Skocz do zawartości

Kiełbasa z bobra wg beiot'a. Castor fiber


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbaski castor fiber

 

post-39694-0-19833600-1458230065_thumb.jpg
 

 

Składniki:

 

- mięso z castor fiber  2 kg (z bobra)

- mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5 kg

- mięso z udźców indyka 0,5 kg

- pieprz 1,5 g/kg

- czosnek 2 g/kg

- ziarna jałowica 1 g/kg

- czerwone, wytrawne wino 20 g/kg

- peklosól 17-22 g/kg

- jelita wieprzowe

 

 Sposób wykonania:

 

Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Zauważyłem, że tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, każdy rodzaj mięsa osobno. Dodajemy też wino, mieszamy i odstawiamy w naczyniu do peklowania na 3-5 dni w chłodne miejsce. Następnie mięso z bobra oraz kl. II z dzika lub wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6 mm, a mięso z indyka na sitku 8-10 mm. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Można dodać wody, ale bardzo mało i w niewielkich ilościach, mieszając, wyrabiając farsz obserwujemy jak się wchłania. Mięso "castora" jest specyficzne ze względu na rodzaj tłuszczu oraz chłonięcie wody. Jeśli dodamy ich za dużo to kiełbasa będzie „płakała”. Przygotowaną masą mięsną napełniamy jelita i odkręcamy w parki, jak na kiełbasę myśliwską.

 

Odwieszamy na 1-2 h w temp. otoczenia lub w temp. do 10 stopni na noc.

 

W wędzarni Borniak montujemy wentylator, ustawiamy temperaturę na 50 stopni, kominek ustawiamy na otwarty maksymalnie, wieszamy kiełbaski i suszymy je do momentu, aż ich powierzchnia będzie w dotyku sucha. Montujemy generator, zasypujemy zrębkami, ustawiamy temp. na 50 stopni, szyber w kominku ustawiamy pod katem 45 stopni i wędzimy kiełbaski do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnosimy temp. w wędzarni do 100-110 stopni na termostacie, wyłączamy generator dymu, zamykamy szyber i pieczemy kiełbaski do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie.

 

Przenosimy kiełbaski do chłodnego pomieszczania i studzimy

 

Smacznego:

Robert - beiot

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

nie wiedziałem, że można jeść bobra

W Polsce może być problem nie tyle z konsumpcją :thumbsup:  , ale z przygotowaniem posiłku, bo: (cytat z wikipedia)

W większości krajów europejskich Castor fiber podlega ochronie na podstawie dwóch aktów prawnych: Konwencji o ochronie gatunków dzikiej flory i fauny europejskiej oraz ich siedlisk oraz Dyrektywy Siedliskowej. W Polsce jest gatunkiem częściowo chronionym

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na Suwalszczyźnie wydano sporo zezwoleń na odstrzał, aby zmniejszyć nieco rozrastającą się w zastraszający sposób populację tych ssaków. Beiot skrzętnie wykorzystał nadarzająca się okazję. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika l

 

A tłuszcz z dzika to ma wysoką? :w00t:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz należy Ci się

post-54601-0-19849600-1568539462_thumb.jpg

Za odkrycie archeologiczne 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.