miro Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Trochę się chyba zaraziłem....Chleb pszenno-żytni z dodatkiem maślanki. Skład: - 200 g mąki pszennej,- 100 g mąki żytniej,- 250 g ciepłej wody + drożdże 15 g- 1,5 łyżeczki soli,- 1,5 łyżeczki cukru- 3 łyżki maślanki Na razie nie kroję ..... bo kroić ciepłego nie wolno. Edytowane 26 Lutego 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Na razie nie kroję ..... bo kroić ciepłego nie wolno.Święta prawda. Wątrobę na drugą stronę wywala .Ładny...Pozdrawiam. Edytowane 26 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej. Edytowane 26 Lutego 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2016 Mówisz wody ująć? Ok, tak zrobię następnym razem.Temperatura 250 C przez 30 minut, potem 220 C przez 15 minut i ostatnie 15 minut na wyłączonym piekarniku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2016 No to temperatura spoko. Bo taka dziwna konsystencja w środku jest. Może to od nadmiaru wody. Ale na zewnątrz bardzo ładny Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2016 Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2016 Może to od wody którą w foremce wstawiłem do piekarnika?Sporo było pary po 30 minutach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2016 Wody w foremce nie powinno być więcej jak pół szkl.,ale wystarczy przy wkładaniu chleba porzadnie spryskać piekarnik i powtórzyć tę czynność po 10-15 mnin. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2016 Dzięki....zapamiętam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2016 A pekniecia na chlebku sa naturalne czy jakies takie nie udane ciecie skorki przed pieczeniem.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2016 Nie mam żyletki.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2016 Mirek.. Noz do podcinania dywanow/wykadzin.. Jak robie w "Chlebomacie" to stosuje.. i jakos daje sie czysto naciac.. Chlebki w Twoim stylu dojda do perfekcji... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2016 Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej. Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka... Generalnie to przy chlebie drożdżowym powinno być ok. 60-65% mokrego do suchego... Pomijam polemikę o wilgotności mąki.Z chlebem na zakwasie jest o tyle gorzej, że każdy posiada zakwas bardziej lub mniej przerobiony, dodaje aktywny, lub robi zaczyn, chce foremkowy "lany" czyli wilgotny lub o strukturze tego bochenkowego itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lutego 2016 A to dzisiejszy poranny wypiek, klasyczny chleb pszenno-żytni z krzyżem, na zakwasie z dodatkiem drożdży, z gotowej mieszanki chlebowej 45-55%, z której to od lat piekę i którą już parokrotnie opisywałem. http://www.berteqvarn.se/hushall/ragmjol/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.