Jump to content

[Polecam] Sarnina w warzywach - przepis autorski JurkaS.


Maxell

Recommended Posts

„Sarnina w warzywach” – rodzinny przepis JurkaS.

 

na 1 łopatkę lub 1-2 kg innego mięsa z sarny

 

 

post-39694-0-91794900-1457102395_thumb.jpg

 

Zalewa/marynata

 

Składniki:

 

  • 1 łyżka stołowa pieprzu (ziarnisty)
  • 1 łyżka stołowa ziela angielskiego (ziarniste)
  • 1 łyżka stołowa ziaren jałowca
  • 6-8 listków laurowych

- wszystkie w/w przyprawy zmielić albo utłuc w moździerzu.

  • 2 średniej wielkości marchwie
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 0,5 średniej wielkości selera

– wszystkie w/w warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach

  • 2 cebule - pokroić w półplasterki lub kostkę
  • 3/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 100-150 g czystego alkoholu (biała wódka lub gin – powoduje kruszenie mięsa)
  • 2 płaskie łyżki stołowe soli

 

Sposób przyrządzenia:

 

Mięso świeże lub po rozmrożeniu opłukać, usunąć ostrym nożem zbędne błony (najlepiej nie trybować tylko pozostawić z kością). Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, nasolić i oprószyć rozdrobnionymi przyprawami (przyprawy z solą wetrzeć dobrze w mięso). Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszać, połowę wyłożyć na dno naczynia, w którym mięso będzie się marynowało, położyć mięso i przykryć drugą połową warzyw. Wlać wino i alkohol. Przez chwilę wygniatać mięso z warzywami i zalewą aż warzywa zmiękną i zaczną wydzielać sok. Pozostawić w marynacie minimum 24 godz. (lodówka lub zimne pomieszczenie) kilkakrotnie przewracając mięso.

 

Pieczenie:

 

Mięso wyjąć z zalewy opłukać z przypraw i warzyw, osuszyć papierowym ręcznikiem (powstałego sosu z zalewy nie wylewać, wyrzucić tylko warzywa ). Obsmażyć na ostrym ogniu (najlepiej na klarowanym maśle) i oprószyć połową ilości przypraw, które użyte zostały do marynaty (pieprz, ziele, listek, jałowiec). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180-2000C. Po obsmażeniu mięso przełożyć do naczynia, w którym będzie się piekło lub rękawa foliowego, dodać 0,5 szklanki zalewy i piec w temperaturze 180-2000C przez około 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100-1200C i piec około 1 godz. od momentu zmniejszenia temperatury.  

W trakcie pieczenia mięsa należy przygotować świeże warzywa, takie same jak do zalewy (seler, pietruszka, marchew, cebula  - w podobnej ilości lub nieco więcej), pokroić w kostkę, plasterki (według uznania).

Po podanym czasie pieczenia mięso wyjąć i sprawdzić widelcem czy jest miękkie (po wbiciu widelca powinien wyciekać klarowny sok mięsny). Na dno naczynia (do powstałego z pieczenia sosu) wsypać połowę świeżych warzyw, włożyć z powrotem mięso i zasypać drugą połową warzyw (warzywa można delikatnie posypać Vegetą). Dusić z warzywami około 15-20 minut (warzywa powinny być półtwarde).

 

Podawanie:

 

Według uznania: z frytkami, pieczywem, kaszą gryczaną, buraczkami korzennymi, żurawiną, borówką, itp.

 

 

POLECAM, SMACZNEGO!!!

 

Autor: JurekS.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.