Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Różnica między mięsem macior a wieprzy

wieprzowina świnia wieprz maciora

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 mar 2016 - 17:51

Żadna odmiana  - rasa Złotnicka Pstra (złp) lub jest jeszcze Złotnicka Biała (zb), ale ta ma się słabo....  :cool:



#22 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2193 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 18:01

Przecież wiem co oznacza symbolika, sam podesłałem link do pliku który to wszystko opisuje ;) :D



#23 maly1103

maly1103

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćGrajewo

Napisano 06 maj 2019 - 12:05

Witam czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i  był knur nie dało się tego jeść



#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8812 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 maj 2019 - 12:56

czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i  był knur nie dało się tego jeść

Da się odróżnić, po cyckach :D

Przeznaczone na mięso (a nie na rozród)  tuczniki męskie są  kastrowane.

Jednak czasami trafi się tzw. wnętrak, czyli osobnik, któremu jedno jądro nie zeszło do moszny i pozostało w jamie brzusznej.

Osobiście wyczuwam takiego osobnika z daleka i żadne wędzenia i pieczenia nie usuną tego zapachu. 

Jednak są ludzie mniej wrażliwi na ten zapach i mogą spokojnie to jeść  :facepalm:

Wg mnie powinieneś mięso oddać do hurtowni.

Na wszelki wypadek zawsze zamawiam damską sztukę mimo, że ma mniejsze schaby.



#25 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 maj 2019 - 15:16

Da się odróżnić, po cyckach
 to knur nie ma czy ma ich mniej?

#26 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 maj 2019 - 15:25

:D Przypomniał mi się taki kawałek: Co robi knur na zamku? :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4099 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 maj 2019 - 19:29

czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca)

Da się. Prosty test polega na dość mocnym  podgrzaniu ( ciepło z zapalniczki, patelni ) kawałka tłuszczu z mięsem i jego powąchaniu. Jeśli pachnie dziwnie tj. moczem, inaczej niż zapach mięsa wówczas nabieramy wątpliwości. Kolejny krok, patelnia większy kawałek mięsa , plaster 3x3x cm i smażymy pod przykryciem przez okres 2-3 minuty i szybko podnosimy pokrywę. Jeśli pachnie inaczej niż smażony świeży boczek wówczas nie kupujemy.

Warto wcześniej zrobić próby smażenia mięsa by móc zapamiętać właściwy zapach mięsa.

Odnoście "cycków". Maciora będzie miała dłuższe i większe sutki niż świnka ponadto będą widoczne na przekroju w pachwinie gruczoły mleczne.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, świnia, wieprz, maciora

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych