Skocz do zawartości

Różnica między mięsem macior a wieprzy


Emilwopr13

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca)

Da się. Prosty test polega na dość mocnym  podgrzaniu ( ciepło z zapalniczki, patelni ) kawałka tłuszczu z mięsem i jego powąchaniu. Jeśli pachnie dziwnie tj. moczem, inaczej niż zapach mięsa wówczas nabieramy wątpliwości. Kolejny krok, patelnia większy kawałek mięsa , plaster 3x3x cm i smażymy pod przykryciem przez okres 2-3 minuty i szybko podnosimy pokrywę. Jeśli pachnie inaczej niż smażony świeży boczek wówczas nie kupujemy.

Warto wcześniej zrobić próby smażenia mięsa by móc zapamiętać właściwy zapach mięsa.

Odnoście "cycków". Maciora będzie miała dłuższe i większe sutki niż świnka ponadto będą widoczne na przekroju w pachwinie gruczoły mleczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.