Jump to content

Recommended Posts

Witam

 

Proszę o informacje jaka jest różnica między mięsem macior a mięsem wieprzy. W rozmowie telefonicznej z pracownikiem hurtowni mięsnej uzyskałem informacje że mięso z macior jest gorsze od mięsa z wieprzy.

 

Pozdrawiam

Maciory i knury sa u na ubijane w osobnej rzezni i mieso idzie na produkcje dla zwierzat. Znajomy ktory tam pracowal  twierdzil ze mieso jest zlej jakosci, u knura ktory smierdzi to jest dla mnie zrozumiale ale co by mialo byc z miesem macior tego nie wiem.

W ostatnich dniach żywiec wieprzka 120kg kupowaliśmy po 4 - 4,50zł/kg, macior okolice 200kg i więcej, po 3,50.

Maciora jest dużo starsza i nie ma tak delikatnego mięsa. Gotowanie łba trwało o wiele dłużej.

yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień

Guest Dymowski
Wydaje mi się , że Emilwopr13 nie chodzi o różnicę w smaku mięsa pomiędzy knurem a maciorą , bo ta pewnie jest wyraźna a różnicą pomiędzy mięsem kastrowanego wieprza i loszki , świni która nie miała potomstwa. Dawno temu słyszałem tą teorię ale ja nie potrafiłem wyczuć różnicy w smaku mięsa. Edited by Dymowski

Muszę tu wprowadzić trochę zootechnicznej wiedzy, odnośnie świni domowej i poprawnego nazewnictwa :

- Knur - Samiec z jajami zdolny w każdej chwili do użytkowania rozpłodowego  - mięso nie nadaje się do spożycia

- Locha lub maciora - samica użytkowana rozpłodowo - mięso dobrej jakości, zależy od wieku, im maciora starsza, to walory kulinarne zmieniają się, im starsza mięso ciemniejsze, o

  mniejszej zawartości wody  

- Wieprz - wykastrowany samiec - przeznaczony na tucz

- Loszka - samica przeznaczona na tucz 

- Tucznik - wieprz lub loszka przeznaczona na tucz do określonej wagi - przeznaczony na ubój

 

 Możemy też mieć do czynienia z przypadkami wnętrostwa....  Tu zdania uczonych są podzielone, ale najczęściej mięso jest niezbyt dobre... :cool:

 

Mniemam, że jasno napisałem o co kaman  z tymi świniami....  :cool:      

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień

Z kolega ktory tam pracowal nie mam juz kontaktu ale przypuszczam ze bylo takze badane. Co do pojec "knur" "maciora" "wneter" itd. to nie trzeba mi tlumaczyc, wiem o co kaman. W moim poscie chcialem powiedziec tylko i wylacznie ze mieso z macior i knurow ktore sa ubijane w tej rzezni jest zakwalifikowane do tej samej kategori, czyli na karme dla zwierzat. Smak miesa z knura znam i dla mnie jest niejadalne, ale dlaczego mieso z maciory jest takze zakwalifikowane jakosciowo jako karma dla zwierzat? Niestety jeszcze nie mialem przyjemnosci konsumowania tego specjalu (a moze mialem a nie wiem?)

Napisawszy nieco o knurach i maciorach otrzymałem na pw wiadomość następującej treści- cytuję w całości:

 

 

"Od kiedy to knury mają jaja? Czy kol.Pis też ma to samo co knury?"

 

Może ktoś podpowie co i czy mam odpowiedzieć?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

PW to prywatna korespondencja i stąd ta prywatna wycieczka.

Zapewne autorowi chodziło o termin "Jądra".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki za odpowiedzi. Temat się fajnie rozwinął.

Ostatnio podpytałem kierownika z działu mięsnego w Selgrosie o różnice między mięsem z macior a z wieprzy.

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.

Ja mysle ze aby uzyskac slonine o grubosci powyzej 8cm i ladnie poprzerastana mieskiem

/jak to uzyskuja na Podlasiu / to swinka   musi  byc w wadze powyzej 250 kg . Loszka

bedzie minimum raz prosna chyba ze bedzie to wieprz.Moze to nie jest stara maciora

ale boczki i slonine ma lepszej wartosci niz tucznik o wadze do 120kg.

Ludzie - opamiętania trochę, kierownik w Selgrosie wie lepiej...  :cool:

Zacznijmy od początku.... żywienie ...  Maciory się żywi ....  tuczniki płci męskiej i żeńskiej tuczy, czy  już jasne - w czym tkwi różnica.....  :cool:   

 

A taka maciora 250kg to prośna już była i z osiem razy....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Walka - nie pomyliłem, ale zapytam ile miotów w ciągu roku wydaje zdrowa, dobrze utrzymana maciora ....  podpowiedź, okres ciąży świni domowej to około 114 dni....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Żeby słonina była gruba to na początku należy zmienić rasę świń na starą odmianę zwaną Złotnicką, dla zainteresowanych trochę wiedzy na ten temat poniżej.

http://ptz.icm.edu.pl/download/2015/tom_11_2/VIII%20Janiszewski.pdf

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

 

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.

A wiec wypowiedz pana kierownika potwierdza to co powiedzial moj kolega ze mieso macior jest przeznaczane na karme dla zwierzat. Przypuszczam ze chodzi tu o naprawde stare i "wyeksploatowame" maciory.

To nie odmiana Złotnicka, tylko rasa Złotnicka Pstra, która to , z ras rodzimych, ma największe tendencje do  otłuszczenia podskórnego. :cool:


Często w marketach są promocje na karkówkę, średnio taka  waży 5-6kg, dobra cena - ciekawe czy to z dużych tuczników ? :cool:

A na karmę dla psów to idą kastraty i maciory, ale takie naprawdę powyżej 250- 300kg i to nie zawsze.....  Resztę człowiek zje....  :cool:      

Edited by pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Rasa Złotnicka, odmiana Pstra... tak bym powiedział, ale ja tam nie znam się, zabiegany i zarobiony jestem przed świętami ;):)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Żadna odmiana  - rasa Złotnicka Pstra (złp) lub jest jeszcze Złotnicka Biała (zb), ale ta ma się słabo....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 3 years later...

 

 

czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i  był knur nie dało się tego jeść

Da się odróżnić, po cyckach :D

Przeznaczone na mięso (a nie na rozród)  tuczniki męskie są  kastrowane.

Jednak czasami trafi się tzw. wnętrak, czyli osobnik, któremu jedno jądro nie zeszło do moszny i pozostało w jamie brzusznej.

Osobiście wyczuwam takiego osobnika z daleka i żadne wędzenia i pieczenia nie usuną tego zapachu. 

Jednak są ludzie mniej wrażliwi na ten zapach i mogą spokojnie to jeść  :facepalm:

Wg mnie powinieneś mięso oddać do hurtowni.

Na wszelki wypadek zawsze zamawiam damską sztukę mimo, że ma mniejsze schaby.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.