Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Robię ser!... Gouda

gouda ser żółty domowy ser

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Light At Dawn

Light At Dawn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów

Napisano 03 mar 2016 - 21:15

wczoraj (03,03,2016 powstała PIERWSZA GOUDA

 

miało być trochę inaczej, bo miała być tak jak u Perszinga z przerostem niebieskiej pleśni.

ale się pospieszyłam i nie będzie na niebiesko  :(

 

Gouda z przepisu z ksiązki Domowy wyrób serów

(dogrzewana do 38C)

 

13,5 L mleka

0,2 g  BETA

40,5 ml podpuszczka

 

 

Bardzo podobał mi się efekt usuwania serwatki i to jak skrzep połączył się ze sobą,

w książce jest napisane żeby przenosić go uważając aby go nie rozkruszać,

ja zrobiłam tak, że delikatnie podzieliłam go na 4 części i przeniosłam dużą łyżką.

Następnym razem spróbuję rękoma cały delikatnie podnieść.

 

f847c8892fa259afgen.jpg
 

 

trzymałam się grzecznie przepisu,

nie byłam jednak pewna punktu 11tego

- o prasowaniu ostatecznym,

czy tylko z jednaj strony 25 kg 12 h 

czy z dwóch - zrobiłam z obu po 10 h.

 

 

Dziś ser już w solance ( 3 L wody plus 750 g soli niejodowanej)

 

przed pełnym zanurzeniem.... :

waga: 1720 g

 

92ed2046a537e342gen.jpg


Użytkownik Light At Dawn edytował ten post 04 mar 2016 - 09:48


#2 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 04 mar 2016 - 07:51

Ładnie wygląda.  :clap:



#3 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1291 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 mar 2016 - 09:03

Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo.



#4 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 372 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 04 mar 2016 - 09:37

Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo.

 

noo - 750 kg :)



#5 Light At Dawn

Light At Dawn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów

Napisano 04 mar 2016 - 09:48

:D no dobra ;) może 750 kg to trochę przegięłam...

ale i tak, więcej niż ma się rozpuścić to sie nie rozpuści...

jedyny problem, że taczka potrzebna  :facepalm:

 

już poprawiam  :tongue:



#6 Light At Dawn

Light At Dawn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów

Napisano 02 sie 2016 - 10:06

Gouda.

Niby taki codzienny i popularny ser.

Zrobiłam go bo był łatwy, szybki i ...

chciałam porównać jak ma się gouda sklepowa

do goudy zrobionej własnoręcznie.

 

i powiem Wam - DUPĘ URYWA!!

moja gouda dojrzewała sobie około 5 miesięcy,

nie woskowałam, nie bandażowałam itd.

skórka była sobie ładna,

czasem pojawiała się zielonkawa pleśń,

którą zeskrobywałam,

ale tak też bez szczególnego wczuwania się

- przyzwyczaiłam się do obecności pleśni w moim życiu // lodówce // chłodziarce.

 

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać

bo jest zdecydowanie niesmaczna,

ale wnętrze... nie wiem jak opisać:

jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa,

smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego,

pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów,

czasem są wyczuwalne kryształki...

 

serio - nie spodziewałam się tego po tym serze!

 

popełniłam jednak błąd bo po rozkrojeniu wsadziłam ser do chłodziarki

i już na drugi dzień popękał

- teraz siedzi w plastikowym pojemniku i widzę, że jest mu lepiej.

Ale podejrzewam, że na takie okazje to jednak pakowarka próżniowa jest niezbędna.

Trzeba pisać do Mikołaja (może da zaliczkę?)



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 02 sie 2016 - 11:07

Gouda. Niby taki codzienny i popularny ser.

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać bo jest zdecydowanie niesmaczna, ale wnętrze... nie wiem jak opisać: jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa, smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego, pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów, czasem są wyczuwalne kryształki...

:clap: :clap: :clap: LAD :thumbsup:

1-2 mce pilnowania, później w polioctan albo w wór- skórka pozostaje lecz mięknie...

Im starsza tym lepsza... mam 1,5 r :blush:

....z winiawką z czarnej porzeczki .... Jimmi H. serdolnictwa... :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 CheNelly

CheNelly

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćDzierżoniów

Napisano 11 paź 2016 - 18:08

Skoro urywa dupę, to już wiem z jakiego przepisu skorzystać :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gouda, ser żółty, domowy ser

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych