Jump to content

Recommended Posts

Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu.

A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture  https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ 

• Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Chyba kolega ZAMOS nie przeczytał ze zrozumieniem... AnnaM powiedziała doklkadnie to samo a ja się do tego odniosłem z potwierdzeniem/zrozumieniem niedosłownym tłumaczeniem.

Najważniejsze jednak zostało wyjaśnione ;)

Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu.

A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture  https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ 

Słabo mówię po niemiecku, ale tam też pisze, że drożdże w soli giną i działają tylko enzymy. Nie znam tej techniki wyrabiania ciasta na bółki, ale na sto procent wypróbuję i to. Sól jest ważna w cieście, bo podnosi walory smakowe i to znacznie, ale zbyt duża jej zawartość może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie, albo będzie wyrastało długo. Ja jestem amatorem i pomimo mojego już dość zaawansowanego wieku nadal się uczę. Między innymi dlatego się u was zarejestrowałem. Tradycja pieczenia chleba w domu zanikła i mało kto umie to prawidłowo zrobić. Wprawdzie ja już jestem zadowolony z tego co mi się udaje, ale nie znaczy to, że nie można zrobić tego lepiej. Dlatego też myślę tu wszyscy coś tam piszemy. Nastawię zaraz sól z drożdżami jak jest tam w przepisie, jutro to upiekę i spróbuję. Jak wyrośnie to zapewne będzie dobre. Piekę chleb już kilka lat i kiedyś tuż przed mieszaniem ciasta wsypałem łyżkę grubej himalajskiej soli do zakwasu, Wymieszałem (bo zepsuł mi się młynek do soli) i chleb mi nie wyrósł. By nie zmarnować na drugi dzień zrobiłem wpierw nowe ciasto z solą do mąki, wymieszałem z tym co nie wyrosło i upiekłem dwa wspaniałe chleby dzieląc się z sąsiadem tym wypiekiem. Tak więc to tylko moje spostrzeżenia w trakcie pieczenia chleba żytniego na zakwasie, bez stosowania zwykłych drożdży. Na drożdżach piekę bułki. Są znakomite i nie przeszkadza mi w nich zapach drożdży.

pict0008.jpg?ssl=1&w=450

Ciekaw jestem jak wyjdzie bułka w której użyję osolonych drożdży.

• 6 years later...

W kącikach forowiczów pokazywane i komentowane są chleby z własnych wypieków.

Teraz pracuje w piekarni i nasze pieczywo na zakwasie jest bardzo popularne tutaj. 

Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach.

Jest wykonany całkowicie na zakwasie.

post-40040-0-05846700-1674344754_thumb.jpg  post-40040-0-82409900-1674344774_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach.

Aniu, widac ksztalt ukladanych dziurek. To pokazuje jak zostal chleb zlozony i wypiek jest rowny. Bez kieszeni powietrza, co jest bardzo wazne w pieczywie. 

Zakwas jest silny i ciasto spokojnie wyrastalo ( cgyba byla rowna , bez zmian niska temperatura). 

Taki chleb, nawet po tygodniu jest bardzo smaczny i co najwazniejsze, predzej sie zeschnie niz splesnieje.

Toijest chleb zwijany recznie, porzynajmniej tak mi sie wydaje, dla mnie pieczenie chleba to rzemioslo i sztuka. Bo niestety sa i tacy magicy, ktorzy potrafia wszystko zmarnowac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Po zatym , chleb wymaga czasu zeby byl ladnie wypieczony i smaczny ,na skroty nigdy tego nie da sie osiagnac .

Witam,

Nasze dzisiejsze wypieki:

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem, płatkami owsianymi i czarnuszką. Posypany makiem i sezamem

post-70976-0-33056400-1674394243_thumb.jpg

post-70976-0-71615400-1674394257_thumb.jpg

Bułki do hamburgerów:

post-70976-0-39756500-1674394301_thumb.jpg

a na deser jabłecznik z Szarej Renety:

post-70976-0-03944300-1674394318_thumb.jpg

Pozdrawiamy 

Krzysztofie, aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz. Bedziesz mial bulki ksztaltem plasmid z obu stron I beda wyrosniete na szerokosc.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz.

Annam, dobrze rozumiem że chodzi o pierwsze 10min. wypiekania a nie wyrastania, tak?

Nasze dzisiejsze wypieki:

:clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216