yogi Posted March 20, 2016 Report Share #101 Posted March 20, 2016 Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu. A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-485916 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 21, 2016 Report Share #102 Posted March 21, 2016 Chyba kolega ZAMOS nie przeczytał ze zrozumieniem... AnnaM powiedziała doklkadnie to samo a ja się do tego odniosłem z potwierdzeniem/zrozumieniem niedosłownym tłumaczeniem. Najważniejsze jednak zostało wyjaśnione Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486421 Share on other sites More sharing options...
ZAMOS Posted March 22, 2016 Report Share #103 Posted March 22, 2016 Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu.A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ Słabo mówię po niemiecku, ale tam też pisze, że drożdże w soli giną i działają tylko enzymy. Nie znam tej techniki wyrabiania ciasta na bółki, ale na sto procent wypróbuję i to. Sól jest ważna w cieście, bo podnosi walory smakowe i to znacznie, ale zbyt duża jej zawartość może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie, albo będzie wyrastało długo. Ja jestem amatorem i pomimo mojego już dość zaawansowanego wieku nadal się uczę. Między innymi dlatego się u was zarejestrowałem. Tradycja pieczenia chleba w domu zanikła i mało kto umie to prawidłowo zrobić. Wprawdzie ja już jestem zadowolony z tego co mi się udaje, ale nie znaczy to, że nie można zrobić tego lepiej. Dlatego też myślę tu wszyscy coś tam piszemy. Nastawię zaraz sól z drożdżami jak jest tam w przepisie, jutro to upiekę i spróbuję. Jak wyrośnie to zapewne będzie dobre. Piekę chleb już kilka lat i kiedyś tuż przed mieszaniem ciasta wsypałem łyżkę grubej himalajskiej soli do zakwasu, Wymieszałem (bo zepsuł mi się młynek do soli) i chleb mi nie wyrósł. By nie zmarnować na drugi dzień zrobiłem wpierw nowe ciasto z solą do mąki, wymieszałem z tym co nie wyrosło i upiekłem dwa wspaniałe chleby dzieląc się z sąsiadem tym wypiekiem. Tak więc to tylko moje spostrzeżenia w trakcie pieczenia chleba żytniego na zakwasie, bez stosowania zwykłych drożdży. Na drożdżach piekę bułki. Są znakomite i nie przeszkadza mi w nich zapach drożdży.Ciekaw jestem jak wyjdzie bułka w której użyję osolonych drożdży. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486601 Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 22, 2016 Report Share #104 Posted March 22, 2016 Wlasnie tak jak piszesz chodzi o unieszkodliwienie drozdzy, ciasto wyrasta na samych enzymach. Bardzo dobra chalka, lekko slodko-slonawa, ciasto tez pieknie wyrasta a po upieczeniu jest puszysta z drobnymi porami. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486715 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted March 22, 2016 Report Share #105 Posted March 22, 2016 Yogi a mozna prosic oprzetlumaczony przepis na polski Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486752 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 21, 2023 Report Share #106 Posted January 21, 2023 W kącikach forowiczów pokazywane i komentowane są chleby z własnych wypieków. Teraz pracuje w piekarni i nasze pieczywo na zakwasie jest bardzo popularne tutaj. Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach.Jest wykonany całkowicie na zakwasie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810183 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 22, 2023 Report Share #107 Posted January 22, 2023 Zakwas zakwasem. Można przepis? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810188 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 22, 2023 Report Share #108 Posted January 22, 2023 Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach. Aniu, widac ksztalt ukladanych dziurek. To pokazuje jak zostal chleb zlozony i wypiek jest rowny. Bez kieszeni powietrza, co jest bardzo wazne w pieczywie. Zakwas jest silny i ciasto spokojnie wyrastalo ( cgyba byla rowna , bez zmian niska temperatura). Taki chleb, nawet po tygodniu jest bardzo smaczny i co najwazniejsze, predzej sie zeschnie niz splesnieje. Toijest chleb zwijany recznie, porzynajmniej tak mi sie wydaje, dla mnie pieczenie chleba to rzemioslo i sztuka. Bo niestety sa i tacy magicy, ktorzy potrafia wszystko zmarnowac. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810240 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2023 Report Share #109 Posted January 22, 2023 Po zatym , chleb wymaga czasu zeby byl ladnie wypieczony i smaczny ,na skroty nigdy tego nie da sie osiagnac . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810261 Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted January 22, 2023 Report Share #110 Posted January 22, 2023 Witam, Nasze dzisiejsze wypieki: Chleb na zakwasie ze słonecznikiem, płatkami owsianymi i czarnuszką. Posypany makiem i sezamem Bułki do hamburgerów: a na deser jabłecznik z Szarej Renety: Pozdrawiamy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810295 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 22, 2023 Report Share #111 Posted January 22, 2023 Krzysztofie, aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz. Bedziesz mial bulki ksztaltem plasmid z obu stron I beda wyrosniete na szerokosc. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810372 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 23, 2023 Report Share #112 Posted January 23, 2023 aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz. Annam, dobrze rozumiem że chodzi o pierwsze 10min. wypiekania a nie wyrastania, tak? Nasze dzisiejsze wypieki: :clap: Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810508 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 23, 2023 Report Share #113 Posted January 23, 2023 Tak Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810510 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 23, 2023 Report Share #114 Posted January 23, 2023 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810514 Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted January 23, 2023 Report Share #115 Posted January 23, 2023 Aniu, Bardzo dziękuję za fachową poradę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810555 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 24, 2023 Report Share #116 Posted January 24, 2023 Krzysztof, to co wiem, z mila checia sie dziele Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810616 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.