Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Różnica między mięsem macior a wieprzy

wieprzowina świnia wieprz maciora

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Emilwopr13

Emilwopr13

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 mar 2016 - 14:37

Witam

 

Proszę o informacje jaka jest różnica między mięsem macior a mięsem wieprzy. W rozmowie telefonicznej z pracownikiem hurtowni mięsnej uzyskałem informacje że mięso z macior jest gorsze od mięsa z wieprzy.

 

Pozdrawiam



#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 mar 2016 - 16:27

Jeszcze może powiedział, że potrafi poznać, która to karkówka z wieprzka, a która z loszki? :cool: 



#3 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 728 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 18 mar 2016 - 07:17

Maciory i knury sa u na ubijane w osobnej rzezni i mieso idzie na produkcje dla zwierzat. Znajomy ktory tam pracowal  twierdzil ze mieso jest zlej jakosci, u knura ktory smierdzi to jest dla mnie zrozumiale ale co by mialo byc z miesem macior tego nie wiem.



#4 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 18 mar 2016 - 08:35

No knura do loszki to nie porównujmy



#5 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1219 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 mar 2016 - 09:02

W ostatnich dniach żywiec wieprzka 120kg kupowaliśmy po 4 - 4,50zł/kg, macior okolice 200kg i więcej, po 3,50.

Maciora jest dużo starsza i nie ma tak delikatnego mięsa. Gotowanie łba trwało o wiele dłużej.



#6 grzybiarzbobromir

grzybiarzbobromir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćslupsk

Napisano 18 mar 2016 - 22:55

yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień



#7 Gość_Dymowski_*

Gość_Dymowski_*
  • Goście

Napisano 18 mar 2016 - 23:19

Wydaje mi się , że Emilwopr13 nie chodzi o różnicę w smaku mięsa pomiędzy knurem a maciorą , bo ta pewnie jest wyraźna a różnicą pomiędzy mięsem kastrowanego wieprza i loszki , świni która nie miała potomstwa. Dawno temu słyszałem tą teorię ale ja nie potrafiłem wyczuć różnicy w smaku mięsa.

Użytkownik Dymowski edytował ten post 18 mar 2016 - 23:20


#8 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 19 mar 2016 - 08:16

Muszę tu wprowadzić trochę zootechnicznej wiedzy, odnośnie świni domowej i poprawnego nazewnictwa :

- Knur - Samiec z jajami zdolny w każdej chwili do użytkowania rozpłodowego  - mięso nie nadaje się do spożycia

- Locha lub maciora - samica użytkowana rozpłodowo - mięso dobrej jakości, zależy od wieku, im maciora starsza, to walory kulinarne zmieniają się, im starsza mięso ciemniejsze, o

  mniejszej zawartości wody  

- Wieprz - wykastrowany samiec - przeznaczony na tucz

- Loszka - samica przeznaczona na tucz 

- Tucznik - wieprz lub loszka przeznaczona na tucz do określonej wagi - przeznaczony na ubój

 

 Możemy też mieć do czynienia z przypadkami wnętrostwa....  Tu zdania uczonych są podzielone, ale najczęściej mięso jest niezbyt dobre... :cool:

 

Mniemam, że jasno napisałem o co kaman  z tymi świniami....  :cool:      



#9 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 728 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 20 mar 2016 - 09:34

yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień

Z kolega ktory tam pracowal nie mam juz kontaktu ale przypuszczam ze bylo takze badane. Co do pojec "knur" "maciora" "wneter" itd. to nie trzeba mi tlumaczyc, wiem o co kaman. W moim poscie chcialem powiedziec tylko i wylacznie ze mieso z macior i knurow ktore sa ubijane w tej rzezni jest zakwalifikowane do tej samej kategori, czyli na karme dla zwierzat. Smak miesa z knura znam i dla mnie jest niejadalne, ale dlaczego mieso z maciory jest takze zakwalifikowane jakosciowo jako karma dla zwierzat? Niestety jeszcze nie mialem przyjemnosci konsumowania tego specjalu (a moze mialem a nie wiem?)



#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 20 mar 2016 - 19:07

Napisawszy nieco o knurach i maciorach otrzymałem na pw wiadomość następującej treści- cytuję w całości:

 

 

"Od kiedy to knury mają jaja? Czy kol.Pis też ma to samo co knury?"

 

Może ktoś podpowie co i czy mam odpowiedzieć?  :cool: 



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8088 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 mar 2016 - 19:10

PW to prywatna korespondencja i stąd ta prywatna wycieczka.

Zapewne autorowi chodziło o termin "Jądra".



#12 Emilwopr13

Emilwopr13

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 21 mar 2016 - 12:15

Dzięki za odpowiedzi. Temat się fajnie rozwinął.

Ostatnio podpytałem kierownika z działu mięsnego w Selgrosie o różnice między mięsem z macior a z wieprzy.

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.



#13 walka

walka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów

Napisano 21 mar 2016 - 13:09

Ja mysle ze aby uzyskac slonine o grubosci powyzej 8cm i ladnie poprzerastana mieskiem

/jak to uzyskuja na Podlasiu / to swinka   musi  byc w wadze powyzej 250 kg . Loszka

bedzie minimum raz prosna chyba ze bedzie to wieprz.Moze to nie jest stara maciora

ale boczki i slonine ma lepszej wartosci niz tucznik o wadze do 120kg.



#14 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 mar 2016 - 13:56

Ludzie - opamiętania trochę, kierownik w Selgrosie wie lepiej...  :cool:

Zacznijmy od początku.... żywienie ...  Maciory się żywi ....  tuczniki płci męskiej i żeńskiej tuczy, czy  już jasne - w czym tkwi różnica.....  :cool:   

 

A taka maciora 250kg to prośna już była i z osiem razy....  :cool: 



#15 walka

walka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów

Napisano 21 mar 2016 - 15:00

Chyba pomyliles z kotka co moze miec dwa razy do roku male :D



#16 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 mar 2016 - 15:47

Walka - nie pomyliłem, ale zapytam ile miotów w ciągu roku wydaje zdrowa, dobrze utrzymana maciora ....  podpowiedź, okres ciąży świni domowej to około 114 dni....  :cool: 



#17 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2129 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 16:07

Żeby słonina była gruba to na początku należy zmienić rasę świń na starą odmianę zwaną Złotnicką, dla zainteresowanych trochę wiedzy na ten temat poniżej.

http://ptz.icm.edu.p...Janiszewski.pdf



#18 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 728 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 21 mar 2016 - 16:23

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.

A wiec wypowiedz pana kierownika potwierdza to co powiedzial moj kolega ze mieso macior jest przeznaczane na karme dla zwierzat. Przypuszczam ze chodzi tu o naprawde stare i "wyeksploatowame" maciory.



#19 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 mar 2016 - 16:32

To nie odmiana Złotnicka, tylko rasa Złotnicka Pstra, która to , z ras rodzimych, ma największe tendencje do  otłuszczenia podskórnego. :cool:


Często w marketach są promocje na karkówkę, średnio taka  waży 5-6kg, dobra cena - ciekawe czy to z dużych tuczników ? :cool:

A na karmę dla psów to idą kastraty i maciory, ale takie naprawdę powyżej 250- 300kg i to nie zawsze.....  Resztę człowiek zje....  :cool:      


Użytkownik pis67 edytował ten post 21 mar 2016 - 16:33


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2129 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 17:24

Rasa Złotnicka, odmiana Pstra... tak bym powiedział, ale ja tam nie znam się, zabiegany i zarobiony jestem przed świętami ;) :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, świnia, wieprz, maciora

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych