Skocz do zawartości

Chleb pszenno-żytni na maślance - Miro


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się chyba zaraziłem....

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem maślanki.

 

Skład:

 

- 200 g mąki pszennej,

- 100 g mąki żytniej,

- 250 g ciepłej wody + drożdże 15 g

- 1,5 łyżeczki soli,

- 1,5 łyżeczki cukru

- 3 łyżki maślanki

 

Na razie nie kroję ..... bo kroić ciepłego nie wolno. 

 

post-39755-0-04103700-1456520768_thumb.jpg

 

post-39755-0-49899500-1456522427_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.

W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej.

Edytowane przez podwawelska

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówisz wody ująć? Ok, tak zrobię następnym razem.

Temperatura 250 C przez 30 minut, potem 220 C przez 15 minut i ostatnie 15 minut na wyłączonym piekarniku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.

Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to od wody którą w foremce wstawiłem do piekarnika?

Sporo było pary po 30 minutach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.

W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej.

 

Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.

Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka...

 

Generalnie to przy chlebie drożdżowym powinno być ok. 60-65% mokrego do suchego... Pomijam polemikę o wilgotności mąki.

Z chlebem na zakwasie jest o tyle gorzej, że każdy posiada zakwas bardziej lub mniej przerobiony, dodaje aktywny, lub robi zaczyn, chce foremkowy "lany" czyli wilgotny lub o strukturze tego bochenkowego itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A  to dzisiejszy poranny wypiek, klasyczny chleb pszenno-żytni z krzyżem, na zakwasie z dodatkiem drożdży,  z gotowej mieszanki chlebowej 45-55%, z której to od lat piekę i którą już parokrotnie opisywałem. http://www.berteqvarn.se/hushall/ragmjol/

post-49725-0-15305200-1456559820_thumb.jpg

post-49725-0-57404700-1456559829_thumb.jpg

post-49725-0-36171400-1456559842_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.