Skocz do zawartości

Żelatyna/Agar/Guar itp.


Rekomendowane odpowiedzi

Mam to w firmie.

Kolega się tym zajmuje na All...

Zrobił kiedyś na szybko kisiel, chyba agar + woda + sok,

Smakował nawet lepiej niż sklepowy.

Podobno jest to dobre przy odchudzaniu i zastępuje wegetarianom żelatynę.

Mocniej żeluje i używany jest do wielu deserów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeluje lepiej jak żelatyna, to na pewno się sprawdzi, tylko żelatyna ma ten swój specyficzny smak a agar jest nijaki w smaku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretki

Zaglądnij tutaj 

 

http://www.izagotuje.pl/2015/02/wyrob-wasny-domowa-mielonka-czyli-moj.html

 

Może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić  mielonkę to dam znać co i jak. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PAmietac nalezy ,ze agar sotaje  nie rozpuszczony w tem 65 dopiero prawidlowa jego temp. rozpuszczenia jest 85-90, a zeluje sie juz w temperaturze nie pamietam dokladnie ale chyba 35. Dlatego bardzoje jest stosowany w deserach bo jest to jakby praca kontrolowana, Do mielonki jesli sie doda, nigdy nie dodasz go calkowicie rozpuszconym. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żel agarowy jest zazwyczaj mętnawy oraz kruszący się w porównaniu do żelatyny która jest jak "guma"....

Agar jest doskonałym "lakierem" dla wszelkich ciast pokrytych owocami - zabezpiecza przed wysychaniem i nadaje szklistą powłokę.

jak wcześniej wspomniano ma wysokie temperatury żelowania, więć w temp pokojowej nic nie płynie z deserów.

Ze wzgledu na swoje właściwości, w wyrobach mięsnych typu mielonka owszem wodę zwiąże ale wyrób będzie bardziej przypominał ten z dodatkiem mąki ziemniaczanej - galaretka będzie mętna i krusząca się

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?

Stosujecie ją w kuchni?

Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące  lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo?

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, osobiscie nigdy w domu nie stosowalam , ale tam gdzie pracowalam pektyna byla uzywana do robienia specjalnej galaretki ktora zalewalo sie owoce na tortach i deserach owocowych , 

Pektyne gotowalo sie z woda i syropem cukrowym , odstawialo do ostygniecia i uzywalo jak byla potrzeba zrobienia "galaretki".  do pewnej ilosci  dodawalo odpowiednich ilosci kwasu i zalewalo owoce ( ilosc kwasu powodowala szybkosc gestnienia galarety..wiecej kwasku szybsza reakcja) 

NIestety juz nie pamietam jaki byl stosunek pektyny do syropu cukrowego . A notatek chyba brak ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?

Stosujecie ją w kuchni?

Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące  lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo?

 

A może guma guar bardziej ci spasuje?

 

https://www.wyroby-domowe.pl/guma-guar-p-701.html

 

Mam też inne zagęstniki

 

https://www.wyroby-domowe.pl/zagestniki-slodziki-cukry-kolageny-kwaski-inne-zagestniki-c-109_112.html

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zagęstnikiem galaretek, dżemów
na pewno bezpieczny jest agar-agar 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-d...guar-p-701.htmlMam też inne zagęstniki https://www.wyroby-d...-c-109_112.html

Mirku nie pisałem że mi pasuje tylko wyraźnie zapytałem czy to jest bezpieczne i czy ktoś używa. W końcu w żelfixach też jest pektyna, forumowicze dodają ją do dżemów i nikt nie pisze że się trują.

To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki (i oczywiście jeśli robisz takową) ?

 

Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)?

 

Dzięki Muski, poczytam o nim.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki

Robię, co prawda rzadko ale właśnie na gumie guar. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)?  
niestety nie posiadam , galaretki uzywam bardzo zadko bo poprostu nie przepadam za nia , ostatnio kupuje taka przezroczysta do zalania  owocow (pewnie ciut zdrowsza bo nie ma barwnikow). 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początku chciałbym podziękować Aniołom Stróżom którzy przerzucili moje posty (nie mogłem nic znaleźć i nie widziałem tematu) :thumbsup:

 

 

A może guma guar bardziej ci spasuje?

A teraz chciałbym publicznie przeprosić Mirka. Sam nie wiem dlaczego ale pomyślałem "że to atak na mój pomysł z pektynami". Ale piątek ogólnie miałem nerwowy więc to chyba było zaćmienie umysłu :facepalm::blush:

No właśnie lubię ciasta typu salceson tylko te galaretki już nawet nie są "o smaku..."  (nie oczekując cudów aby miały naturalny sok)

Kolejny pomysł to dodać odrobinę do ketchupu. Wiem że powinno się gotować pomidory do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale gdy ostatnio spróbowałem go zrobić (pierwszy raz), to miał już smak itd lecz ciągle był "lejący" gdybym jednak dalej go odparowywał, to ... nie miał bym co wlać do słoika :D

I stąd te pomysły o "wspomagaczach"

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze tylko głupie pytanie, różni się czymś agar-agar od agar?

Muski napisał podwójnie a u Mirka jest pojedynczo.

A wiecie jak w naszym Kraju bywa . Jedna litera potrafi zmienić całe znaczenie produktu.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.