Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2016 tu jest linkhttp://allegro.pl/agar-agar-400g-z-alg-agnex-zelatyna-i5337786213.html niby to to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny. ma ktoś wiedzę o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2016 Tutaj masz . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/?p=477628 Wlasnei jest agar w tymprzepisie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Używam do procesu żelifikacji produkt całkowicie bezpieczny pochodzenia roślinnego w przeciwieństwie do żelatyny.Firmę agnex też mogę polecić kupowałem u nich kilka produktów. Edytowane 3 Marca 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2016 a jak sprawdza się jako dodatek np. do mielonki słoikowej albo ryby w galarecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2016 Nie używałem do wyrobów mięsnych więc się nie wypowiem na ten temat jedyne co mogę powiedzieć to jest to produkt mocno żelujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2016 No i chyba scina potrawy w temp pokojowej. Nie trzeba wkładać do lodówki jak potraw z dodatkiem żelatyny Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2016 Mam to w firmie.Kolega się tym zajmuje na All...Zrobił kiedyś na szybko kisiel, chyba agar + woda + sok,Smakował nawet lepiej niż sklepowy.Podobno jest to dobre przy odchudzaniu i zastępuje wegetarianom żelatynę.Mocniej żeluje i używany jest do wielu deserów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2016 interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2016 Żeluje lepiej jak żelatyna, to na pewno się sprawdzi, tylko żelatyna ma ten swój specyficzny smak a agar jest nijaki w smaku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2016 interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretkiZaglądnij tutaj http://www.izagotuje.pl/2015/02/wyrob-wasny-domowa-mielonka-czyli-moj.html Może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić mielonkę to dam znać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2016 PAmietac nalezy ,ze agar sotaje nie rozpuszczony w tem 65 dopiero prawidlowa jego temp. rozpuszczenia jest 85-90, a zeluje sie juz w temperaturze nie pamietam dokladnie ale chyba 35. Dlatego bardzoje jest stosowany w deserach bo jest to jakby praca kontrolowana, Do mielonki jesli sie doda, nigdy nie dodasz go calkowicie rozpuszconym. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2016 Annam, słuszna uwaga. Jakoś tego nie widzę w mielonce, albo widzę wielkie męczarnie podczas robienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2016 Żel agarowy jest zazwyczaj mętnawy oraz kruszący się w porównaniu do żelatyny która jest jak "guma"....Agar jest doskonałym "lakierem" dla wszelkich ciast pokrytych owocami - zabezpiecza przed wysychaniem i nadaje szklistą powłokę.jak wcześniej wspomniano ma wysokie temperatury żelowania, więć w temp pokojowej nic nie płynie z deserów.Ze wzgledu na swoje właściwości, w wyrobach mięsnych typu mielonka owszem wodę zwiąże ale wyrób będzie bardziej przypominał ten z dodatkiem mąki ziemniaczanej - galaretka będzie mętna i krusząca się Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?Stosujecie ją w kuchni?Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo? Edytowane 20 Września 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Września 2018 @wróbel75, osobiscie nigdy w domu nie stosowalam , ale tam gdzie pracowalam pektyna byla uzywana do robienia specjalnej galaretki ktora zalewalo sie owoce na tortach i deserach owocowych , Pektyne gotowalo sie z woda i syropem cukrowym , odstawialo do ostygniecia i uzywalo jak byla potrzeba zrobienia "galaretki". do pewnej ilosci dodawalo odpowiednich ilosci kwasu i zalewalo owoce ( ilosc kwasu powodowala szybkosc gestnienia galarety..wiecej kwasku szybsza reakcja) NIestety juz nie pamietam jaki byl stosunek pektyny do syropu cukrowego . A notatek chyba brak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?Stosujecie ją w kuchni?Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo? A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-domowe.pl/guma-guar-p-701.html Mam też inne zagęstniki https://www.wyroby-domowe.pl/zagestniki-slodziki-cukry-kolageny-kwaski-inne-zagestniki-c-109_112.html Edytowane 21 Września 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Września 2018 zagęstnikiem galaretek, dżemów na pewno bezpieczny jest agar-agar Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-d...guar-p-701.htmlMam też inne zagęstniki https://www.wyroby-d...-c-109_112.htmlMirku nie pisałem że mi pasuje tylko wyraźnie zapytałem czy to jest bezpieczne i czy ktoś używa. W końcu w żelfixach też jest pektyna, forumowicze dodają ją do dżemów i nikt nie pisze że się trują.To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki (i oczywiście jeśli robisz takową) ? Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)? Dzięki Muski, poczytam o nim. Edytowane 21 Września 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Września 2018 poczytam o nim. np. https://zdrowie.tvn.pl/a/co-to-jest-agar-agar-jakie-wykazuje-wlasciwosci-i-jak-go-stosowac Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Września 2018 https://parenting.pl/pektyny-i-agar-agar-zdrowsze-alternatywy-zelatyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Września 2018 To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki Robię, co prawda rzadko ale właśnie na gumie guar. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Września 2018 Przecież pektyna występuje naturalnie w owocach (a w zasadzie pestkach i przy skórce), dlaczego ma być szkodliwa. Pomaga nawet w regulowaniu cholesterolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Września 2018 Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)? niestety nie posiadam , galaretki uzywam bardzo zadko bo poprostu nie przepadam za nia , ostatnio kupuje taka przezroczysta do zalania owocow (pewnie ciut zdrowsza bo nie ma barwnikow). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Września 2018 Na początku chciałbym podziękować Aniołom Stróżom którzy przerzucili moje posty (nie mogłem nic znaleźć i nie widziałem tematu) A może guma guar bardziej ci spasuje? A teraz chciałbym publicznie przeprosić Mirka. Sam nie wiem dlaczego ale pomyślałem "że to atak na mój pomysł z pektynami". Ale piątek ogólnie miałem nerwowy więc to chyba było zaćmienie umysłu No właśnie lubię ciasta typu salceson tylko te galaretki już nawet nie są "o smaku..." (nie oczekując cudów aby miały naturalny sok)Kolejny pomysł to dodać odrobinę do ketchupu. Wiem że powinno się gotować pomidory do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale gdy ostatnio spróbowałem go zrobić (pierwszy raz), to miał już smak itd lecz ciągle był "lejący" gdybym jednak dalej go odparowywał, to ... nie miał bym co wlać do słoika I stąd te pomysły o "wspomagaczach" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Września 2018 A jeszcze tylko głupie pytanie, różni się czymś agar-agar od agar?Muski napisał podwójnie a u Mirka jest pojedynczo.A wiecie jak w naszym Kraju bywa . Jedna litera potrafi zmienić całe znaczenie produktu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.