Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy Dziadka pełne sterylizowane


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#81 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 19 lip 2016 - 14:13

Przywiozę szybkowar do Napoleonowa

No i te konserwy też.  ;)



#82 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 19 lip 2016 - 14:14

Z tym szybkowarem bardzo uważaj!

Tu jest specyficzna pokrywka i osłabienie jej wierceniem, może źle się skończyć.

Mam ten sam szybkowar i pokrywka musi być dorabiana.



#83 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 lip 2016 - 14:20

Nic nie wierciłem. Zrobiłem tak jak Dziadek. Wykręciłem zawór gotowania, otwierany ręcznie a na to miejsce dałem termomanometr. Zawór bezpieczeństwa nie ruszałem.



#84 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 19 lip 2016 - 15:35

Nic nie kombinowałem z zaworem bezpieczeństwa.

Temperatura wewnątrz słoika:

 

To jak to w końcu jest z tymi garam? Do ilu stopni dociągają? U Dziadka było 116, u Ciebie jest 119. Może są różne modele, o różnych ciśnieniach roboczych?



#85 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 lip 2016 - 18:19

Może problem w sprężynach w zaworach . Jedne dociskają mocniej zawór inne troszeczkę słabiej a wszystko mieści się w tolerancji .



#86 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 19 lip 2016 - 19:57

@tur100, mógłbyś zmierzyć temperaturę wsadu po sterylizacji trwającej 60 minut?



#87 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 lip 2016 - 20:09

Może jutro znajdę czas po pracy.

#88 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 19 lip 2016 - 21:37

Różny wsad, różne czasy sterylizacji to różna temperatura wewnątrz słoja.

Raczej nigdy nie będzie dokładnie takiej samej temperatury,



#89 imap31

imap31

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 19 wrz 2016 - 09:12

Owszem, jest wtedy nadciśnienie w słoiku, ale dużo niższe niż 1 atmosfera.

 

 

Dużo niższe niż 1 atm to raczej podciśnienie, a nie nadciśnienie....



#90 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1333 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 wrz 2016 - 10:05

Widzisz, trochę skomplikowane opisywanie tego ciśnienia. Jeden rozumie od bezwzględnego, drugi atmosferycznego, a ja napisałem od  ciśnienie panującego w szybkowarze, czyli w bezpośrednim otoczeniu konserwy.


Gdybyś nie mógł sobie tego wyobrazić, to ci podpowiem: to tak samo jak w rowerze, kiedy masz powietrza poniżej 1 atmosfery, to jednak masz jeszcze ciśnienie. A według twojej uwagi 1 atmosfera, to całkowity kapeć.



#91 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 20 lut 2020 - 22:16

Cztery sposoby gotowania w autoklawie bardzo ciekawy film niestety po rosyjsku.

Na końcu filmu tabelka...

Polecam włączyć opcję napisów, łatwiej zrozumieć...

 

https://youtu.be/kuf...W5-Ohw2gZL-LpE8



#92 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 558 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 21 lut 2020 - 10:08

Cztery sposoby gotowania w autoklawie bardzo ciekawy film niestety po rosyjsku.

Na końcu filmu tabelka...

Polecam włączyć opcję napisów, łatwiej zrozumieć...

 

https://youtu.be/kuf...W5-Ohw2gZL-LpE8

Ja nie panimaju :D  ale filmik spoko                                                       
 



#93 jarmis

jarmis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie

Napisano 29 mar 2020 - 13:31

Witam serdecznie. Jak pasteryzować puszki o pojemności 300ml w autoklawie. Mija pierwsza próba wyszła nie najlepiej, (wsad jest OK) ale lekko się puszki zdeformowały. Ma ktoś sprawdzony sposób. Wszystkie przepisy będące (po ukrainsku) z komplecie dot. słoików.

Załączone pliki


Użytkownik jarmis edytował ten post 29 mar 2020 - 13:38


#94 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 mar 2020 - 13:47

pasteryzować puszki

Pasteryzować, czy sterylizować?



#95 jarmis

jarmis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie

Napisano 29 mar 2020 - 14:01

Sterylizować. 



#96 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 mar 2020 - 16:29

Nie zrównoważone ciśnienie . Ile bar powietrza wpompowałeś do autoklawu i w którym momencie procesu sterylizacji .



#97 jarmis

jarmis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie

Napisano 30 mar 2020 - 05:12

zrobiłem wszytko wg. ukraińskiej instrukcji 1,5 bara na początku przy zimnej wodzie.



#98 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 30 mar 2020 - 08:11

Ile bar wskazywał manometr przy 120 st .



#99 jarmis

jarmis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie

Napisano 30 mar 2020 - 09:33

ok. 3.5 - 3.7



#100 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 30 mar 2020 - 11:57

Podsumowując- Temperatura 120 st C w autoklawie to ciśnienie 1,1 Bar. Powietrze wpompowane na zimny autoklaw po podgrzaniu zwiększa ciśnienie w stosunku 1 bar po podgrzaniu to 2,5 -3 Bar dodając do tego ciśnienie z temperatury 120 st C = 3,5 - 4 Bar. Wniosek z tego za duże było nadciśnienie które zniekształciło puszki .Proponuję podgrzać autoklaw do 121 st C manometr powinien wskazać ciśnienie 1 - 1,1 Bar i wtedy dopompować powietrze do 2,8 Bar według wskazań manometru. .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych