na  zakwasie.


Użytkownik miro edytował ten post 26 lut 2016 - 01:12


#13 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 01:15

upiekłem chleb według własnego składu,

 

Kształt mi się podoba :thumbsup:



#14 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 26 lut 2016 - 01:20

Zakwasu nie używałem.

 

Drożdżowy ? Po dziurach można się domyśleć :)



#15 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 lut 2016 - 09:16

Ładny chleb, podoba mi się  :clap:



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lut 2016 - 09:17

Miro chyba tez za duzo wody , jak nie masz koszyka dawaj do durszlaka, teraz masz juz baze do kombinowanie ,pierwsze koty za ploty ,dzialaj dalej :)  :thumbsup:



#17 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 09:26

Moim zdaniem bardzo przyzwoity. Na zdjęciach widać bardzo dobrą fakturę wewnątrz chleba. Nie jest suchy, nawet możliwe, że bardzo bardzo subtelnie wilgotny. Bardzo lubię takie chleby. Do tego przyzwoita skórka, nie za gruba. Trochę ci się rozlał, ale to po prostu dlatego, że chleby żytnie (albo z dodatkiem mąki żytniej) po prostu mają do tego tendencję. Im więcej mąki żytniej tym mniejsza szansa na ulepienie bochenka. Proponuję mimo wszystko nie używać foremki, bo nie uzyskasz w niej takiej fajnej skórki. Dobrym rozwiązaniem będzie tzw. koszyk rozrostowy. W tym koszyku ci chleb wyrasta (i trzyma właściwy kształt), a po wyrośnięciu od razu przerzucasz go na blachę piekarnika i pieczesz.



#18 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 26 lut 2016 - 09:58

 

To po co dodawałeś mąkę żytnią?  :rolleyes:

Żeby był inny od chleba na samej mące pszennej.

To był eksperyment....lubię tak gotować.

 

Może tu jest przyczyna, że nie wyrósł jak powinien.

Nie mam koszyczka w którym mógłby rosnąć i poszedł na boki.

 

attachicon.gifchleb_pszenno_zytni03.jpg

 

 

Żeby był inny to musisz żytnią zakwasić, poczytaj. http://adampiekarz.b...chlebowego.html

 

"Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki żytniej konieczne jest jego zakwaszenie"



#19 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 10:06

Jeszcze jedna uwaga. Maka żytnia typ 2000 nie bardzo się lubi z drożdżami. Można używać, spoko, wyszedł ci fajny chleb, ale lepiej albo użyć zakwasu, albo mąki żytniej typ 720. Ale to tylko taka bardziej teoria. W praktyce, jak widać, fajnie ci wyszło.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 10:10

Proponuję mimo wszystko nie używać foremki, bo nie uzyskasz w niej takiej fajnej skórki.  
 

 Tutaj nie masz racji. Jesli masz prawidlowe formy chlebowe, ze skorka nie ma problemu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych