miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #26 Posted March 3, 2016 Dziękuje.Mam pytanie.Co oznacza że zakwas ma 200% mocy, albo jak w przepisie powyżej 130% hydracji?Jak mam poznać, jaką moc ma zakwas? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481810 Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 3, 2016 Report Share #27 Posted March 3, 2016 130% hydracji to ilosc wody w stosunku do maki. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481811 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #28 Posted March 3, 2016 Mirku ja daję 200-220g wczoraj wieczorem dokarmionego, łącznie ok. 450g mąki takiej jaką chcesz ale najczęściej 300g pszennej/ 150g żytniej, Ok. 180-200ml wody, 10g soli. Powtarzalność zapewne widziałeś Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481814 Share on other sites More sharing options...
Light At Dawn Posted March 3, 2016 Report Share #29 Posted March 3, 2016 jeśli robisz zakwas dokarmiając go równą ilością wody i mąki to masz 100% hydracji,jak chcesz więcej % to trzeba trochę więcej wody,można to dokładnie obliczyć,ale wystarczy dodać łyczka więcej wody i obserwować konsystencję ciasta. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481816 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #30 Posted March 3, 2016 Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481818 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #31 Posted March 3, 2016 Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni. W ten sposób w 5 dzień upiekłem swój pierwszy... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481820 Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 3, 2016 Report Share #32 Posted March 3, 2016 Ja tez moj robilam 100% i po pieciu dniach pieklam Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481821 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #33 Posted March 3, 2016 To pewnie z tym zakwasem jest tak samo jak z peklowaniem.....Każdy robi jak uważa. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481823 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 3, 2016 Report Share #34 Posted March 3, 2016 Ma się robić 7 dni.Poczytaj dokładnie tę stronę, znajdziesz sporo przydatnych informacji. http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481824 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #35 Posted March 3, 2016 No tak nie do końca. Zakwas musi pracowac, jednemu idzie leniwie, drugiemu spierdziela ze słoja. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481827 Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 3, 2016 Report Share #36 Posted March 3, 2016 Ja swoj juz nie raz ganialam po szafce teraz zawsze cos podstawiam pod sloik Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481828 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 3, 2016 Report Share #37 Posted March 3, 2016 Jadę jutro po mąkę na zakwas... Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481831 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #38 Posted March 3, 2016 A ja zamiast coś podłorzyć to chodziłem co 2 godz. go mieszać! ot mądry! Ale tylko raz... Teraz wstawiam do wiadereczka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481832 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #39 Posted March 3, 2016 No tak nie do końca. Zakwas musi pracowac, jednemu idzie leniwie, drugiemu spierdziela ze słoja. To ja mam leniwca.... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481834 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #40 Posted March 3, 2016 Może ma ciut chłodno... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481835 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #41 Posted March 3, 2016 (edited) Zakwas trzymam w kuchni na półce, to chyba ma dobre warunki. Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. Z drugiej strony piekłem już chleb pszenny, ale on był inny niż ten sklepowy.Był jaśniejszy i smak też inny. To jak upiec taki typowy chleb? Edited March 3, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481836 Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 3, 2016 Report Share #42 Posted March 3, 2016 Ja pieke tez pszenny na zakwasie ,taki bez formy,wyrastaw koszyku. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481839 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #43 Posted March 3, 2016 Mirek zajrzyj do moich. Pierwsze chleby na zakwasie są TYLKO z mąki 450 z Lidla! Moja LP nie przepada za mąką żytnią i rósł pięknie. Odszukałem przykład: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-może-mi-się-upiecze/?p=420856 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481841 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Author Report Share #44 Posted March 3, 2016 Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481849 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 3, 2016 Report Share #45 Posted March 3, 2016 Tak że rób swoje tak jak chcesz, zmienić, kombinować zawsze zdążysz. Ja z lenistwa nie zrobiłem jeszcze zakwasu pszennego, a mąką w szawce stoi i czeka... Tylko po co... A dlaczego nie pamiętaj że zakwas to nie drożdże piekarskie i bardziej lubi ciepło. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481852 Share on other sites More sharing options...
podwawelska Posted March 4, 2016 Report Share #46 Posted March 4, 2016 (edited) Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. Co do zasady tak. Ale wiadomo, teoria teorią, a życie życiem. Możesz równie dobrze zrobić pszenny na zakwasie i żytni na drożdżach. Więc nie przejmuj się tym i dalej pielęgnuj swój zakwas. Podstawowe zasady warto (i trzeba) znać, ale wszystko weryfikuje życie i praktyka. Eksperymentuj, a wtedy zobaczysz jaki chleb ci najbardziej pasuje.Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. Lubisz oliwki? Jeśli tak, to polecam ten, naprawdę jest w porządku: http://www.chleby.info/2015/01/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami.htmlRobię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni.Generalnie już nawet po 4 dniu się powinien nadawać. Ale im dłużej go robisz tym będzie mocniejszy. Generalna zasada jest taka, że im zakwas starszy tym mniejszej jego ilości używasz do pieczenia, bo jest silniejszy. Edited March 4, 2016 by podwawelska Quote ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-481878 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 9, 2016 Author Report Share #47 Posted March 9, 2016 Zakwas skisł, ale to nic, dzięki teku wypracowałem chyba własny skład ciasta na chleb.... Dziś z tego samego ciasta piekę chleb i bułki....ło matko co to wyjdzie..... Pytanie do was o ciasto.Przy wyrabianiu robotem i po pierwszym wyrośnięciu, ciasto klei się do ścianki miski.Czy tak może być, czy czegoś jest za dużo, lub za mało? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-483474 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 9, 2016 Report Share #48 Posted March 9, 2016 Zakwas skisł Miro zakwas to ma taki troche podejrzany zapach. NApisz wiecej co sie z nim stalo.Co do klejenia sie ciasta, to ono powinno na poczatku takie byc, ale po wyrobieniu ladnie odchodzi i od reki czy tez od miski w robocie.TAk na prawde to ciezko pisac jesli sie nie widzi tego. Wstaw zdjecia Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-483475 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 9, 2016 Author Report Share #49 Posted March 9, 2016 (edited) Może faktycznie zakwas był dobry, a ja go wyrzuciłem.... Nie zrobię już zdjęcia, bo już piekę, ale następnym razem wrzucę fotkę.Po wyrośnięciu cisto lekko klei się do miski i do ręki też.Ale jak posypię ręce mąką, to nie mam problemu i spokojnie formuję bochenek. Dałem górną grzałkę żeby zarumienić bułki na pięć minut i się spaliły Edited March 9, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-483483 Share on other sites More sharing options...
ab48 Posted March 9, 2016 Report Share #50 Posted March 9, 2016 Miro, w tym samym czasie piecze się i moj chlebuś. Po wielu eksperymentach i próbach wybrałem najprostszy: pół kg mąki pszennej chlebowej, pół kg mąki żytniej chlebowej, łyżeczka cukru, 3 łyżeczki soli, 2łyżeczki octu, 4,5 szklanki wody, 2,5 łyżeczki drożdzy suchych. Wszystko razem mieszam łyżką drewnianą ok. 3 min. I zostawiam do wyrośnięcia. Po tym odgazowuję i do 2 keksówek posmarowanych smalcem. Gdy wyrośnie, wrzucam do piekarnika nagrzanego 230 st. Na 10 min. A po tym obniżam do 170 i piekę ok. 40 min. Czasami dodaję czarnuszki a zawsze trochę siemienia. Piekłem wczesniej z mąk sklepowych ale to nie były te smaki. Mąkę mam z młyna. Najważniejsze: cała familia jest zauroczona moim chlebem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/2/#findComment-483486 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.