marcusfff Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2016 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie. Jak widzicie jestem kompletnym początkującym i raz jeden robiłem szynkę wieprzową. Pisze bo mam straszny mętlik w głowie, i zwiększa się on im dłużej przeglądam internety w poszukiwaniu przepisów. Ale do rzeczy. Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Nie dysponuję ani wędzarnią ani specjalnym sprzętem, więc jedyne co, to mogę szynkę peklować, gotować i piec. A czasu zostało mało.Z tego co przeglądałem przepisy, choć jest ich stosunkowo mało, to jedni pieką, drudzy gotują, a ja jestem rozdarty. Zwracam się z wielką prośbą o jakiś konkretny przepis, któremu bym podołał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2016 Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki.Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2016 Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki. Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas. Miro prawdę pisze - robiłem i szynki z jelenia, i wędliny, ale gulasz, zraziki czy inne pieczyste to jest to.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcusfff Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2016 Ok, przekonaliście mnie- będzie pieczeń na świąteczny obiad =]Na pieczeń przepisów mnogo, ale wygrzebałem z książki Pani Ćwierczakiewiczowej następujący przepis. Co prawda na dzika, ale myślę, że się nada: Marynata:-0,5 litra wina czerwonego wytrawnego-sok z cytryny-odrobina skórki cytrynowej- 2 cebule w plastrach-ziele angielskie-pieprz-3 goździki-20 suszonych jagód jałowca-ząbek czosnku-liść laurowy-kawałek imbiru-12 suszonych śliw-odrobina marchwii, pietruszki i selera Mięso zalewam wrzącą marynatą na 3 dni i obracam co jakiś czas. Po tym czasie wyciągam je, solę i szpikuję słoniną. Obsmażam na gęsim tłuszczu, żeby się zamknęło i piekę ok. 2 h. po czym prószę mąką i jeszcze na chwilę do zarumienienia.Powstały przy pieczeniu sos doprawiam:- łyżką marmolady z głogu- cynamon- cukier, sólEwentualnie rozcieńczam sos marynatą. Na koniec przecieram go przez sito. Uważacie, że ok? Może macie jakieś własne doświadczenia? Przypraw więcej/mniej? Jak najlepiej piec to mięso (temperatura, czas)? Pytam, bo nie mam doświadczenia z dziczyzną=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2016 To kiedy ten obiad? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.