Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenno-żytni Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lut 2016 - 10:23

Zgadzam sie z Annam ,ja jak pieke moj foremkowy to mam bardziej chrupiaca skorke tam gdzie byla foremka niz z gory ,

foremke posypuje otrebami.



#22 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 11:02

 

Proponuję mimo wszystko nie używać foremki, bo nie uzyskasz w niej takiej fajnej skórki.  
 

 Tutaj nie masz racji. Jesli masz prawidlowe formy chlebowe, ze skorka nie ma problemu.

 

Co to są prawidłowe formy chlebowe? Ja mam na myśli zwykłe formy do pieczenia chleba. Nie uzyska się w nich takiej skórki, jak bez formy.


Zgadzam sie z Annam ,ja jak pieke moj foremkowy to mam bardziej chrupiaca skorke tam gdzie byla foremka niz z gory ,

foremke posypuje otrebami.

Wrzuć jakieś zdjęcie, aż jestem ciekawy.



#23 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 11:16

 

 

Proponuję mimo wszystko nie używać foremki, bo nie uzyskasz w niej takiej fajnej skórki.  
 

 Tutaj nie masz racji. Jesli masz prawidlowe formy chlebowe, ze skorka nie ma problemu.

 

Co to są prawidłowe formy chlebowe? Ja mam na myśli zwykłe formy do pieczenia chleba. Nie uzyska się w nich takiej skórki, jak bez formy.


Zgadzam sie z Annam ,ja jak pieke moj foremkowy to mam bardziej chrupiaca skorke tam gdzie byla foremka niz z gory ,

foremke posypuje otrebami.

Wrzuć jakieś zdjęcie, aż jestem ciekawy.

 

 MAsz tutaj link, co ja mam na mysli  http://www.ebay.com....ps=true&viphx=1

 W takiej formie  zawsze bedziesz mial prawidlowa i skorke i jej kolor. Sa matowe, odpowiedniej grubosci . 



#24 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 11:18

Zasadniczo zwykłe blaszane formy. A chleb na zdjęciach ma właśnie miękką skórkę czyli taką jak zawsze z formy. Bez formy jest fajnie chrupiąca.


Użytkownik podwawelska edytował ten post 26 lut 2016 - 11:18


#25 andym

andym

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 11:24

Chleby formowe powinno wypiekać się w wyższych temperaturach. Właściwie tak naprawdę nieosiągalnych w domu.

Wiele również zależy od momentu wybicia chleba formowego z formy. Powinien być wybity bardzo szybko po wypieku, i ostawiony do wystudzenia. Najlepiej na jednej - dwóch krawędzi podparcia.

Później się zaparza, aż do zapadnięcia się boków bochenka.

Pozdrawiam.


Użytkownik andym edytował ten post 26 lut 2016 - 11:26


#26 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 11:26

Podwawelska, czy ty kiedykolwiek nie miales tracji w jakims temacie?  Uwierz mi,  na zdjeciu akurat pokazany jest ciasto a nie chleb, ja pokazalam Tobie forme. Pieke w podobnych tylko starych juz blaszkach, CZy miales kiedys take blaszki u siebie., Sa one ciezkie , duzo bardziej niz te zwykle keksowki, w ktorych pieczesz.  W nich nie ma sily abys mial miekka powierzchnie chleba.

 

 

Wiele zależy od momentu wybicia chleba formowego z formy. Powinien być wybity bardzo szybko po wypieku, i ostawiony do wystudzenia. Najlepiej na jednej - dwóch krawędzi podparcia.

Później się zaparza, aż do zapadnięcia się boków bochenka.

Pozdrawiam.

 No i do tego jeszcze masz odpowiedz fachowca w temacie :D



#27 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 11:29

Podwawelska, czy ty kiedykolwiek nie miales tracji w jakims temacie?

Raczej nie, bo nie zabieram głosu w tematach, na których się nie znam. Ale oczywiście mogę się mylić. Jeżeli uważasz, że jednak gdzieś nie miałem racji to niewykluczone, że tak jest. Jednak - tak jak napisałem - unikam tematów, na których się nie znam.

Masz zdjęcie jakiegoś swojego chleba z takiej formy?


Użytkownik podwawelska edytował ten post 26 lut 2016 - 11:37


#28 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 11:40

Tutaj masz zdjecie , widac ze gora i boki maja ten sam kolor

https://wedlinydomow...hni-robi/page-7


Tutaj widzisz grubosc skorki. Niestety nie jestem dobrym fotografem 

http://www.fotosik.p...66f59162aacd646



#29 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 11:41

Tutaj masz zdjecie , widac ze gora i boki maja ten sam kolor

https://wedlinydomow...hni-robi/page-7

Yhmm, mają ten sam kolor, zgadza się. Ale chyba nie o tym rozmawialiśmy. Ja cały czas mówiłem o chrupiącej skórce, takiej jaką często mają chleby pieczone bez formy. Tam takiej skórki nie ma. Rozmowa o kolorze skóry i o jej chrupkości to dwie różne rozmowy, dwie różne rzeczy.



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 11:54

 Widzisz, w tych blaszkach jakie podaje, nastepuje prawidlowo pieczenie i po wyjeciu mam chrupiaca skorke, niestety przez komputer tego Tobie nie pokaze. 

 Wlasnie sparwdzilam na Twoim blogu, ty pieczesz w foremkach do ciast, twz. keksowkach. Sa one cienkie. I wiele z Twoich chelbow, maja przypieczone ndo i gore a boi nadal pozostaja blade . PAwel, moze warto sprobowac , kupic jedna mala forme i upiec taki chleb, wyjac go od razu i bedziesz zaskoczony. NAprawde moznamec chrupiaca skorke, na foremkowym chlebie.

 Moje chelby zwykle maja rowny kolori skorka uwierz jest chrupiaca. 

 Sa tez tacy magicy, ze nawet chleb  bez formy wychodzi im bez chrupiacej skorki.



#31 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 12:00

Tak, w zwykłych keksówkach piekę. Chociaż coraz rzadziej, bo jednak skłaniam się ku chlebom bez formy. Ale wiadomo, nie wszystkie się da. Akurat na równym kolorze wszędzie to mi kompletnie nie zależy. Właśnie bardziej się dla mnie liczy chrupiąca skórka.

Może kiedyś kupią taką formę. Tylko po to żeby dalej próbować obalić twoją teorię ;) Ale póki co ty wiesz swoje, ja swoje :)



#32 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 12:09

Chleby formowe powinno wypiekać się w wyższych temperaturach. Właściwie tak naprawdę nieosiągalnych w domu. Wiele również zależy od momentu wybicia chleba formowego z formy. Powinien być wybity bardzo szybko po wypieku, i ostawiony do wystudzenia. Najlepiej na jednej - dwóch krawędzi podparcia. Później się zaparza, aż do zapadnięcia się boków bochenka. Pozdrawiam.
 

 To dodaj , a Andym tez wie swoje  :D

 Kup i sie zdziwisz.



#33 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2045 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 lut 2016 - 12:37

Miro, wybacz, że Ci się wtrącę w twój temat.

Ja mam taką foremkę do mojego chleba:

 

Załączony plik  Foremka23.jpg   125,18 KB   3 Ilość pobrań

 

Jest to foremka wojskowa, 43 lata temu jadłem na poligonie chleb pieczony w takich foremkach a teraz mam taką sam. Foremka waży ponad 2kg jest z grubej czarnej blachy. Swego czasu na forum już o niej pisałem i nawet rady od naszych forumowych dziewczyn dostałem. Piekę chleb już parę lat a teraz dowiaduję się, że nie powinno mi nic się upiec! :)

By nie przywierało wysypuję ją kaszką manną o tak:

 

Załączony plik  Forma 01.jpg   68,08 KB   3 Ilość pobrań

 

A tyle ją napełniam:

 

Załączony plik  Forma 05.jpg   58,72 KB   2 Ilość pobrań

 

Jak urośnie tyle:

 

Załączony plik  Forma 06.jpg   49,82 KB   2 Ilość pobrań

 

To piekę w moim malutkim piekarniku i mam coś takiego:

 

Załączony plik  Forma 07.jpg   95,38 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Forma 08.jpg   67,27 KB   2 Ilość pobrań

 

Skórka jest chrupiąca, takiej nie bardzo lubię i ja jem na drugi dzień zmięknie.

Przepis prosty jakich wiele. Dzień wcześniej na noc mieszam mąkę żytnią z zakwasem (0,5kg) dodaję wodę po ugotowanych ziemniakach. Na drugi dzień dodaję mąkę pszenną (0,7kg) i tyle wody by było w miarę luźne ciasto. Następnie dzwonię do żony (jest w pracy) z pytaniem co chce mieć za "śmiecie" w chlebie. Dodaję to co chce, słonecznik, dynię itd.

A mieszam w maszynie:

 

Załączony plik  Mieszanie.jpg   43,51 KB   2 Ilość pobrań

 

I tak co 4 dni już od 5 lat.

 

 


Użytkownik Papcio edytował ten post 26 lut 2016 - 12:48


#34 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 12:41

@ANNAM: A przypomniało mi się coś. Używam też czasami formy naprawdę grubej, solidnej, mam taką jedną lub dwie (zapomniałem o nich, bo rzadko używam). I faktycznie z niej wychodzi chleb o równym kolorze wszędzie. Ale wciąż nie ma to nic wspólnego z chrupiąca skórką. Ona po prostu nie wychodzi.

 

@Papcio: z całym szacunkiem, ale ta skórka wygląda po prostu na twardą (taką też lubię), a nie na chrupiącą. Ale nie wiem, nie znam się, nie było mnie tam...


Użytkownik podwawelska edytował ten post 26 lut 2016 - 12:45


#35 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2016 - 12:46

Przeczytaj jeszcze raz wypowiedz Andym, tutaj tkwi blad u Cibie ,

Chleby formowe powinno wypiekać się w wyższych temperaturach. Właściwie tak naprawdę nieosiągalnych w domu. Wiele również zależy od momentu wybicia chleba formowego z formy. Powinien być wybity bardzo szybko po wypieku, i ostawiony do wystudzenia. Najlepiej na jednej - dwóch krawędzi podparcia. Później się zaparza, aż do zapadnięcia się boków bochenka. Pozdrawiam.


#36 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 12:48

Skoro podpieramy się tą wypowiedzią to zauważ dość istotny fragment: "Chleby formowe powinno wypiekać się w wyższych temperaturach. Właściwie tak naprawdę nieosiągalnych w domu."

 

I błąd, o którym wspominasz wcale u mnie nie występuje. Tak właśnie robię.


Użytkownik podwawelska edytował ten post 26 lut 2016 - 12:49


#37 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 12:52

To piekę w moim malutkim piekarniku i mam coś takiego:

 

Papcio i masz wojskowy chleb, jadłem taki na poligonie i nie tylko :thumbsup:



#38 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 lut 2016 - 13:20

Powiem Wam szczerze, że dawno ,dawno temu moja babcia piekła takie chleby z  cienką  i chrupiącą skórką  [w piecu chlebowym] Nie wiem nawet z jakiej mąki były te chleby ,ale ta skórka,a w szczególności piętki z tego chleba były poodcinane ze wszystkich stron.

Do dziś nie udało mi się upiec takiego właśnie chleba...



#39 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1708 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lut 2016 - 13:24

Oj ludzie, ludzie. Raz chleb nie jest chlebem za chwilę blacha nie jest blachą, skórka nie jest skórką  i.t.d :facepalm:

Miro, Papcio i inni - którzy wstawiliście fotki. Super ... -ok., żeby było poprawnie- pieczywa :clap: 



#40 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14172 postów

Napisano 26 lut 2016 - 14:45

Grzecznie siedzę i czytam .....w chlebach im nie podskoczę :D ..... ale nie o to chodzi.

Cieszę się z tego co na razie mi wyszło, a rady sobie zapamiętam na przyszłość.

Dyskutujcie dalej.

Jest rzeczowo i kulturalnie, a to najważniejsze.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych