Skocz do zawartości

Technologia produkcji wyrobów z mięsa bobra


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

W niektórych rejonach kraju uruchomiono odstrzał redukcyjny bobrów, więc pozyskane w ten sposób mięso może być legalnie przerabiane na przetwory wędliniarskie i inne.

Niebawem, dzięki naszemu Koledze, wrzucę tutaj receptury na kilka ciekawych wyrobów z bobra.

Na razie proszę pamiętać że:

1. Mięso z bobra MUSI być zbadane na obecność włośni. Zalecenia lekarzy weterynarii przy PZŁ.

2. Do produkcji powinno się używać 50-60% mięsa bobrzego w stosunku do ilości innych mięs.

3. Zaleca się zastąpienie tłuszczu z bobra tłuszczem wieprzowym. 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś posiada mięso z bobra, proszę je zapeklować tak jak wieprzowinę z tym, że na 5-7 dni. Mam nadzieję, że do tego czasu będą już na naszym forum odpowiednie przepisy i receptury.

Gonzo, na razie nie ma prawnego obowiązku badania mięsa z bobra na obecność włośni, gdyż zwierzęta te są pod ochroną. Badanie zalecają lekarze weterynarii, szczególnie współpracujący z PZŁ. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo, na razie nie ma prawnego obowiązku badania mięsa z bobra na obecność włośni, gdyż zwierzę te sa pod ochroną. Badanie zalecają lekarze weterynarii, szczególnie współpracujący z PZŁ. 

 

Strzeżonego :thumbsup: A jak lekarze PZŁ zalecają, to coś jest na rzeczy  :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślę zwłaszcza, że zwierzęta te są od dawna pod ochroną i nie było potrzeby umieszczania informacji o konieczności badania mięsa bobrzego w przepisach weterynaryjnych. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.