Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na sucho - jak długo trzymać


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregada

gregada

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkonin

Napisano 15 mar 2016 - 18:24

Witam.

 

Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?

W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa?   Będę wdzięczny za pomoc.



#2 gregada

gregada

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkonin

Napisano 15 mar 2016 - 18:35

Nie, żadnych przypraw nie dodawałem, tylko peklosól i mięso. Już obniżyłem temperaturę i przeciągnę jeszcze ze dwa dni....potem dodam przyprawy i do wędzenia.   Bardzo dziękuje za pomoc! 



#3 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1121 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 mar 2016 - 19:09

Dlaczego chcesz wedzic "blizej swiat " ?. Kielbase bym zrobil i uwedzil , mnie osobiscie lepiej smakuje jak jest pare dni w lodowce.

Taka jak by to powiedziec "przlezana".



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 mar 2016 - 20:38

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą,
 

Jeżeli mięso jest już zmielone to nie wróżę mu długiego żywota.

Co innego, gdyby było zapeklowane w kawałkach.

Zrób tę kiełbasę jak najszybciej. Uwędź i obrób termicznie (parzenie lub podpiekanie) a potem, przed świętami podwędź ją jeszcze zimnym dymem.

Będzie prima sort.

Nic nie napisałeś, jaka to będzie gatunkowo kiełbasa. 



#5 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3823 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 15 mar 2016 - 20:44

:) mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko :)



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 mar 2016 - 20:48

mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg)

Grzegorzu, w tej "śliwce" diabeł siedzi :D

Pozdrawiam cieplutko i podziwiam wyroby. 


P.S. Zapomniałam o przyprawach i ich bakteriostatycznej funkcji



#7 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 15 mar 2016 - 21:16

mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko

 

Tak samo ok. 5-6 dni - temperatura 4*C



#8 gregada

gregada

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkonin

Napisano 15 mar 2016 - 21:19

Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote.



#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 mar 2016 - 22:57

@gregada,

Ta na przyszłość - poczytaj Akademię DZIADKA ze strony głównej:  PRODUKCJA_KIEŁBASY

Gdybyś to mięsko peklował w kawałkach, to jak piszą koledzy, można spokojnie przedłużyć czas peklowania.

Jednak w mięsie zmielonym rozwijają się bakterie w tempie proporcjonalnym do powierzchni rozdrobnionych kawałków.



#10 gregada

gregada

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkonin

Napisano 15 mar 2016 - 23:37

ok dzięki



#11 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 16 mar 2016 - 02:00

jak mus to mus... ważna temperatura... jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... ważne też jak zapeklowałeś mięso....

Jak nie masz warunków, to po prostu weź i schłodz surowiec do 0 stopni... i  nic się nie stanie....



#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3260 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 mar 2016 - 06:39

Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote.

 

...golonkowa? - daj przepis albo linka....



#13 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2599 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 mar 2016 - 08:47

...golonkowa? - daj przepis albo linka....
 

 

 

http://wedlinydomowe...lonkowa-wedzona

 

https://wedlinydomow...ski/#entry46355



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8611 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 11:22

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?
 

jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz...

Najwyżej wyrzuci albo z determinacją zje na obiad mielone  :facepalm:



#15 adrian2347

adrian2347

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 10 gru 2017 - 20:13

witam kawałki mięsa na kiełbasę swojską ile można peklować i jaki jest najlepszy czas peklowania



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 gru 2017 - 20:17

Peklosola dwie doby.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 adrian2347

adrian2347

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 10 gru 2017 - 20:34

dziękuje za odpowiedz 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych