Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy Dziadka pełne sterylizowane


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 18:14

Moje zmagania z konserwami pełnymi (sterylizowane w temp. 120-121,5 st C) przynoszą różne efekty. To są próby . Część konserw  jest dobra,  z kilku wyparowała całkowicie woda, są dobrze zamknięte trzeba użyć siły by otworzyć. Wieczka nie były dokręcane na siłę.  Jestem bardzo zadowolony z szybkowara wchodzi w niego 14 słoi . Prawdę mówiąc troszkę pomogłem by uzyskać te osiągi temperatury .Załączony plik  DSCN8679 w.jpg   81,21 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8691.JPG   46,46 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8694.JPG   49,42 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8697.JPG   40,33 KB   23 Ilość pobrań

Pełny opis przy następnych próbach



#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 mar 2016 - 19:19

. Część konserw  jest dobra,  z kilku wyparowała całkowicie woda,

 

Dziadku tak mnie ciekawi, czy woda wyparowała z tych kilku konserw ustawionych i na dole, i na górze. Czy może tylko na górze, albo tylko na dole ? 



#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 19:37

Te duże słoje były sterylizowane w jednej warstwie zanurzone całkowicie w wodzie. Próba była robiona  tak jak pisałem na wieczkach dokręconych na 4/5 . Nie dokręcałem na siłę,  po ostatnich pęknięciach słoi. Słoje do konserw powinny wytrzymywać ciśnienie wewnętrzne do 4 atn. Następne próby dokręcam wieczka na siłę, które pękną to są z wadami .



#4 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 mar 2016 - 20:15

Dziadku, przy powolnym i równomiernym chłodzeniu nie ma dużej różnicy ciśnień pomiędzy konserwą, a szybkowarem. Owszem, jest wtedy nadciśnienie w słoiku, ale dużo niższe niż 1 atmosfera.

Jestem wręcz pewien, że zawartość wypłynęła podczas chłodzenia i winiłbym za to słabo dokręcone słoiki.

Aby chłodzenie było jak najbardziej równomierne i wolniejsze sugeruję całkowite zalanie słoików wodą.

Jednak ja tylko teoretyzuję, a ty jesteś praktykiem i co do końcowych wniosków to zdaję się na ciebie.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 18 mar 2016 - 20:16


#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 20:54

Według moich pomiarów gdy już nie działa ciśnienie zewnętrzne na słoje w szybkowarze i można otworzyć przykrywę to w słoju panuje temperatura 106- 108 st C co odpowiada ciśnieniu w słoju ok. 35 kPa = ok.  0,345 atm. Przy tych danych  słoik powinien to wytrzymać .Myślę ze zastosuję szybsze schładzanie .

1. Schładzanie przez polewanie wodą szybkowara  do momentu rozszczelnienia .

2. Po otwarciu przykrywy dolanie gotującej wody do pełna a następnie chłodzenie zimną wodą.



#6 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 mar 2016 - 21:01

To jak myślisz, kiedy zawartość konserw wyparowała?



#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 21:07

Myślę że w trzecim etapie najwięcej.



#8 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 mar 2016 - 21:17

Ja też tak myślę, a ty chcesz jeszcze zwiększyć w nich ciśnienie szybszym chłodzeniem. Myślisz, że wystarczy mocniejsze dokręcenie nakrętek? Czy skrócenie czasu chłodzenia ma pomóc?



#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 21:44

Po  zakończeniu sterylizacji - zakończeniu podgrzewania  i osiągnięciu temperatury 121 st C  w konserwie, zaczyna się powolne schładzanie . Zawartość konserwy cały czas pracuje - gotuje się, ciśnienie w słoju  jest większe niż w szybciej schładzającej się wodzie i parze w szybkowarze. Gdy woda w szybkowarze  ma temperaturę ok 100 st C  to w konserwie jest temp. ok . 108 st C I słychać jak zawartość się gotuje,  a jak się gotuje to i wygotowuje się i czym dłużej się utrzymuje taki stan to przy wieczkach słabiej dokręconych lub zbyt elastycznych  wyparowanie jest większe.



#10 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 mar 2016 - 21:49

Zgadza się. Jest jednak i druga strona. Przy szybszym schładzaniu będą się gotowały intensywniej i przy większym ciśnieniu. Zastanawiam się co przyniesie lepszy efekt.

Ruscy to neutralizują pompowaniem swoich autoklawów.



#11 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2016 - 22:01

Ruskiej metody -wytworzenia przeciw ciśnienia,  nie da rady zastosować w moim szybkowarze, ponieważ nie posiada 100 % szczelności. Muszę bazować na tym co mam i opracować metodę w jak największym stopniu niwelującą uboczne skutki . 



#12 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 mar 2016 - 20:33

W ostatniej produkcji   taki kwiatek wystąpił . Konserwa chuda skład podobny do szynkowej  rozdrobnienie wp kl. I  -  kostka 2x2 cm . wp kl III  5 mm.

Załączony plik  DSCN8699w.jpg   77,43 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8706.JPG   31,68 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8713.JPG   47,57 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8717.JPG   50,32 KB   18 Ilość pobrań



#13 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 mar 2016 - 03:24

Dziadku, oprócz tego żeby nam narobić smaku, to co jeszcze miałeś na myśli?

Szukałeś kolegi do galaretki? :D



#14 darbarian

darbarian

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 26 mar 2016 - 11:37

Dziadku poproszę o dokładny przepis taki jak dla laika czyli np. mnie  :)

Dziękuje i pozdrawiam.

 

 

Ps. Jak można tak galaretkę zmarnować :rolleyes:


Użytkownik darbarian edytował ten post 26 mar 2016 - 11:38


#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 maj 2016 - 20:27

Ostatnio robione konserwy pełne obiadowe.

Załączony plik  DSCN8933.JPG   61,33 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8935.JPG   55,36 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8937.JPG   58,4 KB   17 Ilość pobrań obiadowe.



#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 cze 2016 - 08:49

Tak to wychodzi w szybkowarze bez przeciwciśnienia.Załączony plik  DSCN8970.JPG   83,01 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8973.JPG   98,18 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8982.JPG   81,9 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN8983.JPG   58,9 KB   12 Ilość pobrań


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 01 cze 2016 - 08:50


#17 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 01 cze 2016 - 10:17

Dziadku, a co z żelatyną? Próbowałeś dodawać? Z galaretką z samego mięsa też zawsze miałem problemy i trzeba ją było mocno schłodzić żeby wyglądała na ściętą - w rzeczywistości tylko delikatnie. Wczoraj zacząłem pasteryzację 10 słoiczków z dodatkiem właśnie łyżeczki żelatyny (150ml wody na 3kg mięsa) i zobaczymy co wyjdzie. Pasteryzuje w piekarniku bo nie mam takiego gara/szybkowara :( 



#18 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 cze 2016 - 10:24

Dziadku, możesz zrobić solidną próbę termostatową słoika sterylizowanego w 115?



#19 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 cze 2016 - 13:51

 Może coś takiego, jako sterylizator

https://www.jula.pl/...o-farby-082008/

http://archiwum.alle...4365591236.html



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 01 cze 2016 - 14:06

Tak to wychodzi w szybkowarze bez przeciwciśnienia.

 

 

Moje z szybkowaru. Farsz zapakowany po sam wierzch + do rantu solanka 2%. Siedziały w szybkowarze od momentu zagotowania 40 minut.Temperatury nie mam na razie czym sprawdzić więc dla pewności drugiego dnia powtórzyłem - szybkowar 30 min.

Załączony plik  konserwy.jpg   57,67 KB   11 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych