Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa z bobra wg beiot'a. Castor fiber


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 mar 2016 - 16:55

Kiełbaski castor fiber

 

Załączony plik  P2290029.JPG   84,35 KB   16 Ilość pobrań
 

 

Składniki:

 

- mięso z castor fiber  2 kg (z bobra)

- mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5 kg

- mięso z udźców indyka 0,5 kg

- pieprz 1,5 g/kg

- czosnek 2 g/kg

- ziarna jałowica 1 g/kg

- czerwone, wytrawne wino 20 g/kg

- peklosól 17-22 g/kg

- jelita wieprzowe

 

 Sposób wykonania:

 

Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Zauważyłem, że tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, każdy rodzaj mięsa osobno. Dodajemy też wino, mieszamy i odstawiamy w naczyniu do peklowania na 3-5 dni w chłodne miejsce. Następnie mięso z bobra oraz kl. II z dzika lub wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6 mm, a mięso z indyka na sitku 8-10 mm. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Można dodać wody, ale bardzo mało i w niewielkich ilościach, mieszając, wyrabiając farsz obserwujemy jak się wchłania. Mięso "castora" jest specyficzne ze względu na rodzaj tłuszczu oraz chłonięcie wody. Jeśli dodamy ich za dużo to kiełbasa będzie „płakała”. Przygotowaną masą mięsną napełniamy jelita i odkręcamy w parki, jak na kiełbasę myśliwską.

 

Odwieszamy na 1-2 h w temp. otoczenia lub w temp. do 10 stopni na noc.

 

W wędzarni Borniak montujemy wentylator, ustawiamy temperaturę na 50 stopni, kominek ustawiamy na otwarty maksymalnie, wieszamy kiełbaski i suszymy je do momentu, aż ich powierzchnia będzie w dotyku sucha. Montujemy generator, zasypujemy zrębkami, ustawiamy temp. na 50 stopni, szyber w kominku ustawiamy pod katem 45 stopni i wędzimy kiełbaski do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnosimy temp. w wędzarni do 100-110 stopni na termostacie, wyłączamy generator dymu, zamykamy szyber i pieczemy kiełbaski do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie.

 

Przenosimy kiełbaski do chłodnego pomieszczania i studzimy

 

Smacznego:

Robert - beiot



#2 Smoky 58

Smoky 58

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowość23769 Fehmarn

Napisano 01 maj 2016 - 22:43

Moin Moin,

wusste nicht das man Biber essen kann.

 

Moin moin,
nie wiedziałem, że można jeść bobra.



#3 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 02 maj 2016 - 07:02

Na Alasce ludzie jedzą bobry, i bardzo sobie chwalą ;) .



#4 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 02 maj 2016 - 07:32

nie wiedziałem, że można jeść bobra

W Polsce może być problem nie tyle z konsumpcją :thumbsup:  , ale z przygotowaniem posiłku, bo: (cytat z wikipedia)

W większości krajów europejskich Castor fiber podlega ochronie na podstawie dwóch aktów prawnych: Konwencji o ochronie gatunków dzikiej flory i fauny europejskiej oraz ich siedlisk oraz Dyrektywy Siedliskowej. W Polsce jest gatunkiem częściowo chronionym



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 maj 2016 - 07:35

Na Suwalszczyźnie wydano sporo zezwoleń na odstrzał, aby zmniejszyć nieco rozrastającą się w zastraszający sposób populację tych ssaków. Beiot skrzętnie wykorzystał nadarzająca się okazję. :D



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 09:33

dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika l

 

A tłuszcz z dzika to ma wysoką? :w00t:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 15 wrz 2019 - 10:25

Arkadiusz należy Ci się

Załączony plik  lopata.jpg   15,36 KB   3 Ilość pobrań

Za odkrycie archeologiczne 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych