Maxell Posted March 4, 2016 Report Share #1 Posted March 4, 2016 „Sarnina w warzywach” – rodzinny przepis JurkaS. na 1 łopatkę lub 1-2 kg innego mięsa z sarny Zalewa/marynata Składniki: 1 łyżka stołowa pieprzu (ziarnisty)1 łyżka stołowa ziela angielskiego (ziarniste)1 łyżka stołowa ziaren jałowca6-8 listków laurowych - wszystkie w/w przyprawy zmielić albo utłuc w moździerzu.2 średniej wielkości marchwie2 średniej wielkości pietruszki0,5 średniej wielkości selera – wszystkie w/w warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach2 cebule - pokroić w półplasterki lub kostkę3/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina100-150 g czystego alkoholu (biała wódka lub gin – powoduje kruszenie mięsa)2 płaskie łyżki stołowe soli Sposób przyrządzenia: Mięso świeże lub po rozmrożeniu opłukać, usunąć ostrym nożem zbędne błony (najlepiej nie trybować tylko pozostawić z kością). Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, nasolić i oprószyć rozdrobnionymi przyprawami (przyprawy z solą wetrzeć dobrze w mięso). Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszać, połowę wyłożyć na dno naczynia, w którym mięso będzie się marynowało, położyć mięso i przykryć drugą połową warzyw. Wlać wino i alkohol. Przez chwilę wygniatać mięso z warzywami i zalewą aż warzywa zmiękną i zaczną wydzielać sok. Pozostawić w marynacie minimum 24 godz. (lodówka lub zimne pomieszczenie) kilkakrotnie przewracając mięso. Pieczenie: Mięso wyjąć z zalewy opłukać z przypraw i warzyw, osuszyć papierowym ręcznikiem (powstałego sosu z zalewy nie wylewać, wyrzucić tylko warzywa ). Obsmażyć na ostrym ogniu (najlepiej na klarowanym maśle) i oprószyć połową ilości przypraw, które użyte zostały do marynaty (pieprz, ziele, listek, jałowiec). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180-2000C. Po obsmażeniu mięso przełożyć do naczynia, w którym będzie się piekło lub rękawa foliowego, dodać 0,5 szklanki zalewy i piec w temperaturze 180-2000C przez około 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100-1200C i piec około 1 godz. od momentu zmniejszenia temperatury. W trakcie pieczenia mięsa należy przygotować świeże warzywa, takie same jak do zalewy (seler, pietruszka, marchew, cebula - w podobnej ilości lub nieco więcej), pokroić w kostkę, plasterki (według uznania).Po podanym czasie pieczenia mięso wyjąć i sprawdzić widelcem czy jest miękkie (po wbiciu widelca powinien wyciekać klarowny sok mięsny). Na dno naczynia (do powstałego z pieczenia sosu) wsypać połowę świeżych warzyw, włożyć z powrotem mięso i zasypać drugą połową warzyw (warzywa można delikatnie posypać Vegetą). Dusić z warzywami około 15-20 minut (warzywa powinny być półtwarde). Podawanie: Według uznania: z frytkami, pieczywem, kaszą gryczaną, buraczkami korzennymi, żurawiną, borówką, itp. POLECAM, SMACZNEGO!!! Autor: JurekS. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12778-polecam-sarnina-w-warzywach-przepis-autorski-jurkas/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.