Skocz do zawartości

Kabanosy wieprzowe @halusi@ co robię nie tak?


kalibrodka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pierwszy raz piszę na forum, choć jestem tu od 2 lat a przeglądam stronę od 4 i robię wędliny od 3 lat, mam pytanie dot. kabanosów wieprzowych @halusi@, co robię nie tak? wszystko zgodnie z przepisem a kabanosy wyszły nieco suche, jakby straciły cały tłuszcz

dziękuję z góry za odpowiedź

kalibrodka

post-62679-0-79878100-1456746791_thumb.jpg     post-62679-0-27706600-1456747000_thumb.jpg

post-62679-0-20918800-1456746860_thumb.jpg     post-62679-0-53978400-1456746933_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj, napisz dokładnie jakich rodzajów i klas mięsa użyłeś, jakie temperatury wędzenia, pieczenia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wieprzowina I - szynki tj. 1.5 kg

wieprzowina II - boczek chudy, łopatka -1.5 kg, podgardle 2 kg

- osuszanie w temp do 60 st.
- wędzenie w temp. 45-70 st.C 1,5 godz
- pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 35 min
- schłodzenie na powietrzu

zgodnie z przepisem

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi

Edytowane przez kalibrodka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

A czy poszczególne klasy były mielone na odpowiednich oczkach? Bo mi się jakoś wydaje że farsz jest bardziej zmielony? Albo napisz czym nadziewałeś? Maszynką czy nadziewarką?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź termometr. Z przekroju wynika, że temperatura wędzenia była dużo większa. Podanie w przepisach temperatur nie zawsze idzie w parze z wyrobami. Najczęstszą przyczyną niepowodzeń, jest błędne wskazanie termometru. Np. termometry kotłowe potrafią wskazać 50% błędu zimą. Elektroniczne nawet do 20%. Na rynku jest więcej bubli niż konkretnych urządzeń pomiarowych. Niestety odpowiednie termometry zaczynają się od 50 zł. 

post-40431-0-31361500-1456820810.jpg

Termometr ze zintegrowaną sondą immersyjną (ostrzową) wykonaną z ze stali nierdzewnej. Miernik przeznaczony jest przede wszystkim do kontroli temperatury żywności oraz płynów. Zaostrzona sonda umożliwia penetrację mierzonego produktu. Duża wytrzymałość sondy na zginanie pozwala na stosowanie urządzenia do pomiarów temperatury produktów zamrożonych. Wskazania temperatury mogą być wyświetlane w °C lub °F. Miernik zasilany jest z 1,5V baterii typ LR44. Posiada funkcję automatycznego odcięcia zasilania po 20 min. bezczynności. 
Przeznaczenie: kontrola temperatury żywności, cieczy, w przemyśle spożywczym, motoryzacyjnym, chemicznym, chłodnictwie, w hodowli roślin, fotografice, laboratoriach, itd. 

Zalety 

      * Szeroki zakres pomiarowy –40°C ~ +250°C 
      * Wysoka dokładność pomiarów 
      * Sonda wykonana ze stali nierdzewnej 
      * Szybki czas reakcji 
      * Możliwość wyboru jednostek pomiarowych °C/°F 
      * Automatyczne odcięcie zasilania po 20 min. 
      * Wodoszczelna obudowa 


PARAMETRY TECHNICZNE 
Pomiar temperatury 
Zakres pomiaru -40 ~ +250°C 
Dokładność pomiaru 1,5°C ±2° dla całego zakresu 
Rozdzielczość 0,1° dla całego zakresu 
Jednostki pomiarowe °C/°F 
Warunki pracy i składowania 
Zakres temperatur i wilgotności pracy 0 ~ +40 °C < 80 % rh bez kondesacji 
Zakres temperatur i wilgotności przechowywania -10 ~ +60°C < 80 % rh bez kondesacji 
Kompatybilność elektromagnetyczna znak CE 
Zasilanie 
Bateria 1,5V DC typ LR44 
Samoczynny wyłącznik zasilania po 20 minutach bezczynności 
Parametry mechaniczne 
Wyświetlacz LCD 
Typ czujnika Sonda immersyjna L=120mm φ 3,6mm 
Czas odpowiedzi 2 sek. 
Wymiary zewnętrzne przyrządu 150 x 38 x 28 mm 
Waga 22g 
Wyposażenie bateria 1,5V LR44, osłona sondy pomiarowej, instrukcja obsługi

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

termometr jest niby ok, wielokrotnie sprawdzony, mieliłam chude i część tłustego na oczkach 8 mm, połowę tłustego na 4 mm a nadziewałam maszynką

filemonek chyba masz rację bo kiedyś już tak załatwiłam zwykłą kiełbasę

Edytowane przez kalibrodka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sitka masz drobniejsze, bo 8 i 4, ale część tłustego mieliłaś i tak na 8-ce, to powinno być go widać.

A u ciebie jakby się zgubiło.

No i zdjęcia przekłamują kolory i przez to gorzej widać wyrób.

Używałaś peklosól?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A u ciebie jakby się zgubiło.

 

Bo się wytopiło.Za wysoka temp. wędzenie + podpiekanie moim zdaniem za długie i w efekcie tłuszcz popłynął.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może tak być jak piszecie, choć po zdjęciach tego nie widać.

Albo tak kolor przekłamuje.

Nie wiadomo tez ile było boczku?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wieprzowina II - boczek chudy, łopatka -1.5 kg, podgardle 2 kg

 

Co do skladu mięsa jest niezgodność ...

 

Kabanosy wieprzowe

 

 

''Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg

Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg''

 

W/g mnie jest mało masy mięsnej... czyli tylko 30% wpI...

Wyraznie pisze 1.5 kg okrawki z szynki lub łopatki czyli wpII .

W skladzie Twoich kabanosów jest za dużo tłustego, ktore podczas wędzenia najprawdopodobniej się wytopi. Stąd wędlina wygląda na wysuszoną ...

Proponuję prześledzić temat i zrobić dokladnie jak mówi przepis.

Podejrzewam że jednak podczas wędzenie musiała Ci skoczyć temp wyższa niż piszesz.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyraznie pisze 1.5 kg okrawki z szynki lub łopatki czyli wpII .

 

Halusiu nie ma lub?

Może tak odczytała przepis:

Okrawki z szynki....?kg, łopatki 1,5kg, podgardle 2kg

 

Halusia ja bym poprawił skład na 

Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg

Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek lub łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg''

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu nie ma lub? Może tak odczytała przepis: Okrawki z szynki....?kg, łopatki 1,5kg, podgardle 2kg

 

Miro... wszystko się zgadza, ale boczek w ogóle nie był brany pod uwagę :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia ja bym poprawił skład na  Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek lub łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg''

Generalnie mięso z łopatki jest bardziej kleiste niż szynki lub np. biodrówki.

Biorąc pod uwagę pożądaną cechę, jaką jest kruchość kabanosów, wykluczyłabym wyłącznie łopatkę w roli II.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy poszczególne klasy były mielone na odpowiednich oczkach? Bo mi się jakoś wydaje że farsz jest bardziej zmielony? Albo napisz czym nadziewałeś? Maszynką czy nadziewarką?

mam pytanie, czy ma jakieś znaczenie czym nadziewam?, nadziewarką czy maszynką?, sama mam czasami wrażenie, że farsz wychodzący z maszynki przy nadziewaniu jest jakby bardziej miałki (taka mazia) niż ten, który wkładam i czy nadziewarka, na zamieszczonym zdjęciu może się sprawdzić na początek?

dzięki z góry za rady

post-62679-0-25350900-1456903272_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy jaką maszynką, bo np. 5 lub 8 to farsz będzie jeszcze miażdżony podczas napełniania jelit. Nadziewarka taka jak na obrazku służyła mi raptem osiem miesięcy (bardzo słaby gwint na śrubie )

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.