Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy Dziadka pełne sterylizowane


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#81 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 19 lip 2016 - 14:13

Przywiozę szybkowar do Napoleonowa

No i te konserwy też.  ;)



#82 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 19 lip 2016 - 14:14

Z tym szybkowarem bardzo uważaj!

Tu jest specyficzna pokrywka i osłabienie jej wierceniem, może źle się skończyć.

Mam ten sam szybkowar i pokrywka musi być dorabiana.



#83 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 lip 2016 - 14:20

Nic nie wierciłem. Zrobiłem tak jak Dziadek. Wykręciłem zawór gotowania, otwierany ręcznie a na to miejsce dałem termomanometr. Zawór bezpieczeństwa nie ruszałem.



#84 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 19 lip 2016 - 15:35

Nic nie kombinowałem z zaworem bezpieczeństwa.

Temperatura wewnątrz słoika:

 

To jak to w końcu jest z tymi garam? Do ilu stopni dociągają? U Dziadka było 116, u Ciebie jest 119. Może są różne modele, o różnych ciśnieniach roboczych?



#85 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 lip 2016 - 18:19

Może problem w sprężynach w zaworach . Jedne dociskają mocniej zawór inne troszeczkę słabiej a wszystko mieści się w tolerancji .



#86 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 19 lip 2016 - 19:57

@tur100, mógłbyś zmierzyć temperaturę wsadu po sterylizacji trwającej 60 minut?



#87 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 lip 2016 - 20:09

Może jutro znajdę czas po pracy.

#88 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 19 lip 2016 - 21:37

Różny wsad, różne czasy sterylizacji to różna temperatura wewnątrz słoja.

Raczej nigdy nie będzie dokładnie takiej samej temperatury,



#89 imap31

imap31

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 19 wrz 2016 - 09:12

Owszem, jest wtedy nadciśnienie w słoiku, ale dużo niższe niż 1 atmosfera.

 

 

Dużo niższe niż 1 atm to raczej podciśnienie, a nie nadciśnienie....



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#90 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1279 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 wrz 2016 - 10:05

Widzisz, trochę skomplikowane opisywanie tego ciśnienia. Jeden rozumie od bezwzględnego, drugi atmosferycznego, a ja napisałem od  ciśnienie panującego w szybkowarze, czyli w bezpośrednim otoczeniu konserwy.


Gdybyś nie mógł sobie tego wyobrazić, to ci podpowiem: to tak samo jak w rowerze, kiedy masz powietrza poniżej 1 atmosfery, to jednak masz jeszcze ciśnienie. A według twojej uwagi 1 atmosfera, to całkowity kapeć.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych