Skocz do zawartości

Pieczemy chleb - dyskusja


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

2łyżeczki octu,

Jaką funkcję pełni ocet?

Zaciekawił mnie ten składnik 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chlebem mogę się pochwalić:

 

post-39755-0-44529400-1457555856_thumb.jpg

 

ale bułeczki niestety ...... i pomyśleć, że starczyło tylko pięć minut nieuwagi.  :facepalm:

 

post-39755-0-04146900-1457555869_thumb.jpg

 

Na szczęście doły bułek można jeść.

Chociaż tyle. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

attachicon.gifbulki.jpg

 

Na szczęście doły bułek można jeść.

Tylko na niedzielę się postaraj, żeby całe dało się zjeść.  :D  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

doły bułek można jeść.

Rozbawiony do łez, pozdrawiam 

Chlebek cacy. :)

[Wcześniej tnij, wcześniej sadzaj do pieca (z mniejszym rozrostem) ]

Znajdź gdzieś temat o oczkowaniu kęsów. Duża pomoc w rozpoznaniu czasu wsadu. 

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czego od nich chcesz? Swojskie! :laugh::D;)

Jak ja upiekłem, to nawet gwoździe nie dało się wbić! kaczki nie chciały jeść! a żona takim wzrokiem patrzyła na mnie... jakoż przeżyłem! :cry: :cry:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczesny Miro Zbój. 

Dokładnie!

Wczesny Zbój Madej w wersji bułkowej...... :D  :thumbsup:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak ja upiekłem, to nawet gwoździe nie dało się wbić! kaczki nie chciały jeść! a żona takim wzrokiem patrzyła na mnie... jakoż przeżyłem

@Papcio,

:hug:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko na niedzielę się postaraj, żeby całe dało się zjeść.   

Jaką niedzielę?

Chleb jutro zniknie to się nowy upiecze z bułeczkami.... tylko teraz górnej grzałki nie zobaczą! :rolleyes:


Miro .

Kiedyś często korzystałem z przepisów tej Pani.

Spróbuj a nie będziesz zawiedziony--.niemiecki i ukraiński palce lizać.

 

http://www.mojewypieki.com/post/niemiecki-wiejski-chleb-zytnio-pszenny-na-zakwasie

Dzięki .... :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką niedzielę?

Najbliższą.  :D

Coś do bułek ze zlotu mogę zostawić.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

[Wcześniej tnij, wcześniej sadzaj do pieca (z mniejszym rozrostem) ] Znajdź gdzieś temat o oczkowaniu kęsów. Duża pomoc w rozpoznaniu czasu wsadu. 

Mógłbyś coś więcej napisać?

Chętnie się podszkolę.... :)  


 

 

Coś do bułek ze zlotu mogę zostawić.

Spokojna Twoja rozczochrana ....podszkolę się! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie dość o rozroście :

Jeśli kęs ciasta poddaje się lekkiemu naciskowi palca i w cieście pozostaje ślad, z lekkim, naprawdę lekkim "sprężynowaniem"  uznajemy, że gara, rozrost jest ok do cięcia, - jeśli zgodnie z recepturą ma nastąpić.  Odstawiamy dalej na krótki czas do dojrzenia kęsa .. Na powierzchni ciasta, pojawią się malutkie ślady po uchodzącym do otoczenia dwutlenkiem węgla. To oczka. Znak, że już czas. Najwyższy czas. Za chwilę może być za późno.  ;)

Cała frajda z trafieniem w garę . :)

Pozdrawiam.

Pieczenie to tyle radości. :D

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w pracy robiłem swoje a syn inwestora pod moim skromnym okiem robił bułeczki wg mojego tak mi się wydaje eksperymentu na wodzie z ogórków

 

Gdzieś jest przepis? Jak nie to poproszę.

 

 

No i Mirka wzięło...

 

Na całego.

Pieczenie chleba, to straszna frajda.....zwłaszcza jak wyjdzie. :D

A ten mi chyba coraz lepiej wychodzi.

 

post-39755-0-73611800-1457559263_thumb.jpg

 

 

Pieczenie to tyle radości.

Dzięki za wyjaśnienie.  :thumbsup:  

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

500g mąki pszennej 650, ja zmieszałem z żytnią 50/50

30g roztopionego masła

10g soli

2 łyżki cukru

25g świeżych lub 7g suchych drożdży

30ml wody

250ml wody z ogórków kiszonych

30ml oliwy/oleju

 

Mieszam jak leci, czy jest jakiś myk?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.